Клуб 'Z' - статии https://clubz.bg Новините от Клуб 'Z' - статии https://clubz.bg//assets/images/logo.svg Клуб 'Z' - статии https://clubz.bg Фон дер Лайен, Коща и Калас одобрени за висшите постове в ЕС

„Мисията изпълнена!“

Европейският съвет одобри кандидатите за висшите постове в ЕС, съобщи неговият председател Шарл Мишел.

На срещата си в Брюксел лидерите на страните членки номинираха Урсула фон дер Лайен за втори пореден мандат като председател на Европейската комисия. Доскорошният португалски премиер Антониу Коща е избран да оглави Европейския съвет. А естонската премиерка Кая Калас е изборът за върховен представител на ЕС за външната политика.

Решението бе взето с необходимото квалифицирано мнозинство – най-малко 55 на сто от страните членки (15 от 27), в които живеят 65% от населението на ЕС.

Италианската премиерка Джорджа Мелони предизвика още в началото седмица напрежение покрай избора. Тя се разгневи, че по настояване на социалистите и либералите не е включена в преговарящия екип за съгласуване на кандидатурите, макар групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР), към която принадлежи да стана третата политическа сила в Европейския парламент. Затова Мелони се въздържа при гласуването за Фон дер Лайен и бе против Коща и Калас.

Редица европейски лидери се опитаха да успокоят италианската премиерка с обещанията, че страната й ще получи престижен пост в Европейската комисия. А Урсула фон дер Лайен заяви, че за нея е от изключителна важност да работи с министър-председателя на държавата, която е третата икономика в ЕС.

Унгарският премиер Виктор Орбан пък е гласувал различно за всеки от кандидатите. Той е бил против Фон дер Лайен, въздържал се е за Калас и е подкрепил Коща. Любопитното е, че новият председател на Европейския съвет е социалист. Докато партията ФИДЕС на Орбан бе част от Европейската народна партия (ЕНП), преди евродепутатите й да напуснат парламентарната група и да станата независими.

Срещата на върха завърши две минути преди полунощ брюкселско време (0,58 часа тази сутрин българско). И няма да има втори ден от Европейския съвет, както бе планирано предварително.

По-рано през деня ЕС и Украйна подписаха споразумение за съвместни ангажименти за сигурност. Специално за участие в Европейския съвет пристигна украинският президент Володимир Зеленски.

Европейските лидери приеха приеха стратегически дневен ред за следващите пет години и заключения за Украйна, за Близкия изток, за сигурността и отбраната и за конкурентоспособността на ЕС.

Освен това Европейският съвет потвърждава важността на сигурността и стабилността в Черно море и приканва Комисията и върховния представител за външната политика да изготвят съвместно съобщение за изграждането на стратегически подход на ЕС към региона.

Ще бъде ли труден изборът на Фон дер Лайен?

Номинацията на Урсула фон дер Лайен трябва да бъде одобрена от Европейския парламент. Това може да стане още на 18 юли в Страсбург, по време на първата сесия на новоизбрания Парламент.

На Фон дер Лайен й трябват гласовете на 361 от новоизбраните 720 евродепутати. На пръв поглед това изглежда лесно. Трите главни проевропейски сили в Европейския парламент – ЕНП, социалистите и либералите, засега имат общо 399 представители.

Наблюдатели допускат до 10 на сто „предатели“. Няма да липсват такива и в редиците на ЕНП – партията на Фон дер Лайен. „Републиканците“ от Франция и „Фина Файл“ от Ирландия вече обявиха, че няма да я подкрепят за втори мандат.

Евродепутатите трябва да гласуват за кандидатурата на Калас, когато одобряват състава на слледващата Европейска комисия. Това ще стане през октомври или ноември.

Ще направи ли Орбан поне веднъж в живота си компромис?

Това бе и последният Европейски съвет при белгийското ротационно председателство на Съвета на ЕС. На 1 юли то се поема от Унгария, чийто премиер Виктор Орбан отдавна е на нож с Брюксел.

„Председателството не означава да си шеф на Европа, а че трябва да постигаш компромиси. Да си в позиция, в която трябва да правиш компромиси, е интересна позиция, в която можеш да бъдеш поне веднъж в живота си. Определено мога да препоръчам това на г-н Орбан“, каза в отговор на въпрос белгийският премиер Александър де Кро.

]]>
https://clubz.bg/151211 https://clubz.bg/151211 Thu, 27 Jun 2024 23:17:53 GMT Fri, 28 Jun 2024 00:11:25 GMT
Главчев за отказа на Радев за НАТО: Какви са причините да се притесни, нямам понятие България няма да излезе извън решенията на парламента за позицията си по въпроса за ангажиментите, поети относно войната в Украйна.

Това увери пред журналисти в Брюксел служебният премиер Димитър Главчев, който участва в Европейския съвет.

Така той коментира отказа на президента Румен Радев да води делегацията ни на предстоящата срещка на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се състои от 9 до 11 юли.

„И аз разбрах, че държавният глава има някакви притеснения. Преди 2-3 часа попитахте кой ще ръководи делегацията. И ние, водени от това, че става въпрос за държавния глава, върховния главнокомандващ и натовски генерал, казахме – най-нормално е това да бъде президентът Радев. Нямам представа какво го е смутило, уплашило и притеснило. Но позицията на Министерския съвет общо взето е рутинна. Винаги през годините е правено по този начин – да има синхронизирана позиция между министерствата на отбраната и на външните работи, утвърдена с решение на правителството. Какви са причините да се притесни президентът Радев, нямам понятие“, каза Главчев.

Той допълни, че позицията на страната ни е абсолютно съобразена с всички решения на Народното събрание.

„Ами то не остана кой“, отговори премиерът на въпроса дали той ще води делегацията ни в САЩ.

]]>
https://clubz.bg/151210 https://clubz.bg/151210 Thu, 27 Jun 2024 16:26:40 GMT Thu, 27 Jun 2024 16:42:22 GMT
ДЕНЯТ В НЯКОЛКО РЕДА: нашата полиция ни пази, КПК още повече - и едно НАТО по желание Сюжети с вкус на полиция белязаха 27 юни. МВР, не, не МВР, а лично Калин Стоянов, който протегна ръка и към трети министерски мандат, инспектира... проблемната столична отсечка при "Витошка" и заплаши новото ръководство на Столична община с глоба. PR или в полза на гражданите? Всеки сам си преценя.

След като обходи парадно столичните улици, в час 18, същият министър реши да свика брифинг. За да разкаже как... Брендо влизал и излизал от страната, вадил документи за самоличност - и това под благовидния поглед на... МВР.

Не по-малко активната от МВР антикорупционна комисия днес се сети, че има един подуправител на БНБ, който май бил в конфликт на интереси. Случайно иде реч за кадър на "Продължаваме промяната" и също така случайно - за потенциален служебен министър-председател, ако тръгнем на нови избори.

Покрай крими темите дойдоха и съобщенията за ареста на един от най-известните продуценти - Нико Тупарев.

Между тях се напъха и казусът кой ще води българската делегация в НАТО. Кабинетът реши: нека да е Румен Радев, а той нелюбезно отказа - не бил съгласен с позициите на кабинета за... Украйна.

А по света броени часове остават до събитието, което може да предопредели резултата от американските президентски избори - първият дебат между американския президент Джо Байдън и бившия държавен глава Доналд Тръмп. Какво трябва да знаете:

]]>
https://clubz.bg/151208 https://clubz.bg/151208 Thu, 27 Jun 2024 15:54:53 GMT Thu, 27 Jun 2024 17:25:28 GMT
КЕВР обеща да компенсира търговците на ток Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обяви в петък (28.06.2024 г.) решение на проблема с балансиращата енергия, което ще компенсира и удовлетвори засегнатите страни. Това обеща председателят на регулатора Иван Иванов.

На 19 май производители и търговци на ток претърпяха огромни щети от високите цени на балансиращата енергия. Надвзетите приходи от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) са 26,4 млн. лв., съобщи Иванов. Следващата дата с дисбаланс, но в много по-ограничен мащаб, е била 28 май.

Още миналия месец търговците на ток предупредиха, че предстоят фалити и дори проблеми за финансовата сигурност на енергийния пазар. Причината за това, според тях, са драстично увеличените разходи, причинени от повишените цени на балансиращата енергия през май, посочва БТА.

От Асоциацията за свободен енергиен пазар (АСЕП) и Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ) обявиха, че цените за миналия месец са стигнали до 2684,50 лв. за мегаватчас, а при недостиг - и до 6342 лв.

Стигна се и до протести. Стотици производители на зелена енергия блокираха вчера пътя Русе-София, настоявайки за промяна в новата методика на КЕВР за определяне на цените на балансиращата енергия, която влезе е в сила от 1 май.

Според Иван Иванов една от причините за ситуацията е, че търговците и координаторите не са осигурили персонал, който да реагира своевременно. Така например, те са могли с предизвестие от два часа да закупят енергия от пазарния сегмент "в рамките на деня", даде пример шефът на КЕВР. Но 19 май е бил неделя и не е имало подходяща реакция от тяхна страна.

Иванов обясни, че цената на този ден е флуктуирала между 50 евро и 275 евро за мегаватчас. Същевременно стойността на балансиращата енергия, произведена от ТЕЦ "Марица-Изток" 2, е била 1710 лева.

Според Иванов търговците са могли и да внесат енергия от чужбина. На 19 май свободният входящ капацитет от Румъния и Гърция е бил около 2500 мегавата, каза той.

"Нито едното, нито другото беше извършено", продължи Иванов и допълни, че това е предизвикало недостига на 19 май. Цената е била висока и защото, след като са се изчерпали възможностите на ВЕЦ-овете, които са собственост на НЕК, дружеството в състояние да предостави балансираща енергия е ТЕЦ "Марица-Изток" 2. Централата обаче е вдигнала прекомерно цената, като е започнала от 600 лв. на мегаватчас и е стигнала до 1710 лева.

"Фактически това се получава, защото България все още не е член на европейската платформа Пикасо, общоевропейска платформа за автоматично регулиране на честотата и обменните мощности. Това е платформата, в която ЕСО трябва да се включи до края на годината. Ако бяхме вече членове на платформата, ние щяхме вече да получим заявки за доставки на балансираща енергия от други страни членки на Европейския съюз и щеше да има конкуренция“, обясни Иванов.

Така на 19 май се е стигнало до ситуация, в която не е имало конкуренция и цената на балансиращата енергия се е повишила твърде много.

Иванов посочи, също така, че освен загубили, на тази дата е имало и печелевши пазарни участници.

"Тези, за които говоря, че не претърпяха загуби, са дружества, които до последния момент следяха промяната в метрологичните условия и отчетоха, че в неделя ще бъде облачен ден и ще има много по-малко производство на електроенергия. И направиха необходимото да се закупят количества в рамките на деня, даже някои от тях да продадат като балансираща енергия", посочи Иванов.

Председателят на КЕВР коментира, че кризисният 19 май има дисциплиниращ ефект.

]]>
https://clubz.bg/151207 https://clubz.bg/151207 Thu, 27 Jun 2024 15:28:07 GMT Thu, 27 Jun 2024 17:53:25 GMT
МВР като туристическа агенция - уведоми ни за известните пътувания на Брендо В интересен брифиг - насрочен за 18 ч и невключващ въпроси от журналисти, МВР министърът Калин Стоянов уведоми какво знае вътрешото ведомство за Евелин Банев - Брендо.

Както е известно, в понеделник той се появи на вратата на Софийския затвор и се предаде, показвайки лична карта. След това през МВР и Съдебната палата бе приведен отново в затвора, където официано вече излежава 6-годишната си присъда у нас за пране на пари от наркотрафик.

Към днешна дата вече е факт и негова молба до съда - да излежи в България другите си две присъди - 20 г. от Италия и 10 и половина години от Румъния (и днес опитът на Клуб Z да разбере докъде е това производстов в СГС не даде резултати - б.р.).

Та, в брифиинга си Калин Стоянов обобщи - общо взето, само на места с повече екзактност в датите... общоизвестното.

След потвърждаването на окончателната присъда от 6 г. у нас, на 25 юли 2018 г. данните за нея са въведени в Шенгенската информационна система (ШИС).

Калин Стоянов уточни, че преди това - на 13 юли 2013 г. е последното изобщо известно на МВР негово официално преминаване на границата – в качеството му на конвоиран от Италия (Докато там го съдят за операция "Кокаинови крале", ние официално го изискахме, за да го съдим по споменатото дело за пране на пари. Така, когато на Апенините той получава 20 г. затвор, вече го няма там - б.р.).

После не са налични повече данни за негови пътувания, сподели Стоянов.

На 27 октомври 2016 г. обаче Банев се явява в СДВР и подава заявление за издаване на лична карта, а на другия ден и в столичния КАТ, където подава документи за свидетелство за управление на МПС.

По това време вече Апелативен съд - София е отказал на друга партньорска дъжава - Румъния да им го екстрадираме, пак по дело за кокаин. Така "предвид решението на АС-София за отказ за изпълнение" - по думите на Калин Стоянов днес ние успешно му... издаваме лична карта и книжка. Срокът им е до 10 г., т.е. - до 2026 г.

Нататък събитията са относително по-пресни: на 7 септември 2021 г. в международната дирекция на МВР постъпва спешна телеграма от Интерпол - Украйна за здържане на Банев в Киевски регион. Пращаме отпечатъци, снимки и пр.

На 8-и вече са изпратени документи от прокуратурата за екстрадиция.

Но отново "греда": на 1 октомври 2021 г. "след излязла информация от медии" (по Калин Стоянов) ние вече пращаме спешна телегрома в Киев за нови сведения. В последвалия отговор от Интерпол – Украйна ни уведомяват, че по решение на АС-Киев наистина човекът е освободен тъй като е установено, че има украинско гражданство.

"Шегите" не спират - на 29 юли 2022 г. Банев е обявен отново за международно издирване в ШИС от Италия на база нова заповед за арест от тамошен съд.

Историята с това как той се оказва (или пък не) във врачанското с. Тлачене МВР министърът описа така:

"В началото на 2023 г. е извършена проверка по повод използване полнъмощно, съгласно което упълномощава адвокат от Софийската адвокатска колегия да го представлява и защитава. То е от 18.05.22 г. от кметския наместник на Тлачене.

От беседа и снети сведения той твърди, че Банев е присъствал по време на заверката, като не е разговарял с него. Не са събрани категорични данни които да сочат, че въпросното лице е посетило с. Тлачене", призна чистосърдечно Стоянов.

Но пък министърът бе категоричен, че през отминалото време са проведени „комплекс от оперативно издирвателни мероприятия" с цел установяване на адрес и задържане. Проверявани са всякви места, за които е имало данни, че може да е той, и е общувано с всички държави, за които има данни, че Банев има паспорти - с турски, гръцки, украински, унгарски и молдовски служби е водена официална кореспонденция.

От извършени справки в системата на Граничен контрол не е констатирано лица с имена и дати на раждане, за които се знае, че са използвани от Брендо, да имат рагистрирани преминавния.

Последната информация, която даде министърът бе, че на 24 юни доброволно се е явил в затвора. Бил е с личната карта, за която спомена в началото - официална и издадена на 24 октомври 2016 г .

]]>
https://clubz.bg/151206 https://clubz.bg/151206 Thu, 27 Jun 2024 15:16:09 GMT Thu, 27 Jun 2024 16:19:12 GMT
БНТ: Продуцентът Нико Тупарев е задържан Един от най-големите в тв бизнеса в България Никола "Нико" Тупарев е отведен от МВР в ГД "Национална полиция", съобщава БНТ.

Според материали от пролетта и началото на лятото Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се е самосезирала и е започнала разследване на незаконни практики на "обръчите от фирми около Никола Тупарев". Според медии като близкия до службите Narod.bg става въпрос за 100 млн. лв.

Постановлението на прокуратурата е от вчера и според наши източници, служители на МВР днес са арестували Тупарев. Задържането му е във връзка с разследване на измами и злоупотреба със средства в особено големи размери, посочва и обществената медия.

Интересно е, че КЗК често бива критикувана, че е напълно апатична и безпомощна. Сега обаче се е самосезирала.

Според медии, които от вчера подновиха материалите си срещу Тупарев, той е източвал чрез сложна финансово-юридическа схема и с подставени фирми милиони левове от телевизионните формати „Ергенът”, „Биг Брадър”, „Вип Брадър”, „Денсинг Старс”, „Стани богат”, „Игри на волята”, „Черешката на тортата”, „Хелс кичън”, „Моята звездна кухня” със Силвена Роу и много други в Нова тв и bTV.

Друга теза, която се промъква в медиите срещу него е - че е задържан дори за съпричастност към поръчково убийство на неудобен съдружник.

Очаквайте подробности.

]]>
https://clubz.bg/151205 https://clubz.bg/151205 Thu, 27 Jun 2024 13:56:27 GMT Thu, 27 Jun 2024 14:54:09 GMT
Радев отказа да води делегацията в НАТО, не е съгласен с българската позиция Президентът Румен Радев изчака официалното решение на Министерския съвет, което го определи като водач на българската делегация на срещата на върха на НАТО през юли, за да... откаже. Радев не бил съгласен с някои от държавните позиции, които правителството прие. По конституция Министерският съвет е този, който води външната политика на страната. Така днес МС прие рамкови позиции, чието съдържание не е известно. Но е ясно - че проблем за Радев е помощта за Украйна.

"От първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия. На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана.

В същото време държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна.

Във връзка с това президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон", се посочва в прессъобщение на "Дондуков" 2.

По рано днес от "Дондуков" 1 съобщиха, че служебното правителство е одобрило на вчерашното си заседание рамкови позиции за участие на страната ни в срещата. Позициите не са публикувани, като приложенията са само за служебно ползване. Кабинетът предлага на държавния глава да ръководи българската делегация и съобразно хода на дискусията, да изложи приетите от Кабинета рамкови позиции. Президентът ще може да одобрява и утвърждава документите, представени на вниманието на държавните и правителствените ръководители, включително заключителното комюнике.

Сагата с това кой ще представлява страната ни в НАТО се точи със седмици. МС е институцията, която решава това, но Главчев реши да прати горещия картоф в парламента. От Народното събрание обаче не постигнаха консенсус и оставиха на кабинета да реши. Така миналата седмица от МС обявиха, че има постигнато съгласие - Радев да води делегацията. Очакването бе Главчев да присъства, но в качеството си на министър на външните работи, В крайна сметка Главчев отпадна като делегат.

]]>
https://clubz.bg/151204 https://clubz.bg/151204 Thu, 27 Jun 2024 13:48:36 GMT Thu, 27 Jun 2024 14:04:12 GMT
Руски сателит се разпадна Руски сателит, смятан за излязъл от употреба, се е разпаднал на земна орбита вчера. От него са се образували над 100 отломки, съобщава Ройтерс. Това се е случило в близост до Международната космическа станция и астронавтите на нея е трябвало да потърсят убежище в космическия кораб за около час.

Засега липсват подробности за причините за разпадането на руския спътник за наблюдение на Земята RESURS-P1, който беше изведен от експлоатация през 2022 г.

Американски радари са засекли сателита да избухва в облак от отломки в ниска околоземна орбита в сряда вечерта и рано в четвъртък сутринта, съобщи фирмата за проследяване в Космоса LeoLabs.

„От USSPACECOM не са отчели непосредствени заплахи и продължават да провеждат рутинни оценки на връзката, за да се поддържа безопасността и устойчивостта в Космоса“, ​​добави космическото командване в изявлението си в четвъртък.

Причината за разпадането на сателита остават неясни, съобщават от Американското космическо командване и НАСА.

]]>
https://clubz.bg/151203 https://clubz.bg/151203 Thu, 27 Jun 2024 13:34:35 GMT Thu, 27 Jun 2024 17:17:53 GMT
Георги Свиленски предложи връщане на парламентарното номадство Временната комисия за правилника на парламента отхвърли предложение на Георги Свиленски (БСП), един от приближените на детронираната лидерка Корнелия Нинова, с което фактически се връщаше т.нар. парламентарно номадство - прескачане на депутати от група в група или образуване на нови групи.

Народните представители от парламентарна група, преустановила съществуването си, стават нечленуващи в група и не могат да бъдат приети за членове на друга парламентарна група, както и да образуват нова, гласуваха депутатите. Свиленски, който не присъстваше на заседанието, предлагаше този текст да отпадне.

Депутата от БСП Иван Иванов специално заяви, че това е лично негово предложение и не ангажира парламентарната трупа. Христо Гаджев (ГЕРБ) се изненада, че Свиленски прави такова предложение, след като в минали парламенти лично той е бил категоричен противник на номадството. Нито един депутат не подкрепи предложението.

Минималният брой народни представители за образуване на парламентарна група е 10. Когато броят на депутатите в една парламентарна група спадне под определения минимум, тя преустановява своето съществуване.Според проекта постоянните сътрудници на парламентарните групи се назначават за служители на Народното събрание. Техният брой се утвърждава от председателя, съобразно числеността на парламентарните групи, в съотношение 1:10, но не по-малко от двама на парламентарна група.

Депутат, напуснал или изключен от парламентарна група, става народен представител, нечленуващ в парламентарна група, не може да заявява принадлежност и не може да бъде приет за член на друга парламентарна група, гласуваха във временната комисия.

Съществуващи парламентарни групи не могат да се сливат или разделят.

]]>
https://clubz.bg/151202 https://clubz.bg/151202 Thu, 27 Jun 2024 13:28:49 GMT Thu, 27 Jun 2024 16:51:31 GMT
Зеленски иска нова среща за мир в Украйна Украинският президент Володимир Зеленски ще обсъди провеждането на втора среща за мир в страната му като тази в Швейцария.

Това стана ясно при пристигането му в Брюксел за участие в Европейския съвет – срещата на върха на ЕС.

„Сега трябва да направим следващите стъпки - да изготвим подробен план с подробни действия за всяка криза, която тази война на Путин донесе на земята ни. Трябва да изготвим този план и да го поставим на масата. Нямаме много време, защото много наши хора са ранени и загинаха на бойното поле и сред цивилните. Затова не искаме тази война да продължи години“, мотивира се Зеленски.

Запитан дали е в контакт с руските власти, той отговори отрицателно:

„Не водя никакъв диалог с тях, защото те нямат никакви планове освен един - как да удължават повече войната.“

Зеленски и председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен подписаха споразумение за съвместни ангажименти за сигурността между ЕС и Украйна.

Шарл Мишел изтъкна като голямо постижение на страните членки споразумението за използването на неочакваните печалби от замразените руски активи в полза на Украйна.

„Смятам, че беше изключително важно да дадем сигнал, че не сме уплашени от Русия и сме абсолютно мотивирани и решени. Защото знаем, че ако украинците се борят, за да защитят бъдещето си, те правят това и в защита на общите ни ценности, мечти за повече мир и просперитет“, заяви Мишел.

Украинският президент за пореден път поиска военна помощ за своята страна.

]]>
https://clubz.bg/151201 https://clubz.bg/151201 Thu, 27 Jun 2024 13:04:12 GMT Thu, 27 Jun 2024 16:52:26 GMT
След инцидента от 18 юни се разбра: и преди в АЕЦ ;Козлодуй; е имало аварии по същите причини Инцидентът в 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" на 18 юни представлява авария с елементи на "рецидив". Съоръжението е било спирано два пъти поради същата причина и през 2023 година.

Това заяви служебният енергиен министър Владимир Малинов в парламента след изтичането на радиоактивна вода, докато тече планирано спиране на блока.

Институциите не съобщиха официално за случая.

Инцидентът е станал на 18 юни в 7:25 сутринта. В корпуса на парогенератора са изтекли около 8,5 куб.м. радиоактивна вода. Според министъра причината за случилото се е, че малка част от разтвора вътре в парогенератора е попаднала в междинната зона на корпуса и топлоизолацията на парогенератора.

Той допълни, че има система, която не допуска разлив на радиоактивна вода в околната среда и че няма теч извън АЕЦ.

Министърът ще поиска задълбочен анализ за случая, който може да включи и евентуална външна експертиза. Малинов уточни, че дейностите по отстраняване на причините за спирането на 6-и блок продължават.

На изслушването на служебния министър в пленарната зала, което бе поискано от „БСП за България“, той отказа да се ангажира с прогноза кога блокът ще може отново да заработи.

Считам, че на първо място трябва да гарантираме сигурността и безопасността на експлоатацията на блока и на българското население, увери министърът, цитиран от БТА.

Малинов съобщи, че на 14 юни на интернет страницата на АЕЦ "Козлодуй" е било публикувано уведомление, че на 15 юни 6-и блок ще бъде спрян поради констатирани неизправности на маслената система и индикации за пропуск на топлоносител на парогенератор.

Информацията посочвала, че количеството на пропуска е предмет на постоянен контрол, а стойността му е по-ниска от съществуващите технически ограничения. Спирането е координарано с Електросистемния оператор, като е отчетен товарът на националната енергийна система.

Служебният енергиен министър допълни, че в съобщението се посочва, че решението за спирането е взето консервативно, за да се осигурят необходимата висока безопасност и надеждните доставки на ток през лятото.

АЕЦ "Козлодуй" е изпратила информацията до Електросистемния оператор и до българската енергийна борса за периода на спиране, като първоначално се е предвиждало то да продължи до 30 юни, разбра се от думите на Малинов.

Подменена е топлоизолацията, изсушен е металът, а там където е имало досег на радиоактивната вода с метала, е било възстановено антикорозионното покритие.

Няма облъчване на персонала, временно са отстранени оператори от централата, информира още Малинов.

]]>
https://clubz.bg/151200 https://clubz.bg/151200 Thu, 27 Jun 2024 12:57:24 GMT Thu, 27 Jun 2024 17:01:55 GMT
Президентът ще ръководи делегацията на срещата на върха на НАТО Кабинетът предлага на държавния глава Румен Радев да ръководи българската делегация за срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Днес това бе официално съобщение, но още пред дни Клуб Z написа, че именно Радев ще води делагацията.

Служебното правителство е одобрило на вчерашното си заседание рамкови позиции за участие на страната ни в срещата. Позициите не са публикувани, като приложенията са само за служебно ползване. Кабинетът предлага на държавния глава да ръководи българската делегация и съобразно хода на дискусията, да изложи приетите от Кабинета рамкови позиции. Президентът ще може да одобрява и утвърждава документите, представени на вниманието на държавните и правителствените ръководители, включително заключителното комюнике.

С правителственото решение е утвърден и състав на делегацията във Вашингтон. Освен президент и премиер, в нея са включени министърът на отбраната, началникът на отбраната, постоянният представител на България към НАТО, заместник-министърът на външните работи Невяна Митева, началниците на кабинетите на президента и на премиера, трима от секретарите на президента, директори на дирекции в Министерския съвет и други служители от двете ни институции.

Главчев поиска от парламента да определи кой да води делегацията.

Депутатите обаче отказаха да се произнесат по темата.

]]>
https://clubz.bg/151199 https://clubz.bg/151199 Thu, 27 Jun 2024 11:38:29 GMT Thu, 27 Jun 2024 13:54:02 GMT
Чистката в ДПС продължава. Айсел Руфад последва Филиз Хюсменова Следизборната чистка в ДПС продължава. След като преди няколко дни Филиз Хюсменова подаде оставка и напусна парламента днес шефът на парламента Рая Назарян съобщи, че парламентарната група на движението е изключила депутатката Айсел Руфад.

Наскоро тя бе отстранена като областен лидер в Шумен заради слаби изборни резултати в Турция, където, за разлика от друг път Движението не можа да амбицира гласоподавателите и бе регистрирана ниска избирателна активност.

Айсел Руфад изненадващо стана и един от зам.-председателите на ДПС на последната национална конференция.

Формално Руфад няма право да ръководи регионална структура, ако е влязла в парламента, но вече в централата приемат, че слабите резултати се дължат на нейното предизборно поведение сред изселническата общност, написа кърджалийският сайт "24 Родопи", който активно следи процесите в ДПС и публикува също така броженията на изселническите организации срещу Руфад.

"От Кърджали и Хасково фиксираха проблемите на стотиците хиляди нашенци, а тази жена от Шумен държеше да научат, че е била на рождения ден на Ахмед Доган, показвайки нейна снимка с него. Всичко това вероятно е хубаво за нейната кариера, но 350 хиляди искаха да чуят от зам.-председателя на партията как ще бъдат решени натрупани проблеми, свързани с работата на социални институции, здравеопазване и т. н.", посочва пред сайта активист от най-влиятелната организация – "Балгьоч".

]]>
https://clubz.bg/151198 https://clubz.bg/151198 Thu, 27 Jun 2024 10:52:28 GMT Thu, 27 Jun 2024 11:08:12 GMT
Общинарят, блъснал кола и отказал проба за алкохол: Това беше ;мокра поръчка;. Колега: Пиян беше Близо три месеца, след като участва в катастрофа, избяга от мястото на произшествието и отказа проба за алкохол и наркотици, общинският съветник Благовест Георгиев, който отказва досега да си подаде оставката, се появи в Столичния общински съвет и обяви пред журналисти, че случилото се с него е било "мокра поръчка".

Досега Георгиев избягваше да се появява публично като единствено доста след случилото се публикува пост във фейсбук. Той беше веднага изключен от групата на ПП-ДБ-"Спаси София" н СОС, както и вече не е член на комисията по транспорта, но продължава да е общински съветник. Днес той се извини за инцидента като добави, че съжалява за неудобствата, а човек притежава само "доброто си име". Оплака си и че е бил "заклеймен в съда на общественото мнение" (несправедливо, подразбира се - бел. ред.) и отрече, че е карал пиян и затова е избягал.

"На 5 април участвах в пътно-транспортно произшествие и държа още веднъж да се извиня, както вече направих и с всички пряко замесени. Дълбоко съжалявам за всички неудобства, които може да съм причинил, и с пълното съзнание, че човек в крайна сметка притежава само доброто си име, споделям своята позиция и поуки", обяви Георгиев.

Според него случилото се било превърнато в "медийна сензация", ставало дума за "спекулации и преувеличения".

"Бях заклеймен в съда на общественото мнение, базирано на невярна информация, спекулации и преувеличения. Да видя как 20 минути след случилото се, докато още бях в шок, една тежка ситуация беше превърната в медийна сензация.

Да бъда изключен от партията, която представлявах, в рамките на 12 часа, без дори да бъда потърсен, за да се чуят фактите, а не жълтите новини. Пред очите ми всичко, което съм постигнал, да се срине, без да мога да се защитя или да намеря разбиране – не пожелавам това на никого", продължи той.

От изложението му се разбра още, че е бил "използван и от "приятели", и от врагове":

"Безкрайно трудно е да видиш себе си използван за чужд дневен ред от „приятели“ и врагове, а истината изкривена. Наясно съм, че като публична личност дължа още по-голяма отчетност за своите действия, но е важно да се отделят фактите от неоснователните спекулации".

Не бил избягал от местопроизшествието, а пробите за алкохол и наркотици отказал, защото разбрал, че това е мокра поръчка. По съвет на адвокатите си не е дал проба за алкохол. Към днешна дата той отчитал това като грешка, но ситуацията тогава е била напрегната, той е бил в шок и не е можел да вземе правилното решение.

"По детайлите около самото произшествие ще се произнесат компетентните органи, като тук ще споделя само, че не съм бягал от местопроизшествието, не съм злоупотребявал с положението си и че отказах проба за алкохол, тъй като много бързо стана ясно, че инцидентът се превръща в „мокра поръчка” срещу мен. В политиката съм отскоро, и то защото искам да давам, а не да вземам, и явно не съм достатъчно обигран за подобни удари", твърди Благовест Георгиев.

От цялото това изложение, освен че поради политическата си неопитност е станал обект несправедливо на атаки (макар че не става ясно поради какви причини му е скроена тази "поръчка"), се разбра още и че той си остава общински съветник, не е размислил за тези близо три месеца. Той представи и аргументи - имал какво да сподели като опит и идеи, а и подкрепата за него му била гласувана от гражданите на София, не от партийци (макар че всъщност, както е добре известно, изборите за общински съветници стават пропорционално, чрез партийни листи - бел. ред):

"Разбирам, че съм изключен от комисиите в Столична община, към чиято работа знам, че мога да допринеса много. Но това няма да ме спре да споделям опита и идеите си, за които ми е гласувана подкрепа да се боря не от партийци и конюнктура, а от гражданите на София. Разбирам също така, че съм „наказан“ в Комисията за връзки с гражданското общество, където съм пратен като опит на мой гръб да се кове морал от хора, които имат съмнителен такъв. Очаквам там да науча много, както и да проведем редица належащи разговори, надявам се водещи до реални решения, отлагани с десетилетия.".

"Дотогава ще продължа да работя в името на това, за което бях избран, с отдадеността, която софиянци заслужават, и за изчистване на името ми. Ще давам енергия и ще търся подкрепа за важни проекти и решения. Ще доказвам всеки ден, че политиката не е убежище за некомпетентност и интриги, а привилегия служиш на обществото и сила да вземаш трудни решения", завършва изложението на общинския съветник.

"Изпусна момента за достойно напускане на политиката"

Бившият депутат от ПП-ДБ Владислав Панев във фейсбук синтезира смисъла на казаното от Благовест Георгиев така:

"Предизвикалият катастрофа на 5 април общински съветник Благовест Георгиев днес се появил на заседание на СОС и обяснил, че отказал проба за алкохол, защото му било станало ясно, че срещу него е в действие мокра поръчка. Отделно не бил пил, а имал здравословни проблеми. И щял да продължава да служи на обществото. Такава линия на защита явно е измислил за два месеца и половина. Явно има добри адвокати. Честно казано не желая да служи, нито на мен, нито на който и да е гражданин на София. Мисля, че изпусна момента за достойно напускане на политиката."

Свидетелство от друг общински съветник: Пиян беше

Ситуацията около тази история стана още по-неприятна, когато днес се намеси общинският съветник от ПП-ДБ-"Спаси София" Симеон Ставрев в ролята си но очевидец, за да заяви, че Георгиев е бил пиян във вечерта на инцидента.

Двамата са били на събиране на кмета на „Оборище“, на което са присъствали и други общински съветници, както и районни кметове.

„Да твърди, че не е бил пиян е пълен абсурд. Това е крайна наглост“, заяви Ставрев.

"Благо определено беше пиян на това събитие, със сигурност мога да кажа това нещо. Това, което той казва, е абсолютна наглост“, допълни той.

Ставрев обясни, че си е тръгнал преди Георгиев и не е знаел, че е с кола и ще се качи на нея.

„Ако знаех, щях да му кажа да не се качва“, допълни общинският съветник.

„Той беше пиян и това, че е отказал кръвен тест и дрегер само доказва, че иска да се скрие от правосъдието. Според мен този човек няма никакво място в общинския съвет. Като говори за морал и за всичките проблеми, които изброи, е абсолютно изопачаване на нещата. Това е абсолютно недопустимо“, заяви още Ставрев.

Според него Благовест Георгиев е „напазаруван“ от някоя от другите групи и ще обслужва други интереси.

От групата на ПП-ДБ-СС в СОС настояха днес отново Благовест Георгиев незабавно да си подаде оставката, съобщи Борис Бонев пред журналисти.

Инцидентът

В началото на април тази година от МВР съобщиха за катастрофа в София, при която виновният водач е избягал от местопроизшествието на кръстовището на улиците „Драган Цанков“ и „Кирил Видински“. Лек автомобил „Ауди“ навлиза в насрещното платно и реализира пътно произшествие с друго превозно средство. Водачът не е спрял и е напуснал мястото на катастрофата. Органите на реда са установили самоличността на 43-годишния водач. Пред тях мъжът е заявил отказ да бъде тестван за употреба на алкохол и наркотични вещества, съобщиха тогава от МВР.

]]>
https://clubz.bg/151197 https://clubz.bg/151197 Thu, 27 Jun 2024 10:47:07 GMT Thu, 27 Jun 2024 13:25:24 GMT
Таванът върху цената на хляба не може да бъде приложен Нормалната надценка на хляба е в рамките на 15%, но има проблеми с прилагането на приетите законови правила за това. Това стана ясно от изказването на служебната финансова министърка Людмила Петкова в парламента.

По думите ѝ до влизането в сила на ограниченията за цените на хляба остават само няколко дни и Народното събрание няма да може да прегласува закона.

Липсва определен контролен орган, който да се занимава с размера на надценката, няма и административно наказателни разпоредби за спазването на приетите разпоредби, обясни проблемите със спазването на приетите от предишния парламент правила Петкова.

В последния ден на 49-ото Народно събрание депутатите приеха предизборно таван от 15 % за надценка на белия хляб, типовия хляб и хляба "Добруджа", който ще важи от 1 юли до края на годината. Основният им мотив беше, че производствените цени са ниски, но търговците добавят 40-50 % отгоре.

Петкова уточни, че съществуващото в момента определение за търговска надценка не може да се приложи за хляба. Липсва и контролен орган, който да следи дали търговците спазват законовото правило. Освен всичко останало, не са предвидени и санкции за нарушителите, разбра се от изказването ѝ.

Депутатите от 49-ия парламент възложиха на финансовото и икономическото министерства да направят анализ на ефекта от въведения ценови таван.

Браншовите организации вече предупредиха, че има риск трите вида хляб да изчезнат от рафтовете от 1 юли. Днес председателката на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева даже заговори за "абсолютна катастрофа".

]]>
https://clubz.bg/151196 https://clubz.bg/151196 Thu, 27 Jun 2024 10:31:18 GMT Thu, 27 Jun 2024 11:44:43 GMT
Баща и син Финци заедно на сцената на Народния театър На 3 и 4 юли Ицко Финци ще влезе в ролята на дожа на Венеция в две от представленията на „Венецианският търговец“ на сцената на Народния театър, съобщават от трупата. На сцената той ще си партнира със своя син – Самуел Финци, който изпълнява ролята на Шайлок.

Пиесата от Уилям Шекспир на режисьора Явор Гърдев е последното засега премиерно заглавие на голямата сцена на театъра.

Спектакълът по една от най-популярните Шекспирови комедии – преведена специално за постановката в Народния театър от Александър Шурбанов, се занимава с проблемите на религиозната и етническата дискриминация, икономическата власт, културните различия, отношенията между половете и др., които имат особено остър резонанс в съвременния свят на разделения, неравенства и конфликти, посочват от културната институция.

]]>
https://clubz.bg/151194 https://clubz.bg/151194 Thu, 27 Jun 2024 10:15:55 GMT Thu, 27 Jun 2024 18:09:15 GMT
КПК опитва да отстрани подуправителя на БНБ Андрей Гюров - потенциален служебен премиер Комисията за противодействие на корупцията (КПК) уведоми днес Българската народна банка (БНБ) за постановено решение, с което е установила несъвместимост по отношение на подуправителя на БНБ, ръководител на управление "Емисионно" Андрей Гюров. Това посочиха от БНБ в съобщение, публикувано на интернет страницата на Централната банка.

В съобщението пише още, че до предприемане на последващите законосъобразни действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка, Андрей Гюров е излязъл в неплатен отпуск.

Гюров встъпи в длъжност на официална церемония в Централната банка на 28 юли 2023 г. Той и Петър Чобанов бяха избрани от 49-ото Народно събрание за подуправители на БНБ на 26 юли. Оттогава започва да тече шестгодишният им мандат. Чобанов е ръководител на управление "Банково", а Гюров - на управление "Емисионно". Те встъпиха в длъжност на мястото на дотогавашните подуправители на БНБ Нина Стоянова и Калин Христов, припомня БТА.

През октомври м.г. се появиха твърдения в медиите, че Андрей Гюров все още е член на ръководен орган на партия „Продължаваме промяната“ (ПП), което е несъвместимо с поста му в БНБ. Той обаче отхвърли обвиненията и обясни, че е подал оставка от съответния партиен орган след избора му за подуправител на Българската народна банка.

Андрей Гюров е един от потенциалните служебни премиери при провал на парламента да излъчи редовно правителство и при поредни извънредни предсрочни избори. Съгласно промените в Конституцията от миналата година президентът може да избира служебен министър-председател измежду ограничен кръг длъжности.

Сред тях са управителят и подуправителите на БНБ. Гюров е фактически единственият сред потенциалните служебни премиери, свързан с „Продължаваме промяната – Демократична България“. Останалите лица са по-скоро от кръга на ГЕРБ и ДПС.

Към момента от КПК няма информация в какво се състои несъвместимостта на Андрей Гюров. Потърсихме пресцентъра, откъдето служителка лаконично обясни: "В момента, в който имам номер на решението на комисията, ще ви го изпратя."

Самият Гюров не отговори след позвъняване по телефона.

През октомври имаше скандал и заради присъствието му на събитие на кандидат-кмета на Благоевград от ПП-ДБ Методи Байкушев (който впоследствие бе избран за градоначалник). Тогава Андрей Гюров бе вече подуправител на БНБ.

Във връзка с проблемите около евентуалната му несъвместимост Mediapool през октомври м.г. отправи въпроси към него. Ето питанията към Гюров и неговите писмени отговори от тогава:

- Отговаря ли на истината информацията в публичното пространство, че като подуправител на БНБ сте член на Изпълнителния съвет на партия "Продължаваме промяната" към дата 6 октомври 2023 г.?

- Още на 26.07.2023 г., датата на избирането ми от Народното събрание за подуправител, ръководител на управление "Емисионно" в БНБ, подадох оставка от позицията си като член на Изпълнителния съвет на ПП "Продължаваме Промяната". В съответствие с устава на партията, който е публично наличен в регистъра на политическите партии, тази оставка поражда своето незабавно действие и мандатът ми като член на Изпълнителния съвет е прекратен предсрочно на същата дата – 26.07.2023 г.

Предприети са и последващите действия, необходими за отразяване на това обстоятелство по делото на ПП "Продължаваме Промяната", водено от Софийски градски съд. Заявление за промяна на обстоятелствата в поддържания от СГС регистър е внесено в съда от ПП "Продължаваме Промяната", която единствено може да заяви вписването на промени по съответното фирмено дело. Съдът вече е провел открито съдебно заседание и се очаква постановяване на съдебното решение. Следва да се подчертае, че вписването на промените по фирменото дело на ПП "Продължаваме Промяната" има само оповестително действие.

Публично разпространената информация за данните по делото на ПП "Продължаваме Промяната", водено от Софийски градски съд към 6 октомври 2023 г., не отчита изложените по-горе факти.

- Ако това е вярно, това обстоятелство в нарушение ли е на Закона за БНБ? Ще бъдат ли предприети мерки по случая от страна на БНБ?

- Предвид вече изложеното, оповестената информация, че съм член на Изпълнителния съвет на ПП "Продължаваме Промяната", не отговаря на истината.

По повод на това твърдение в БНБ е назначена и вътрешна проверка, резултатите от която ще бъдат представени на Управителния съвет.

- Участвал ли сте / присъствал ли сте на събитие от предизборната кампания в Благоевград на кандидата за кмет на ПП Методи Байкушев?

- Отчитам присъствието ми на информационното събитие, проведено преди началото на предизборната кампания, като грешка. Фокусът на моята работа и усилията ми са насочени единствено към функцията ми на подуправител, ръководител на управление "Емисионно" в БНБ, както и към предизвикателствата пред централната банка във връзка с присъединяването към еврозоната.

***

От пресцентъра на Софийския градски съд след запитване на Клуб Z днес съобщиха, че Андрей Гюров е бил заличен като член на Изпълнителния съвет на ПП на 23 октомври. Това може да се обясни със сравнително дългата процедура.

***

По-късно последва реакция от страна на ПП.

Съпредседателят на партията Кирил Петков обяви във фейсбук:

"Пеевски започна “отстрел” на потенциални служебни премиери, които са извън негов контрол. След 6 неуспешни мандата, ГЕРБ и ДПС излъчват слабост с тези отчаяни ходове. Най-големият им проблем е, че винаги преиграват.

Още утре вкарваме правилата за избор на нови членове на антикорупционната комисия. Тъкмо ще разберем кое им е по-важно: парите по ПВУ за българските бизнеси и граждани или да запазят контрола над тези бухалки."

Във фейсбук профила на ПП пък бе публикувано "публично изявление" на самия Андрей Гюров в отговор на решението на КПК:

"Категорично заявявам, че решението на КПК е незаконосъобразно и се основава на неверни факти, преднамерено тълкуване на закона и отказ да се изяснят обстоятелствата по случая.

Убеден съм, че решението на КПК е политически мотивирано и представлява целенасочено превратно тълкуване на факти.

Случаите на несъвместимост са изчерпателно изброени в Закона за Българската народна банка и той НЕ забранява участието на подуправител в управителните органи на юридически лица с нестопанска цел и участието като съдружник в дружества с ограничена отговорност.

Това решение поставя Управителния съвет на БНБ в деликатната ситуация да защити независимостта на националната централна банка в ключов момент в процеса на интеграция на Република България в еврозоната.

Във връзка с решението на КПК съм готов да защитавам правата си по предвидения законов ред, както и да окажа съдействие на Управителния съвет на БНБ."

Клуб Z отправи въпроси към БНБ какво следва като процедура оттук нататък. Преглед на законодателството показва, че вероятно Управителният съвет на БНБ ще трябва да реши дали да предложи на Народното събрание да отстрани Андрей Гюров. Последният пък се предполага, че може да обжалва решението на КПК пред съда.

Припомняме, че Андрей Гюров бе депутат и председател на парламентарната група на ПП в 47-ото и 48-ото Народно събрание. Той бе член на парламентарната група на ПП-ДБ в 49-ото НС, преди да стане управител на БНБ.

***

По-късно от КПК изпратиха на медиите и решението относно казуса с Андрей Гюров. То е от 24 юни и е десет страници. От него става ясно, че е установена несъвместимост заради участието на Гюров като съдружник в дружество с ограничена отговорност, както и във връзка с осъществявана от него дейност като член на управителен орган на две юридически лица с нестопанска цел без решение на Управителния съвет на БНБ. Според КПК той не е предприел навременни действия, за да отстрани съответните несъвместимости.

По отношение членството му в Изпълнителния съвет на партия ПП несъвместимост не е установена. Причината е, че Андрей Гюров е подал своевременно заявление за напускане на ръководния партиен орган.

]]>
https://clubz.bg/151193 https://clubz.bg/151193 Thu, 27 Jun 2024 09:53:26 GMT Thu, 27 Jun 2024 15:16:05 GMT
Германия улесни взимането на гражданство От днес в Германия влезе в сила новият закон за получаване на гражданство. Новата процедура трябва да съкрати сроковете за получаване на германски паспорт.

Новият закон за гражданството в Германия прави възможно двойното гражданство. Натурализацията ще бъде възможна след пет години пребиваване в Германия - вместо досегашните осем години. За тези, които са особено добре интегрирани, натурализацията ще бъде възможна и след три години.

Всеки, който иска германско гражданство, трябва да може да осигурява финансово себе си и семейството си - т.е. не трябва да получава никакви социални помощи. Натурализацията се изключва и ако кандидатът не е привърженик на ценностите на либералното общество.

По този начин се създават "стимули за започване на работа и за имиграция на пазара на труда - а не в системите за социална сигурност", заяви федералният министър на правосъдието Бушман пред вестник "Die Welt".

Консервативната опозиция критикува промените. Лидерът на ХДС Фридрих Мерц написа в онлайн платформата X, че никога в историята на страната правителство не е управлявало толкова явно срещу интересите на населението. Турската общност в Германия предполага, че в резултат на променения закон за гражданството ще бъдат натурализирани значително повече хора. Много от тях сега ще осъзнаят, че германският паспорт носи повече предимства, отколкото недостатъци.

]]>
https://clubz.bg/151192 https://clubz.bg/151192 Thu, 27 Jun 2024 09:46:26 GMT Thu, 27 Jun 2024 17:54:23 GMT
МВР министър обхожда софийските улици, глобява общината за ;Витошка; и ;Патриарха; МВР налага глоба от 2000 до 7000 лв на Столична община заради запазването на новата организация на движението по столичните бул. "Витоша", "Патриарх Евтимий" и ул. "Фритьоф Нансен".

Това обяви днес служебният министър Калин Стоянов, който на два крака, специално по този казус, тръгна на проверка дали са предприети действия "по обезопасяване на столични булеварди". В проверката участва и началникът на "Пътна полиция" в столицата комисар Николай Крушарски.

"Още в понеделник МВР изготви нареждане, с което разпорежда да бъде изпълнено решението на ВАС – да спре въвеждането на новата организация на движение в центъра на София. Искаме и да се обезопасят всички поставени елементи, а срокът беше до днес. Тук нищо не се случва", заяви Стоянов.

И добави, че ще има и "евентуален сигнал" до прокуратурата за неизпълнение на съдебно решение, което е престъпение по НК. Пуснат е сигнал и до кмета Васил Терзиев.

Причината за проверката и глобата - решението на ВАС със срок до 27 юни, т.е. днес, да се отстранят промените по движението в центъра на София, които предизвикаха бурни реакции на столичани през последните седмици. Промените бяха критикувани и от опозицията в София в лицето на ГЕРБ и БСП.

По-рано днес Терзиев коментира темата в заседанието на СОС:

"Казва се: "Той Терзиев защо не изпълнява веднага решението на ВАС?". Имаме желание да го изпълним и много пъти сме казвали, че вярваме в институциите, и когато ВАС отсъди нещо, ние се съобразяваме. Въпросът е, че освен да спрем незабавно работата (нещо, което сме направили) какво друго следва? Към какво точно трябва да възстановим?

Промените от 2019 г. са също толкова незаконни, но някои от експертите, които в момента пускат жалби, тогава са били по-ангажирани да работят със и за общината. Ако действаме прибързано, може да се окаже, че всичко, правено от 2016 г. насам, може да е незаконно."

В социалните мрежи той добави, че всичко това е заради неактулизирания от Фандъкова Генерален план за движението в София, и че сега не е време за прибързани стъпки.

"МВР обаче не мислят така. Забързано разпоредиха да оградим с плътна строителна ограда паркоместата и велоалеите. Кой помисли къде ще паркират живеещите в района, кой попита къде ще паркират хората в неравностойно положение, а кофите за отпадъци заграждаме ли, а къде ще минават велосипедистите - по тротоарите или на пътното платно?", отбеляза той.

Според него това би затруднил гражданите, затова ще го обжалват.

"ПР разходките на министър и началникът на Пътна полиция няма да подобрят живота на хората", отсече кметът.

И отбеляза, че Столична община ще поиска от ВАС да разтълкува постановения акт.

На 20 юни ВАС отсъди като трета инстанция, че зам.-кметът по транспорта Илиян Павлов е променил движението, без да спази изискванията, без промените да са минали съгласувателна процедура или да са одобрени от СОС.

Кметът Васил Терзиев защити екипа си и отказа да иска оставката на своя заместник. Но също така призна, че промените не са "комуникирани добре", и преди последна инстанция обеща да изпълни решението на съда, ако то обяви действията им за незаконосъобразни. Промените са стрували на столичани над 500 хил. лв.

Личното обхождане на място разгневи Спаси София. От формацията изпратиха редица въпроси до МВР, сред които:

  • Патрули по улиците: Кога МВР ще осигури необходимия брой патрули, за да се въдвори ред и да има контрол в София?
  • Премахване на задържани автомобили: Кога МВР ще премахне стотиците задържани автомобили, блокиращи улиците около РПУ-тата, за да освободят места за паркиране?
  • Незаконно паркиране на служители: Кога МВР ще нареди на служителите си да спрат да паркират незаконно, оставяйки служебни знаци на предните стъкла?

И попитаха:

"Вътрешен министър или ПР на ГЕРБ е Калин Стоянов?"

Ето и пълното съобщение на МВР:

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов и началникът на "Пътна полиция" – СДВР комисар Николай Крушарски започнаха проверка дали са предприети необходимите действия за обезопасяване на участъци по централни софийски булеварди.

Инспекцията е във връзка с разпореждане, в което са посочени задължителни за изпълнение действия, едно от които - със срок до 27 юни – се отнася до обезопасяване по булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“, и ул. „Проф. Фритьоф Нансен“.

Борис Бонев: Вътрешен министър или ПР на ГЕРБ е Калин Стоянов?

Председателят на "Спаси София" и защитник на промените Борис Бонев отправи остри критики към министъра и го обвини в "безпрецедентна намеса на министерството в работата на Столичната община".

"Министърът на вътрешните работи и СДВР продължават своята ПР акция срещу Столична община, обслужвайки ГЕРБ", пише той в социалните мрежи.

В предишния кабинет Стоянов бе считан за човек на ГЕРБ. Бе оставен на поста от служебния премиер и бивш председател на НС от ГЕРБ Димитър Главчев.

Според Бонев срокът за поставяне на плътни строителни огради около велоалеите, бус-лентата и паркоместата на "Витошка" и "Патриарха" още не е изтекъл. Основна негова теза е и че въобще няма план на София - още от времето на управлението на Фандъкова, и ако се следва буквата на закона и решението на съда, това би значело и да се върнат трамваите по пешеходната част на "Витошка".

Той поставя и 7 въпроса за работата на МВР в София, подчертавайки абсурдността на това двама висши администратори да проверяват улица. Общинският съветник пита кога МВР ще осигури достатъчно патрули за София, кога ще се премахват задържаните автомобили около РПУ-тата, кога ще наредят на служителите си да спрат да паркират незаконно, и още.

"Мога да продължа и по други теми - битова престъпност, мигранти, борба с корупцията и други, но първо да отговори на тези, преди да се грижи за велоалеите и паркингите на София", заключва Бонев.

]]>
https://clubz.bg/151191 https://clubz.bg/151191 Thu, 27 Jun 2024 09:34:48 GMT Thu, 27 Jun 2024 15:32:12 GMT
Европрокуратурата обвини наш бизнесмен, че получил с измама €237 000 Филиалът на Европейската прокуратура в София повдигна обвинения срещу бизнесмен за използване на фалшива документация с цел получаване на европейски фондове за строителството на млекоцентрала.

Обвиняемият е управител на компанията, съобщиха от институцията в Люксембург, оглавявана от Лаура Кьовеши.

Парите били получени от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ). Проектът за изграждането на централата за преработка на сурово мляко и производство на млечни продукти бил на стойност 474 000 евро (927 352,44 лева).

За да получи авансово плащане, управителят представил банкова гаранция за фондовете, която била отхвърлена от агенцията, извършващата плащанията. Документът не изпълнявал изискванията. Смята се, че обвиняемият представил подправено допълнение към оригиналната гаранция, за да изглежда, че тя е издадена от банката с направените необходими изменения. Така агенцията, извършваща плащанията, била подведена. Тя превела предварително 237 000 евро (463 676,21 лева), равняващи се на половината от фондовете.

Същевременно според разследването работата, за която бенефициентът получил парите, така и не била извършена.

Ако бъде признат за виновен, обвиняемият може да получи между 2 и 8 години затвор.

]]>
https://clubz.bg/151189 https://clubz.bg/151189 Thu, 27 Jun 2024 09:10:24 GMT Thu, 27 Jun 2024 11:29:48 GMT
Гърция ще ореже с лимит отдаването на жилища за евтини нощувки Гръцкото правителство подготвя мерки за ограничаване на наемите на туристическите имоти. Целта е да се понижат наемите на жилища за целогодишно ползване, съобщава днес БНР.

"Проучваме пазара, за да видим дали можем логично да ограничим краткосрочните наеми, за да освободим повече имоти за дългосрочно наемане", каза премиерът Мицотакис пред медиите.

Държавата се опитва да предпази гърците с по-ниски доходи от скъпите наеми, предимно в градовете. Първата мярка е да се въведе лимит на краткотрайните нощувки.

Няма да може да се отдава имот за повече от 90 дни в годината.

Ако имотът е на малък остров - до 60 дни.

БНР пояснява, че мярката ще засегне гърци и чужденци, собственици на имоти, които ги отдават под наем за летния сезон. Сред тях има и много българи, инвестирали в закупуване на имоти, които ги предоставят срещу заплащане.

Въвежда се и ограничение на строителството в крайбрежните зони, казаха експерти от екипа на премиера.

Очаква се мерките да понижат цената на недвижимите имоти в туристическите райони, предполагат брокери.

Ограничителните мерки ще влязат в сила след края на туристическия сезон тази година.

]]>
https://clubz.bg/151188 https://clubz.bg/151188 Thu, 27 Jun 2024 09:05:57 GMT Thu, 27 Jun 2024 12:04:02 GMT
Дебатът Байдън vs. Тръмп - всичко, което трябва да знаете Броени часове остават до събитието, което може да предопредели резултата от американските президентски избори на 5 ноември - първият дебат между американския президент Джо Байдън и бившия държавен глава Доналд Тръмп.

Според проучвания силите на двамата кандидати са изравнени и сблъсъкът им предлага рядка възможност за демократа и републиканеца да убедят последните останали разколебани активни избиратели да вземат решение, което не само ще окаже дълбоко отражение върху вътрешните дела на САЩ, но и ще рефлектира върху най-значимите процеси по света, включително войните в близост до територията на България.

По-рано - по-добре

Сблъсъкът ще бъде излъчен по Си Ен Ен на 27 юни с начално време 21:00 часа нюйоркско време (04:00 часа на 28 юни у нас). За първи път действащ и бивш лидер на САЩ ще мерят сили толкова рано през календарната година - още преди да са се провели конвенциите на Демократическата и Републиканската партия, на които формално Байдън и Тръмп ще получат номинациите за вота. Втората и засега последна словесна борба между двамата кандидати ще се проведе на 10 септември и ще бъде излъчена по "Ей Би Си Нюз".

За първи път от 1988 г. Комисията за президентските дебати няма да участва в организацията на тазгодишния сблъсък - нито по Си Ен Ен, нито по "Ей Би Си Нюз". Основна причина е изборът й на дати за дебати - 16 септември, 1 и 9 октомври. Предизборният щаб на Байдън настояваше този път дебатите да се проведат по-рано, за да може избирателите, които гласуват предварително и дистанционно, да разполагат с необходимото време да преценят кого да подкрепят. И двата лагера посочват, че провеждането на дебатите през лятото ще позволи на кандидатите да прекарат последните седмици от кампанията в обиколки на страната и мобилизиране на избиратели.

Тишина в залата

Друго съществено изменение е публиката. Или по-конкретно - липсата на такава. Това е било едно от условията на щаба на Байдън. Изпълнено е и друго желание на демократа - микрофоните ще бъдат заглушени, когато е ред на другия кандидат да говори.

Дебатът ще се състои в сградата на Си Ен Ен в Атланта, Джорджия - щат, който е традиционна база на републиканците, но през 2020 г. бе спечелен от Байдън.

Вербалният двубой ще продължи 90 минути, ще има и две рекламни паузи. Байдън ще бъде разположен отдясно, а Тръмп - отляво (спрямо екраните на зрителите). Позициите им са били определени след хвърляне на монета, което е било спечелено от демократа. След чоп е взето решението и кой ще има последната дума - този път победител е бил Тръмп и именно той ще закрие вечерта.

Модератори ще са журналистите на Си Ен Ен Джейк Тапър и Дейна Баш.

На лагер в Кемп Дейвид

През последната седмица Байдън и екипът му водят усилена подготовка в президентската резиденция Кемп Дейвид. Сред присъстващите е бившият началник на кабинета на Белия дом Рон Клайн, който от десетилетия тренира демократите за президентски дебати. Една от прочутите му мантри е "дебат се печели през първите 30 минути". Следователно се очаква Байдън да изстреля в самото начало на събитието най-важните си опорни точки, които най-вероятно ще бъдат свързани с опитите на републиканците да забранят абортите (трябва да се отбележи, че през изминалите месеци позицията на Тръмп по въпроса е станала много по-умерена - той, например, е против федерална забрана) и близките връзки на популиста с диктатори и врагове на САЩ като Владимир Путин и Ким Чен Ун.

Президентът отделя голямо внимание да се подготви за всички "версии" на Тръмп – от бомбастичния опонент, който изпепели противниците си от Републиканската партия през 2016 г. до по-сдържания съперник, който чрез поведението си ще се стреми да вдъхне повече усещане за стабилност сред зрителите. По информация на Си Ен Ен Байдън подготвя атаки, които да извадят Тръмп от равновесие и чрез някой по-гневен изблик да отблъсне по-умерените избиратели.

В голям хангар е построена фалшива сцена, на която са разположени подиуми и ярки прожектори, целящи да пресъздадат възможно най-близо условията на дебата. Личният адвокат на предзидента Боб Бауер влиза в ролята на Тръмп, а други негови помощници имитират Дейна Баш и Джейк Тапър.

Надеждата на щаба на Байдън е държавният глава да се представи както по време на речта му за състоянието на съюза през март, на която той бе нетипично енергичен и фокусиран, с което поне временно успокои някои избиратели, загрижени заради напредналата му възраст.

Атака преди дебата

По-малко се знае за подготовката на Тръмп. Поначало предимство на кандидат-президент срещу действащ държавен глава е, че вече се е изправял срещу конкуренти от собствената си партия на първичните избори за номинацията. Тръмп обаче пропусна дебатите на Републиканската партия и тазвечершният сблъсък с Байдън ще му е първи за изборния цикъл.

На 26 юни предизборният щаб на републиканеца разкри две от темите, по които ще бъде атакуван лидера на САЩ - имиграцията и икономиката.

Но ако може да съдим по поведението на Тръмп в Truth Social в дните преди дебата, вероятно бизнесменът ще нанесе удари и под кръста - той публикува множество постове, в които уверява, че демократът ще бъде натъпкан с наркотици и че е умствено отслабнал. Като израз на физическата немощ на президента пък Тръмп му се подигра, че не може да вкара топка за голф от 10 ярда.

Въпреки че Байдън е сред най-добрите президенти голфъри в историята на САЩ.

]]>
https://clubz.bg/151185 https://clubz.bg/151185 Thu, 27 Jun 2024 08:52:27 GMT Thu, 27 Jun 2024 16:12:05 GMT
Френски медии: Криминалният сайт coco.gg е български Специализирани структури от общо шест държави, сред които и България, под ръководството на френските служби, са блокирали портала coco.gg. Това се казва в обширно собщение на МВР за акцията, проведена паралелно у нас, Франция, но също в Германия, Литва, Холандия и Унгария.

Уебсайтът, наричан от френските медии "бърлога на хищници", е блокиран на 25 юни. Според описание на експерти пред Клуб Z, по същество той е представлявал достъпен за всеки чат, който позволява на потребителите да комуникират напълно анонимно.

Създаден през 2003 г., той е без никаква модерация и проследяване. През годините става известен като канал за комуникация на хомосексуални хора, което води до серия атаки във Франция - хомофобски групи го ползват, за да примамят гей мъже. През сайта е разпространявана и детска порнография, твърдят от години френски журналисти и тамошните власти.

До 2023 г. сайтът се държи от френска компания, а през 2023 г. става собственост на българска фирма - която премества сървърите на остров Гърнзи, територия на британската корона, която не е част от Великобритания и действа като офшорна зона. Това гласи разследване на френския медиен конгломерат BFMTV.

"Според събраната от разследващите информация той бил използван за комуникационен канал между организирани групи при извършването на широк спектър от престъпления - детска порнография, сводничество, проституция, търговия с наркотици, пране на пари, престъпен заговор, нападения и дори убийства", съобщават днес от ГДБОП.

Смята се, че има над 480 жертви на престъпна дейност, осъществявана от потребители на сайта, заведени са над 23 000 съдебни производства за разлини деяния.

Ето и оригиналните съобщения от българското МВР и от Софийската градска прокуратура:

ГДБОП се включи в международно разследване, ръководено от френските власти

При операцията е блокиран сайт, считан за комуникационен канал на организирани престъпни групи

Международната операция с участието на български експерти е реализирана от властите във Франция със съдействието на специализирани структури от Германия, Литва, Холандия и Унгария. У нас действията са осъществени съвместно от екипи на дирекция „Киберпрестъпност" при ГД „Борба с организираната престъпност" и на Следствения отдел на Софийската градска прокуратура.

Разследването срещу платформата coco.gg започнало през декември 2023 година, след като било установено, че от 1 януари 2021 г. до 7 май 2024 г. са образувани над 23 000 съдебни производства, свързани с нея. Уебсайтът, наричан от френските медии „бърлога на хищници", е блокиран на 25 юни. Според събраната от разследващите информация той бил използван за комуникационен канал между организирани групи при извършването на широк спектър от престъпления - детска порнография, сводничество, проституция, търговия с наркотици, пране на пари, престъпен заговор, нападения и дори убийства. Смята се, че има над 480 жертви на престъпна дейност, осъществявана от потребители на сайта.

Работата на международния екип по случая продължава.

Съдебното разследване срещу coco.gg се води от отдела за борба с организираната престъпност JUNALCO на Парижката прокуратура. В реализацията участват експерти от киберотряда на Националната жандармерия (UNCyber) и Националната служба за борба с измамите (ONAF), с подкрепата на командването на Министерството на вътрешните работи в киберпространството (COMCYBER-MI). Международната акция е координирана с Европейската агенция за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Eurojust).

***

Софийска градска прокуратура участва в международно разследване за разкриване на престъпления, извършени в киберпространството

Софийска градска прокуратура (СГП) изпълни Европейска заповед за разследване (ЕЗР) на Прокуратурата в гр. Париж, Република Франция.

ЕЗР е издадена на 28.05.2024 г., призната и изпълнена от СГП. Същевременно наблюдаващият прокурор от СГП е разрешил присъствието при изпълнение на ЕЗР на френски магистрати и служители от правоохранителните органи на Френската република.

Разследването във Франция се води относно администрирането на платформа coco.gg, предлагаща или улесняваща извършването на незаконни услуги – педофилия, сводничество, проституция, порнография, изнасилване и търговия с наркотици.

В рамките на изпълнение на ЕЗР е разкрита банкова тайна, извършени са обиски, претърсвания и изземвания, разпити на свидетели. Действията по разследването са ръководени от прокурор в СГП, изпълнени от следовател в Следствения отдел на СГП. Оказано е съдействие от ГДБОП – МВР, относно логистика с френските правоохранителни органи.

В международното разследване са участвали Франция, България, Нидерландия, Унгария, Германия и Литва, като действията на територията на всички страни са координирани от Евроджъст.

]]>
https://clubz.bg/151183 https://clubz.bg/151183 Thu, 27 Jun 2024 08:23:19 GMT Thu, 27 Jun 2024 10:44:26 GMT
Третият мандат е много специален, твърди Гуцанов. Там БСП може да се срещне с ГЕРБ и ДПС БСП няма да подкрепи първи и втори мандат - съответно на ГЕРБ и ДПС, но в третия вече можели да се срещнат с тези партии в едно "експертно правителство на националното спасение".

Това обяви председателят на ПГ на соцпартията Борислав Гуцанов пред бТВ в четвъртък.

Той употреби много време, за да обясни колко специален и различен е третият мандат, като трябваше да се разбира, че тогава се допускат неща, които в първия и втория мандат не стават.

"Третият мандат е друг тип мандат вече", каза Гуцанов и там можели да се срещнат вече с ГЕРБ и ДПС.

"Той е мандат на националното спасение, националната отговорност. Затова ние от БСП говорим, че точно такова правителство трябва да има - експертно правителство на националното спасение."

"Когато говорим за трети мандат, така е направена Конституцията, че той не е вече на дадена партия, а е направен така, че това вече е последен опит на това Народно събрание да се събере. Когато са правели Конституцията, са преценили, че третият мандат е по-особен мандат и тогава могат да се направят подобни разговори. На какъв принцип - примерно - програмно правителство от експерти", продължи още Гуцанов с разясненията за това колко специалне мандат е третият.

Той все пак уточни, че така били нещата, според него, иначе щели да направят "такъв разговор в нашия орган - дали ще получим такъв мандат, дали няма да го получим, това е друга тема". При такава възможност Националния съвет на БСП трябвало да вземе решение дали партията да го подкрепи.

Но... "трябва да се подходи държавнически, а не да се тласне държавата към избори".

И не че БСП не била готова за следващите избори, готова била (въпреки непрестанния низходящ тренд в електоралната подкрепа - бел. ред.). Гуцанов обясни, че в соцпартията са готови, защото вече се стремели към обединение, както и заради "подаването на ръка към президентската институция", което той определи като "нещо добро".

Според Гуцанов все пак има всички шансове да има правителство в първия мандат.

„Има всички шансове да има кабинет, има ги нужните гласове, това е въпрос на разговори. ГЕРБ и ДПС имат общи виждания, както и с ПП-ДБ, те управляваха заедно...Начинът им на мислене е един и същ. Прави ми лошо впечатление обаче, че в момента повече се говори за технология за съставяне на правителство, а не за целите му", каза той.

„Екзотична е формулата за правителство на малцинството (каквото намерение обяви Бойко Борисов в началото на седмицата - бел. ред.)“, смята още Гуцанов, но заяви, че трябва да има диалог между партиите.

Според него президентът е направил едни хубави консултации и е дал достатъчно време за разговори на партиите преди връчването на първия мандат. Президентът освен това проявил толерантност към политическите партии, не спести похвалите си към Радев Гуцанов, каквато е новата линия на временното партийно ръководство, след като Корнелия Нинова отстъпи властта.

"Никой не се е обръщал срещу г-жа Нинова, не знам защо някой започна да говори за преврати. Г-жа Нинова си даде оставката", поиска отново да уточни и днес Борислав Гуцанов.

"Не сте чули от мен да говоря срещу президентската институция през всичките тези години", реагира на забележка на водещата Мария Цънцарова, че сега говори различни неща от тези, зад които е заставал доскоро като част от ръководството, приближено до Нинова.

На 27 юли на Бузлуджа ще дадем големия знак за лявото обединение, обеща още той.

На въпрос дали искат да върнат обратно в БСП фигури като Георги Гергов, Кирил Добрев или да привлекат Ваня Григорова, той обяви, че всеки има място в БСП, стига да не се преминават определени граници. Всеки бил си взел поуката от това, което се случило. Сега трявало да се направят нужните компромиси, за да има нещо добро. Трябвало "да се затворят старите страници и да се върви напред".

]]>
https://clubz.bg/151181 https://clubz.bg/151181 Thu, 27 Jun 2024 07:58:15 GMT Thu, 27 Jun 2024 09:15:07 GMT
;ПП-тата, ДБ-тата, Божков, Радев;, избирателите... Борисов обвини всички, че не може да сформира правителство Бойко Борисов обвини почти всички, включително и избирателите, за това, че вероятно няма да може да се сформира редовно правителство и ще се ходи на поредни извънредни парламентарни избори. Лидерът на ГЕРБ говори пред парламентарни репортери и тази сутрин.

Той отново обясни, че проблемите с влизането на България в еврозоната са свързани с протестите срещу последното му правителство през 2020 г., с които някои все още се гордеели.

„Чудовищна инфлация, помните какво беше през тези три години“, обясни Бойко Борисов. И от Северна Македония виждали „колко е разсипана държавата“ и че „на практика няма институции, няма единна политика“.

Не можело дори да се сформират комисии в Народното събрание.

„Ние дори не можем да приемем едно нещо да сработи! Това е всичко наследено и виновниците за това са тези, които го започнаха. Тогава, ако си върнете архивите, предупреждавах – България ще влезе в изборни спирали, няма да има нищо стабилно, ще се отклоним от всички пътища“, оплака се Бойко Борисов.

След въпрос кои са тези (виновници), които са започнали това, лидерът на ГЕРБ обясни:

„Започнаха го ПП-тата, ДБ-тата, Божков, Радев и всички, които тогава излизаха на площада. Резултатът, жътвата е тотално сриване на всичко и нито една положителна новина за България.“

На питане кой може да предложи ГЕРБ като консенсусна фигура за премиер, за да се излезе от изборната спирала, Борисов обвини репортерите, че не виждат какво се случва и че поставят „каруцата пред коня“.

„Вие не виждате или не искате да слушате начина, по който се държат политическите партии. В момента ние сме в митинг на предизборна кампания. Абсолютна безотговорност! И тука чакат кой ще мигне пръв, за да направи нещо за държавата. Ма каква еврозона бе, господа! Ние бяхме там. С ГЕРБ. Чакалнята, банковият съюз... Ако сега, днеска имахме стабилно правителство, доминирано от нас...“, заобяснява Бойко Борисов и добави, че решението за влизането в еврозоната било политическо.

Той бе попитан какво може да се направи, за да има нова „сглобка“ или друг вариант правителство.

„Аз мога да се обърна само към избирателите на ГЕРБ. Много ясно им казах, че ако имаме над 80 депутати, такъв разговор нямаше да имаме. Само че избирателната система, която никой не иска да обсъждаме, защото на всички им е изгодно да има много малки партии и само се замеряме с обвинения...“, каза още Борисов. От думите му вероятно трябва да се разбира, че следва да се вдигне прагът за влизане в парламента. Преди дни той поиска въвеждане и на гръцката избирателна система, която дава голям бонус на първата политическа сила.

След въпрос за поредицата от шест неуспешни опита на ГЕРБ да състави правителство (през последните три години и половина) Борисов се оплака:

„Ами с 68 депутата при това, което чувате в парламента отговорността е моя – така е, права сте. Права сте!“

Ще предложат ли от ГЕРБ програма за управление, за да привлекат подкрепа от други политически сили? Бойко Борисов не хареса и този въпрос: „Ние програмата за разлика от другите партии я презентирахме пред вас, имате я раздадена цялата, разпечатана, всички партии я имат и на преговорите с нея излизаме напред. Само че тук за програма не се говори. Тук за програми не става въпрос...“

След това Борисов отново заговори за магистрали и как те сега не се строят.

„Тотално провалено всичко, господа и дами!... Ако има такъв магьосник да може да сформира нещо между партии, които искат да се бият вътре, които са си били разпределили как ще се бият – ами съжалявам. Когато съм могъл и съм имал над 80 депутати, съм носил отговорност. Ако нашите избиратели сега на следващите избори положат максимум усилия и изкараме над 80 депутати, ще поемем отговорност. Ясно и точно“, заяви още лидерът на ГЕРБ.

Попитан какви биха били условията за подкрепа евентуално на третия проучвателен мандат за съставяне на експертно правителство, Бойко Борисов каза:

„Това са глупости за експертното правителство. При нас всички са експерти. Никой не е завършил училището на г-н Паница, а аз съм бил само лектор там, така че...“

„Има партия победител с над 11% и всички могат да излязат и да кажат условията си, за да го подкрепяме. Всички излизат обаче и все повече се чува във вашите медии – ГЕРБ да поеме отговорност, но всички казват „ние ще сме опозиция“. Страхотно! Евроопозиция щели да бъдат. Най-корумпираната партия казва „ние сме актикорупционни“. А па другите били корупционни. Всеки си говори, без да мисли, без никакъв факт, без никакво доказателство. Точно обратното – кешът е доказателство за тях!“, каза още Бойко Борисов.

(Не е вярно, че всички са казали, че са опозиция. Това е заявката само от страна на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Борисов обаче и днес визира само тях като вариант да се състави управление, б.р.)

Бившият депутат от „Патриотичния фронт“ Димитър Байрактаров, който сега се изявява като репортер, припомни на лидера на ГЕРБ, че през 2014 г. се стигнало до успех при съставянето на кабинета „Борисов 2“.

„Но ние имахме 90 депутати“, отвърна бившият премиер.

Той изрази недоволство, че се искат оставките на главния прокурор Борислав Сарафов и на председателя на ДАНС Пламен Тончев, при положение че вчера посланикът на САЩ у нас „ги поощрява и поздравява“.

След въпрос ще има ли кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание и кой може да го състави, Бойко Борисов заяви:

„Никой не може да го състави. От това, което сега послушах вътре (в пленарната зала – б.р.) - никой не може да го състави.“

Попитан дали би поканил ПП-ДБ на разговори за кабинет в някой манастир, лидерът на ГЕРБ посочи:

„Най-нормалното, най-стабилното е между първата, втората и третата (политическа сила в парламента). Това е най-стабилното. И всички останали тогава с експерти, с хора, които действително са добри да бъдат вкарани в правителството и да се управлява стабилно.“

Припомняме, че първа, втора и трета сила в този парламент са съответно ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ.

През последните дни неформалният водач на партия „Величие“ Николай Марков неколкократно поиска среща с Борисов, за да чуе предложения за подкрепа на евентуално правителство с първия мандат. До момента обаче лидерът на ГЕРБ не откликва, макар че това, изглежда, е единственият възможен вариант за реализация на кабинет с мандата на първата политическа сила.

Припомняме, че ПП-ДБ, „Възраждане“ и БСП отказаха дори да се явят на среща с излъчения от Борисов преговорен екип на ГЕРБ, състоящ се от три дами.

В „Има такъв народ“ подходиха по друг начин. Те се явиха на срещата, но след това обявиха, че няма да подкрепят нито първия, нито втория проучвателен мандат, който се полага на ДПС.

ДПС е единствената, която заяви готовност да гласува „за“ правителство с мандата на ГЕРБ. Двете формации обаче нямат мнозинство и са поставени във фактическа изолация заради реномето им на корупционни групировки, което ги прави „токсични“ за всички останали партии.

]]>
https://clubz.bg/151180 https://clubz.bg/151180 Thu, 27 Jun 2024 07:54:06 GMT Thu, 27 Jun 2024 08:29:28 GMT
;Българският лев е стабилен, защото котвата му е еврото, а не рублата;

"Българският лев е стабилен, защото котвата му е еврото, а не рублата".

Това каза от парламентарната трибуна Йордан Цонев (ДПС). Репликата му бе отговор на декларация от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов по повод вчерашният доклад на ЕК за перспективите пред България за влизане в еврозоната. Цонев допълни, че е имало време, когато котвата на лева е била рублата, очевидно имайки предвид периода преди 1989 г., и това не е била добра ситуация за страната.

"Процесът на приемане на еврото се движи по график", заяви Цонев.

Според него през септември-октомври ще има ъпдейт на доклада на ЕК и дотогава ще сме покрили критерия за инфлацията.

Мартин Димитров от "Продължаваме промяната-Демократична България" също заяви, че от "Възраждане" са направили фалшиви внушения, като едно от тях е, че няма извънредни конвергентни доклади. И допълни, че Латвия е поискала такъв доклад през 2013 г.

"Хърватия, когато въведе еврото, имаше най-висок растеж на доходите в ЕС – затова сте против еврозоната, защото не искате такъв успех за България", обърна се Димитров към групата на "Възраждане".

"Ако няма специален саботаж и в него не се включи служебното правителство, напълно реално е догодина страната ни да стане член на еврозоната", заяви Димитров.

В декларацията си Костадинов заяви, че в ход е "една бандитска процедура за унищожаване на българската финансова независимост".

]]>
https://clubz.bg/151177 https://clubz.bg/151177 Thu, 27 Jun 2024 07:35:53 GMT Thu, 27 Jun 2024 07:51:55 GMT
Главчев иска лидерите на ЕС да призоват Скопие да спазва договорките

„Очаквам да се спазват договорките и затова ще припомня на колегите какви ангажименти са поети още на 18 юли 2022 г.”

Така отговори на журналисти в Брюксел служебният премиер Димитър Главчев, попитан как ще повдигне темата за последните изказвания в Репулблика Северна Македония (РСМ).

Министър-председателятпристигна за участие в Европейския съвет – срещата на върха на ЕС, на която трябва да бъдат номинирани висшите ръководители на Съюза.

Главчев ще поиска лидерите на страните членки да препотвърдят заключенията си от 14 декември 2023 г., както и тази на Европейския съвет за РСМ и Албания от 18 юли 2022 г. Премиерът ще иска от колегите си да призоват Скопие да изпълни посочените там стъпки, за да осъществи напредък в своя път към евроинтеграцията. Сред тези стъпки е и промяна в конституцията, където българите да бъдат вписани като държавнотворна народност.

„Напоследък виждаме изявления – хайде, от партийни лидери добре, ама и от правителствени ръководители в РСМ, че няма да се правят такива промени. Просто ще запозная колегите от Европейския съвет какви са настроенията и да си припомним по този повод какво е било прието“, каза Главчев.

Засега той не е разговарял с гръцкие премиер Кириакос Мицотакис за съвместни действия. Атина е гневна, че властите в Скопие не използват конституционното име на страната, а я наричат просто Македония.

За Главчев е важно да покажем каква е българската позиция, която е и общоевропейска. И не е толкова важно да има нови заключения, които да препращат към старите, а да се припомним какво се е случило.

На 25 юни Министерството на външните работи на България излезе с позиция, в която определи като неприемливо заявеното намерение на Република Северна Македония да не се придържа към поетите от нея международни ангажименти и подписани споразумения. Позицията бе във връзка с изявленията на министър-председателя на Република Северна Македония Християн Мицкоски. Той каза, че ако има желание и политическа воля, преговорната рамка на Република Северна Македония с Европейския съюз може да бъде променена.

България все още не е номинирала своя кандидат за еврокомисар, каза още Главчев:

„Знаете, че това е технологичен зикъл. Първо трябва да бъде избран председател на Кмисията. Това може да се случи най-рано на 17 юли. Оттам нататък можем да говорим за амбиции. Още не предлагаме име. Освен това сме служебно правителство. Надявам се да има редовно, което да действа навреме“, поасни той.

Премиерът призова да не бъдат правени прогнози, че България ще кара дълго време със служебен кабинет. Но и предупреди, че не е гадател, за да каже колко време ще продължи така. По думите му България има нужда от редовно правителство и е най-добре то да бъде избрано с първия мандат.

Президентът Румен Радев ще води българската делегация на срещата на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли при положение, че ще участва в нея, отговори Главчев на журналистически въпрос. Премиерът също ще бъде там.

Главчев бе попитан и за съобщенията за заплахи срещу трима партийни лидери у нас.

„За партийни лидери не знам. Знам за друг сигнал за заплаха. Но по-обширен - обхваща няколко фигури, сред тях може да има партийни лидери. Но повече не можа да кажа“, отговори той.

На уточняващ въпрос дали този сигнал засяга Бойко Борисов, Кирил Петков и Атанас Атанасов или става дума за някой четвърти премиерът отговори:

„Сигналът, за който знам, не може да засяга г-н Атанасов.“

]]>
https://clubz.bg/151176 https://clubz.bg/151176 Thu, 27 Jun 2024 07:25:05 GMT Thu, 27 Jun 2024 12:37:27 GMT
С измененията в закона за хазарта: от 1 юли хлябът - ;Добруджа;, бял и типов, може да изчезне от пазара От първи юли хлябът - "Добруджа", бял и типов, може да изчезне от пазара. Такова предупреждение отправиха от бранша.

Пред Радио Стара Загора в четвъртък Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България, даже заговори за "абсолютна катастрофа".

„От 1 юли влиза в сила законодателната мярка, свързана с 15% таван на надценката на хляба, която ще доведе до абсолютна катастрофа по веригата производител – дистрибутор – търговец. Видовете хляб - бял, типов и „Добруджа“, които са обект на тази мярка, ще изчезнат от търговската мрежа, тъй като, ако се спази законодателното изискване, търговците трябва да работят на загуба и ще коригират и лимитират своите заявки. Така че постфактум това ще доведе до фалити при хлебопроизводителите, които произвеждат тези три основни вида хляб“, обяви тя.

В последните си работни дни предишното Народно събрание изненадващо гласува пределна надценка от 15% за бял, "Добруджа" и типов хляб до края на годината. Мотивът на депутатите беше, че производствените цени били ниски, но търговците си начислявали 40-50% отгоре. Мярката за тавана от 15 на сто надценката за трите вида хляб трябва да влезе в сила от 1 юли. Любопитно е как бе въведена - точно преди изборите, по предложение на ДПС и чрез изменения в закона за... хазарта.

„Нашият апел е веднага да бъде отменено това законодателно решение, за да не се нарушава свободният пазар и законите на конкуренцията, и на пазара да присъстват основните видове от т. нар. масов хляб, каквито са бял, типов и „Добруджа“, продължи Кукушева.

След което се оплака, че никой не давал информация как ще се прилага методологията и въобще дали има такава. Не било ясно как са дефинирани видовете хляб – "по съдържание, по име или по нещо друго". По думите ѝ неяснотата била огромна. От бранша казват, че няма методически указания какъв е обхватът на продуктите, за които важи ограничението - по състав или по етикет ще се преценява дали хлябът е бял, "Добруджа" или типов. Търговци вече допуснаха, че след 1 юли може да последва и преопаковане на въпросните видове хляб, така че на опаковките им да не пише бял, "Добруджа" или типов, а някакви други наименования. Така ще се заобиколи законовото изискване за 15% таван на надценката.

"Затова обръщаме внимание, че България може на 1 юли 2024 година да осъмне без хляб за население от два милиона и половина души", заплаши тя.

Цената на най-масово потребяваните продукти с това наименование е различна за всеки търговец. Надценката зависи от производителя и договорните му отношения с всеки един търговец поотделно. Този тип информация не се коментира.

"От трибуната на НС чухме, че ще бъде направен анализ, който да утвърди мярката или да я отмени. Анализът за въздействие на мярката беше възложен на министерствата на икономиката и на финансите. Но ние и досега не сме запознати с такъв анализ и с последствията, които произтичат от него. Тази мярка не е облечена в икономическа дефиниция и не можем да направим какъвто и да било извод за нейното въздействие, освен, че пазарът ще се срути и ще последва катастрофа и липса на хляб", твърди още Кукушева.

Според нея не бивало да се допуска влизането в сила на тази мярка, "от която в крайна сметка най-голяма загуба ще имат българските потребители". И която щяла доведе до нарушаване законите на конкуренцията, "а когато тези закони са нарушени, цените вървят нагоре“.

Има и други проблеми, с които ще се сблъскат търговците, защото те не купуват директно от производителя, смята Николай Вълканов, изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия. На търговеца ще му се налага да изисква счетоводни документи от своя доставчик, за да си гарантира, че няма да надвиши определената надценка от 15%. Това обаче е чувствителна информация, търговска тайна и би трябвало КЗК да излезе с някакво становище.

От сдружението се опасяват, че много малки търговци няма да издържат на този натиск, няма да може да покриват разходите си, и ще фалират далеч преди да дойде краят на мярката - 31 декември 2024 г.

]]>
https://clubz.bg/151175 https://clubz.bg/151175 Thu, 27 Jun 2024 07:12:55 GMT Thu, 27 Jun 2024 07:56:22 GMT
Фалшива новина според СЕМ: ;Говорим за война; "Говорим за война" е пример за фалшива новина или дезинформация - това става ясно от първия клип от кампанията на Съвета за електронни медии за развиване на медийната грамотност.

Припомняме, че бившата председателка на Съвета Соня Момчилова стана известна с повтарянето на опорки на руската пропаганда. Съветът не успя да избере нов председател, и назначи на ротация друг кадър на президента Румен Радев в регулатора - Габриела Наплатанова. Момчилова остана редови член.

Под наслова "Провери, преди да се довериш" СЕМ стартира кампания, с която цели да развие уменията, знанията и разбирането на българите за това как да ползват медийните безопасно, разказва БНР. Проектът е в рамките на "Меморандума за партньорство при провеждане на кампания за медийна грамотност", в който се включват и културното минестерство, БНР и БНТ, АБРО и "Коалиция за медийна грамотност".

30-секундният клип с графики от 90-те години започва с:

"Информацията ни залива всеки миг. В битката за вашето внимание се използват всякакви средства, включително дезинформация и фалшиви новини."

Видеото ни предупреждава и че съвременните технологии могат да създават фалшиви образи. И че често можем да видим популярни лица, които "обещават какво ли не". Следват серия примери за манипулации с кратки аудио клипове, видно изрязани от реклами:

"...един от нашите продукти... за да постигнете успех, направете..., говорим за война..., използвате вашите пари за тези..., единственото лекарство, което..."

След това клипът завършва със "СТОП! СЕМ предупреждава: Провери, преди да се довериш".

Не война, а "специална военна операция"

"Говорим за война" бе реплика на множество публични коментатори в последните 2 години, които оборваха руската пропагандна теза - че инвазията на Украйна не е война, а "специална военна операция". На по-късен етап самият Путин започна да нарича действията си "война", но пропагандните канали на Кремъл продължиха да говорят за "спецоперация", а говорителите на режима заплашваха да извършат такава и в други европейски държави.

Доскорошната председателка на СЕМ Соня Момчилова стана известна по време на мандата си с повтарянето на тези на Кремъл. През юни миналата година тя заяви:

"Така, както има руска пропаганда, не можем да отречем, че има и в обратна посока. Нали знаете за заболяването на Путин, за това, че е подменен, за това, че е умрял, Буча и така нататък."

Клането в Буча е поредица от масови убийства на цивилни - над 450 мъже, жени и деца - от руските окупатори през март 2022, в първите дни на инвазията в Украйна. Разследвания на "Амнести Интернешънъл" и "Ню Йорк Таймс" потвърдиха още в края на 2022-ра, че става дума за военни престъпления, извършени от руски войници.

В същото интервю Момчилова коментира и призивите да се смени формата на предаването по БНР "Политически НЕкоректно" с водещ Петър Волгин, известен също с ретранслирането на кремълска пропаганда в национален ефир. Тя обяви, че промяна не е нужна, защото "лъжата също има право на живот". Междувременно Волгин стана евродепутат от партия "Възраждане".

]]>
https://clubz.bg/151174 https://clubz.bg/151174 Thu, 27 Jun 2024 06:58:42 GMT Thu, 27 Jun 2024 08:52:49 GMT
Израел: Можем да върнем Ливан в каменната ера Министърът на отбраната на Израел Йоав Галант предупреди по време на посещението си в американската столица Вашингтон, че израелската армия е способна "да върне Ливан обратно в каменната ера" в евентуална война с ливанската шиитска групировка "Хизбула", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той обаче изрично подчерта, че неговото правителство предпочита решение по пътя на дипломацията, допълни агенцията.

Освен това Галант заяви пред репортери, че е обсъдил с високопоставени американски представители "следвоенно" проектопредложение за начина на управление на ивицата Газа.

Според обсъдения вариант управлението на крайбрежната територия би включило местни палестинци, регионални партньори и САЩ, но това би бил "дълъг и сложен процес", поясни израелският военен министър, цитиран от Ройтерс.

]]>
https://clubz.bg/151173 https://clubz.bg/151173 Thu, 27 Jun 2024 06:43:47 GMT Thu, 27 Jun 2024 06:54:48 GMT
Ивелин Михайлов за депутатите от ;Величие;: Дали са пробити - ще видим при избора на кабинет "Дали са пробити, кои са пробити, какво се е случило - това ще го видим при избора на правителство."

Така идеологът на "Величие" и редови член Ивелин Михайлов отговори на въпрос в бТВ дази сутрин има ли "пробити" народни представители от партията, който биха гласували (или подпомогнали с отсъствие) за правителството на малцинството, което ГЕРБ смята да предложи. Както е известно, засега то се ползва само с твърдата подкрепа на ДПС, т.е. на 115 депутатски гласа.

Михайлов влезе в конфликт с формалния лидер на "Величие" Николай Марков, след като група депутати подкрепиха Анна Александрова от ГЕРБ да оглави комисията по изготвяне на парламентарния правилник. Заплаши с изключване, на което Марков реагира, че той е председателят на партията и не редовият член ще решава. Последва извинение от страна на Михайлов.

"Аз съм член на партията. Преди години, когато създадохме партията, ние се обединихме за решаване на неправдата. Партията тръгна като местна инициатива в община Ветрино. Всяка партия е отражение на интересите на хората. Ние сме възникнали като местна партия с определени проблеми, които има дадена местна общност, но вече виждаме, че те са национални", зяви тази сутрин Михайлов.

Той подчерта, че за изборите е помагал с послания, които са общопартийни. "Нашата кампания е много евтина. В интернет струва 0 лева. Ние нямаме субсидирани реклами. Пътуванията ни в чужбина ги направихме в три държави – Великобритания, Германия и Австрия", каза Михайлов.

По думите му тези пътувания всеки сам си ги е плащал.

Михайлов обясни, че е гарант за изпълнения на нещата, защото хората в България са се нагледали на политици, които влизат във властта и правят обратното на това, което са казали.

На въпрос защо не е станал депутат, Михайлов каза, че когато депутатите влязат във властта, някой трябва да свърши работата на място.

Вчера Николай Марков поиска извинение от Ивелин Михайлов за думите му, че депутати от партията са под външно въздействие. Малко по-късно Ивелин Михайлов се извини на партията в изявление от дома си, окичен с мозайки и гравюри.

"Нашите депутати имат нужда от извинение, за да работят. Всичко давам само те да са добре. И най-сериозните хора правят грешки. За момента приемаме, че аз съм направил грешка. Изказал съм се бързо и непремерено за тях и очакваме да видим техните действия. До този момент аз съм направил грешка. Когато нямаш доказателства, аз съм човекът, който съм отправил някаква клевета. Извинявам се за това нещо", подчерта Михайлов.

По повод проверката на Националната агенция за приходите (НАП) по подадени сигнали срещу фирмите му, Михайлов каза, че винаги си е декларирал данъците и винаги ги е плащал.

"Когато данъците не са платени, на тях има законова лихва, която се начислява. Те са обезпечени с имоти. Няма как аз да не си платя данъците (?!).

Това е законово право на всеки един бизнес. Аз произвеждам пари за държавата. За моите фирми съм платил данъци на държавата - 300 000 лева", обясни той.

]]>
https://clubz.bg/151171 https://clubz.bg/151171 Thu, 27 Jun 2024 06:01:55 GMT Thu, 27 Jun 2024 06:32:11 GMT
След жегите: оранжев и жълт код за валежи и гръмотевични бури за 11 области Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от втора и първа степен - оранжев и жълт код, за 11 области от западната половина от страната - за краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще има условия и за градушки. Количествата на валежите ще са до 20-35 литра на квадратен метър, на места, а главно в северозападните райони и до 50-60 литра на квадратен метър. Това се съобщава в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

Днес над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Има условия за градушки. Най-интензивни ще са явленията в северозападните райони. По време на развитието на конвективната облачност вятърът временно ще се усилва. В източната половина на страната през нощта ще е предимно ясно, а утре - предимно слънчево. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури в страната ще са от 27-28 градуса в западните райони, до 33-34 градуса в югоизточните, в София - около 28 градуса.

Над планините в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, в западните райони - мощна. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевични бури. Ще духа до умерен вятър от изток-югоизток, който по време на конвекцията временно ще се усилва. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 22 градуса, на 2000 метра - около 16 градуса.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен вятър от изток. Максималните температури ще са 24-27 градуса. Температурата на морската вода е 24-25 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2 бала и вечерта ще се усилва.

Слънцето в София изгря в 5 часа и 50 минути, и ще залезе в 21 часа и 8 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 18 минути. Луната в София е във фаза два дни преди последна четвърт.

]]>
https://clubz.bg/151170 https://clubz.bg/151170 Thu, 27 Jun 2024 05:46:30 GMT Thu, 27 Jun 2024 06:10:48 GMT
След счупен череп, чене и ребро - биячите на рейсаджия си отиват вкъщи На вечерно заседание Районен съд-Луковит определи мярка "домашен арест" на единия и парична гаранция от 2000 лв. на баща и син, пребили зверски шофьор на туристически автобус.

Клуб Z разказа вчера за случая, при който след класическо шофьорско спречкване заради леко ПТП, единият водач вика подкрепления още роми от Карлуково, които пребиват водача пред очите на туристическата група, която возел към пещера Проходна и която включвала и деца.

Интересно е, че окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков обясни, че установените като извършители на два пъти са се укрили от органите на реда (което би трябвало пред съда да влияе отрицателно на въпроса - дали да ги пусне, бел. ред.). В рамките на час след инцидента самоличността им е установена - те са баща и син. Двамата са с чисто съдебно минало.

"Укриват се от момента, в който полицията пристига на място. След това, когато наблюдаващият прокурор е издал постановлението за задържане за 72 часа, отново са се укрили.

Извършителите са баща и син - има и други участници, но тези двамата категорично са извършители. Касае се за средна телесна повреда по хулигански подбуди", уточни обвинителят.

Прокуратурата ще протестира мерките им за неотклонение пред Окръжен съд-Ловеч.

Средната телесна повреда засега се изразява в причинено счупване на ребро и на челюст. Рейсаджията е претърпял хирургична интервенция.

Вероятно ще се касае и за счупване на черепа на шофьора на автобуса, казват от държавното обвинение и това може би ще промени квалификацията на деянието на тежка телесна повреда.

Разпитани са свидетели, изискана е медицинската документация, както и записи от камери. Предвиденото наказание за подобно престъпление е от 2 до 10 години затвор, уточни прокурорът.

]]>
https://clubz.bg/151168 https://clubz.bg/151168 Thu, 27 Jun 2024 05:36:19 GMT Thu, 27 Jun 2024 05:54:55 GMT
Опит за военен преврат в Боливия завърши с арест на организатора му Опитът за военен преврат в Боливия завърши с арест на организатора му - генерал Хуан Хосе Сунига, а изпратените от него срещу президентския дворец в столицата Ла Пас военни части се изтеглиха от централния площад "Мурильо", предаде Ройтерс. Президентът на южноамериканската държава Луис Арсе заклейми "опита за преврат" и призова за международна подкрепа, допълни агенцията.

Първо снощи военни подразделения, предвождани от междувременно снетия от поста на главнокомандващ боливийската армия генерал Сунига, се струпаха на площад "Мурильо", където се намира резиденцията на държавния глава.

Очевидци информираха Ройтерс, че танк е разбил портала на президентския дворец, а военнослужещи са нахлули вътре.

"Днес страната е изправена пред опит за държавен преврат. Днес, за пореден път, страната е изправена пред интереси, които стоят над демокрацията", заяви Арсе от президентския дворец, докато той бе атакуван от военнослужещи.

"Боливийският народ е призован да действа днес. Ние имаме нужда боливийците да се организират и мобилизират срещу държавния преврат в услуга на демокрацията", заяви още Арсе.

Няколко часа по-късно, според информация на сътрудник на Ройтерс, военните са се изтеглили от площад "Мурильо" и полицията е установила пълен контрол над ситуацията. Боливийските власти арестуваха Сунига и го отведоха на неизвестно за широката аудитория място, отбелязва Ройтерс.

В това време президентът Арсе назначи за главнокомандващ на армията на Боливия Хосе Уилсон Санчес на мястото на Сунига. Той призова за спокойствие и възстановяване на реда.

"Заповядвам на тези военнослужещи, които бяха мобилизирани на улиците, да се върнат по своите части. Молим кръвта на нашите военнослужещи да не бъде проливана", каза Санчес.

САЩ обявиха, че следят отблизо ситуацията и призоваха за спокойствие и въздържане от насилие.

Напрежението в Боливия се покачва във връзка с общонационалните избори, които предстои да бъдат произведени догодина, като ляво ориентираният политически бивш президент Ево Моралес възнамерява да се кандидатира срещу някогашния си съмишленик Арсе, посочва Ройтерс.

Моралес всява разединение в управляващата социалистическа партия и като цяло създава нестабилност в страната, обръща внимание агенцията.

Сунига наскоро обяви, че Моралес няма да може да се завърне на президентския пост и се зарече да го спре. Преди щурма на президентския дворец генералът се обърна към представители на медиите.

"Спрете да унищожавате страната, спрете да вкарвате народа в бедност, спрете да унижавате армията", обърна се генералът към управляващите. Той обеща, че ще освободи всички политически затворници, в това число и изпълнявалата длъжността на временен президент на Боливия Дженин Анес, осъдена за извършване на държавен преврат.

Впоследствие министърът на вътрешните работи на Боливия Едуардо дел Кастильо заяви, че Сунига е търсил обществена подкрепа и че това, че е имало деветима ранени по време на бунта, е доказателство, че случилото се "не е било учение".

Прокуратурата на Боливия обяви, че е започнала разследване срещу Сунига и неговите съучастници.

"Ние осъждаме по най-категоричен начин опита за държавен преврат в Боливия. Президентът Луис Алберто Арсе Катакора има нашата пълна подкрепа", написа в социалната платформа "Екс" президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор, на когото предстои да сдаде поста на новоизбраната за държавен глава Клаудия Шейнбаум.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на свой ред осъди боливийските военни, които се опитаха да свалят демократично избрания президент на страната, предаде ДПА.

"Твърдо осъждам опита да се свали демократично избраното правителство на Боливия", написа Фон дер Лайен в "Екс". "Европейският съюз стои зад демокраициите. Изразяваме своята силна подкрепа за конституционния ред и върховенството на закона в Боливия", заяви на свой ред в социалната мрежа председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Същата позиция изрази върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

]]>
https://clubz.bg/151166 https://clubz.bg/151166 Thu, 27 Jun 2024 04:28:33 GMT Thu, 27 Jun 2024 05:27:25 GMT
Полша и балтийските републики призовават ЕС за отбранителна линия по границата с Русия и Беларус Полша и Балтийските републики - Литва, Латвия и Естония, призовават в обща декларация Европейския съюз да изгради отбранителна линия по границата си с Русия и Беларус, предаде Ройтерс. Писмото, адресирано до председателя на Европейския съвет, в което е заявена съвместната позиция, ще бъде обсъдено на започващите днес заседания на страните членки на ЕС в белгийската столица Брюксел.

Целта е да се защити ЕС от военните заплахи и други злонамерени дейности на Москва, обръща внимание Ройтерс, предава БТА.

Лидерите на четирите държави заявяват, че проектът в защита на двайсет и седемте членки на блока, населявани от близо четиристотин и петдесет милиона души, ще изисква и финансовата подкрепа на всички тях.

"Изграждането на отбранителна инфраструктура по границата на ЕС с Русия и Беларус ще посрещне крещящата и неотложна нужда от осигуряване на безопасността на ЕС по отношение на военни и хибридни опасности", се казва в писмото, до което достъп е имал репортер на Ройтерс.

]]>
https://clubz.bg/151165 https://clubz.bg/151165 Thu, 27 Jun 2024 04:25:26 GMT Thu, 27 Jun 2024 04:59:56 GMT
ДЕНЯТ В НЯКОЛКО РЕДА: Главчев се крие от депутатите, а ДПС пак действа тихо и отзад Сутринта на 26 юни Марк Рюте, очаквано, бе избран за нов генерален секретар на НАТО. Той обаче ще заеме поста през октомври.

Пак очаквано, доклади на ЕК и ЕЦБ показаха, че България все още не отговаря на инфлационния критерий за влизане в еврозоната. Институциите у нас обаче са спокойни, че е налице сериозен напредък. Има надежди, че приемането на еврото може да се случи в рамките на година – година и половина.

ДПС пък, изглежда, продължава да действа тихо и отзад, както беше обяснил преди няколко години Бойко Борисов. Показателни в тази посока бяха обявени днес акции на прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията, оставка на депутатката Филиз Хюсменова и назначения на нови областни управители.

Служебният министър-председател Димитър Главчев пък отказа да отиде в парламента, за да отговори на депутати за спорни кадрови смени в службите. За сметка на това зам.-председателят на новото Народно събрание Атанас Атанасов и шефът на Военното разузнаване Венелил Венев си спретнаха ченгеджийски скандал с компромати от трибуната по време на пленарното заседание.

]]>
https://clubz.bg/151164 https://clubz.bg/151164 Wed, 26 Jun 2024 17:21:30 GMT Wed, 26 Jun 2024 17:26:52 GMT
Военното разузнаване срещу Атанас Атанасов: твърди, че вербувал служители Стари медийни публикации си пробиха път днес до пленарна зала: опитвал ли се е лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов да вербува служители на военното разузнаване с обещания за кариерно развитие. По този въпрос дебатираха депутатите в присъствието на шефа на службата бригаден генерал Венелин Венев. По думите на Венев такъв опит е имало - чрез съветника по национална сигурност на бившия премиер Николай Денков - Веселин Марков, и казусът е предаден на прокуратурата. Атанасов пък не е особено долюбван от Служба "Военно разузнаване" към Министерство на отбраната заради амбицията си тя да се слее с цивилното. Така между двамата се заформи задочен дебат.

Към момента има назначена прокурорска проверка, ДАНС провежда съответните мероприятия за изясняване на обстоятелствата, същевременно срещу Служба "Военно разузнаване" с цел сплашване беше подета медийна кампания и беше инициирана проверка от Държавна комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) за възможни нарушения по Закон за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ) към Служба "Военно разузнаване" (СВР). Това заяви по време на изслушването Венев.

И разказа как през юни 2023 г., когато се е сформирало правителството на Денков, той в качеството си на премиер, е провел първите срещи с него и се е запознал лично с неговите заместници, предаде БТА.

Следва да се има предвид, че служба „Военно разузнаване“ се ръководи именно от премиера на страната, който разписва и годишният ни план за работа. В изпълнение на заповедта на премиера моят първи заместник се яви на среща в Министерския съвет с официалната си биографична справка, с която, разбира се, може само да се гордее, сходно е положението с останалите ръководни офицери. Качествата и професионализмът на първия ми заместник, явно са оценени по достойнство от премиера Денков, който след този разговор бе значително по-спокоен и уверен в интегритета на службата ни, която периодично е обект на атаки от конкретно лице в страната, посочи Венев.

Той благодари на Денков за сътрудничеството и условията за изпълнение на задачите на службата и представи информация за последващия контакт с него, осъществен от уважавани офицери от резерва, които са формулирали молбата към него да разреши представянето в Министерски съвет на поне двама негови заместници, перспективни офицери на ниво директор на дирекция, като са отбелязали, че с тях ще бъде разговаряно на ниво съветник на премиера, като съответните разговори също щели да бъдат проведени в Министерския съвет.

Посочи, че е предоставил данните за контакт на двама офицери, били са подготвени официалните им офицерски биографии и им е било разпоредено в уреченото време да бъдат пред парадния вход на Министерския съвет. Така, на 12 юли, в различни часове, офицерите ми се явиха на парадния вход на Министерския съвет, готови да се представят по подобие на първия ми заместник, но се оказа, че замисълът за тях е бил малко по- различен. Вместо в МС, с тях е било говорено в кафето до Министерския съвет, обяви Венев.

На следващия ден офицерите му доложили в устен порядък за характера и съдържанието на разговорите, който генерал Венев определи като "изключително тревожен". Последвал и рапорт в писмен вид с подписите на двамата военни. Рапортите са явни, но са класифицирани, посочи шефът на службата. По презумпция за възможен състав на престъпление е било докладвано и на главнокомандващия Българската армия.

Във въпросните рапорти се посочва, че ген. Атанас Атанасов възнамерява при създалата се обстановка в сектор сигурност - "да назначи свои приближени хора в службите за сигурност". В рапорта се посочва, че въпросният съветник от Министерски съвет - Марков, е разяснил, че ще се иска оказване на съдействие при назначаване на "наши хора", предоставяне на изпреварващи данни по конкретни теми, както и споделяне на сведения по определени позиции под формата на опорни точки.

"Българското "Военно разузнаване" ще пише опорни точки за Атанас Атанасов", обобщи Венев.

Той цитира правнонормативната рамка, както обясни, че са сезирали изпълняващия функциите главен прокурор с писмо, с копия на два броя рапорти на военнослужещи от "Военно разузнаване", относно реализиран подход от страна на трети лица към тях с цел предполагаемо вмешателство в ръководството на службата и осъществяване на нерегламентиран достъп.

По същество тези действия представляват престъпления по смисъла на Наказателния кодекс. В тази връзка считаме, че е налице предпоставка за извършване на проверка от страна на органите на прокуратурата с цел образуване на досъдебно производство. Истинността на предоставените сведения служителите гарантират с подписите си. Тоест това не са анонимни сигнали, те са подписани, обясни Венев. Той посочи, че въпросните служители са били изпратени на изследване с полифизиограф, съгласно наредба за психологическото осигуряване на СВР към МО.

"Аз лично съм убеден, че всичко се случва така, както го описват моите офицери", посочи ген. Венев.

"Малкото полицайче"

В лично обяснение Атанасов изчете есемес от парламентарната трибуна и посочи, че се развива активно мероприятие за манипулиране на общественото мнение и е принуден да се защити.

Той обясни, че есемесът е изпратен до няколко души, включително хора в тази зала. "Да видим генерал Венев дали ще се припознае в това", коментира Атанасов.

„Моите офицери се подписаха под показанията си за опита на Веселин Марков и други двама негови авери, дърти дансаджии, близки до Атанасов, да им предложат постове в замяна на подпомагане, назначаване и развитие на наши кадри и изнасяне на информация и документи, преди да сте ги дали на другите. Моите офицери описват места, имена, време на срещи, телефони и всичко, включително как тези казват, че всичко е по поръчение на генералчето. Това си е шпионаж. Вчера се върнах от Аман, сега ще приготвя сигнал до прокурора, без да го пускам още. После ще запозная министъра си, както е редно, после има няколко опции – включително неформална среща с малкото полицайче Атанасов, и ако не спре да реформира, пускам всичко до всички медии“, гласи част от текста на есемеса, прочетен от Атанасов.

Обърнете внимание на последното изречение, което е: „документите между другото са явни, за да могат да изтекат в медиите“, отбеляза депутатът.

Директорът на Служба "Военна разузнаване" контрира, че е редно този, който е изчел съобщението, да изясни обстоятелствата, при които то е добито. Ген. Венев каза още, че не иска да спекулира и че не счита, че му е "пробит" телефонът.

Попитан има ли доказателства, че поръчката е от ген. Атанасов, той каза, че в момента върви разследване на компетентния орган. Смятаме, че сме си свършили работата и сме изяснили какво е състоянието в службата, посочи бригаден генерал Венев и добави, че двамата офицери, писали рапортите, са минали успешно детектор.

]]>
https://clubz.bg/151163 https://clubz.bg/151163 Wed, 26 Jun 2024 16:14:49 GMT Wed, 26 Jun 2024 16:53:36 GMT
;България е моят дом, но защо отказваме да приемем ;различните;?; Мила Роберт и обвиненията, че поругава трикольора

"България е моят дом. България е дом и на стотици хиляди ЛГБТИ хора. Изпълнението ми на София прайд и смяната на сценичния ми костюм целеше да вдъхне увереност на присъстващите за това, че имат нашата подкрепа и разбиране и да привлече вниманието на обществото към проблемите на ЛГБТИ хората."

Това написа в отговор на лавината от обвинения, с които беше залята тези дни, певицата Мила Роберт. След тазгодишното издание на "София прайд" в събота тя се оказа новата мишена на обсъждане в социалните мрежи. Причината - по време на изпълнението си Роберт сваля роклята си с цветовете на националния флаг на България и я хвърля на земата, а отдолу е с дреха в тоновете на дъгата - знамето е на ЛГБТИ+ общността. Освен това ВМРО сезира прокуратурата за "скандалното поругаване на трикольора", за което законодателството предвижда глоба до 3000 лева и затвор до 2 години.

Действието ѝ не е било с цел да бъде жест на унижение, отговори Мила Роберт на обвиненията, че така е поругала флага. И добави за роклята:

"И ако мога да върна времето назад - бих я сгънала прилежно."

Тя зададе и поредица от въпроси за отношението в България към хората, които се чувстват различни.

"Те са български граждани и са обект на всекидневни обиди и заплахи. Хиляди млади и талантливи хора емигрират всяка година, защото не се чувстват в безопасност тук и това е проблем, за който трябва да говорим. Ако обидите и заплахите към мен са цената, която трябва да платя за това, че привлякох внимание към тази важна за обществото тема, то съм готова да я платя. Нека сме наясно, че има хора, които живеят с обиди и заплахи всеки ден", написа още Мила Роберт.

"Нека говорим за това - защо в България хомофобията е толкова разпространена? Защо отказваме да приемем “различните”, които са също толкова хора, колкото и “нормалните”?", попита още тя в отговор на нападките към действията ѝ.

ВМРО сезира прокуратурата за опетняване на знамето

Националният младежки комитет на ВМРО обяви, че сезира Софийска градска прокуратура "за случая с публичното и демонстративно поругаване на българския трикольор по време на „София прайд“.

"От сцената на пошлото събитие певицата Мила Роберт „съблече“ рокля с цветовете на българското знаме и демонстративно я захвърли на земята, като остана по облекло с цветовете на ЛГБТИ+ движението. Изпълнителката гордо посочи шарените одежди, с което показа пълното си пренебрежение и отричане от националния символ", се казваше още в сигнала.

С настоящия сигнал Ви уведомявам за извършено деяние, което представлява опетняване на знамето на Република България и е в нарушение на чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс, написа председателят на НМК на ВМРО Христо Иванов.

Той прибавя и фактология, а именно, че на 22 юни 2024 г., по време на публичното събитие „София прайд 2024“, проведено на площад „Княз Александър Батенберг“, певицата Мила Роберт, с пълно име Мила Роберт Гергова, извършва действия, които опетняват знамето на Република България. Конкретно, около 19:28 ч. (3:29:25 от живото излъчване във Фейсбук страницата на мероприятието), тя се появява на сцената, облечена в знамето, след което го съблича и демонстративно го захвърля на земята пред множеството присъстващи и по време на живо излъчване. Тези действия продължават около 35 секунди (в диапазона 3:29:50 до 3:30:05 от живото излъчване във Фейсбук).


Освен заплахите за глоба и затвор председателят на младежката организация на ВМРО продължи с нападките през социалните мрежи към певицата.

Още един възмутен гражданин подаде след това сигнал срещу Мила Роберт - Димитър Панчев, родственик на писателя Димитър Талев, който агитираше за спасяването на къщата на Талев в Северна Македония. "В събота тя си позволи да поругае един от националните символи на България - знамето на страната ни. Това е престъпление, което според Наказателния кодекс се наказва с лишаване от свобода до две години.

Надявам се певицата да отиде в Сливенския затвор, а не да се отърве с глоба до 3000 лв. По-скоро обаче ще плати пари, защото е обществена личност. Сезирах властите за това отвратително престъпление и наглото ѝ поведение", заяви Панчев, който лично подаде сигнал срещу Роберт в прокуратурата.

"Символичното действие беше посрещнато с необоснована агресия"

Последва и контрареакция от организационния комитет на "София прайд", че "остро осъжда нападките и обидите, отправени към певицата Мила Роберт след нейното изпълнение".

"Символичното действие по събличане на рокля в цветовете на българския флаг беше посрещнато с необоснована агресия, обвинения и смъртни заплахи, които противоречат на принципите на свободата на изразяване и артистичното творчество", добавиха от там.

"Обществото се държи като истерична бабичка"

"Стига! Обществото се държи като истерична бабичка, която на стари години се е сетила, че животът и е минал без да познае неговите радости", реагира на случая музикантът Венци Мицов, като го обвърза и с реакциите от друг характер спрямо Стенли заради участието му на събитие на т. нар. Исторически парк.

]]>
https://clubz.bg/151161 https://clubz.bg/151161 Wed, 26 Jun 2024 14:15:15 GMT Wed, 26 Jun 2024 15:44:44 GMT
В края на мандата си служебният кабинет назначи кадри на ДПС за областни управители Министерски съвет обяви назначаването на четирима нови областни управители - на Пловдив, Кърджали, Търговище и Хасково. Със същото решение са освободени заемащите досега тези длъжности.

В Пловдив Христина Янчева, ректор на Аграрния университет в Пловдив, заема поста от Петър Зюмбилев, председател на БЗНС и от квотата на ПП-ДБ.

В Кърджали финансистът и бивш кмет на община Ардино от ДПС Ресми Мурад заема поста. Тръгва си Никола Чанев, бивш местен инспектор от НАП и е областен управител 2017 до 2021 г. (когато на власт бе правителството "Борисов 3")

В Търговище новият областен управител е Гюрсен Хасанов - икономист и досегашен директор на местно общинско предприятие. На поста до днес бе Гергана Цонева - юристка и бивша кандидат-депутатка на ГЕРБ.

В Хасково Главчев назначава Мехмед Атаман - двукратен депутат от ДПС, а преди това зам.-областен управител и зам.-кмет на общината. Тръгва си Гинка Райчева, директорка на местно училище и бивш общински съветник от местната "Коалиция за Хасково", изградена около дългогодишния кмет от СДС на града Георги Иванов.

Обичайно е областните управители да се сменят в началото на мандата на редовно правителство, не в края на служебно.

]]>
https://clubz.bg/151160 https://clubz.bg/151160 Wed, 26 Jun 2024 14:04:23 GMT Wed, 26 Jun 2024 15:35:56 GMT
Вече няма да можем да търсим ;безкрайно; в Google "Безкрайното" скролване на резултати в търсачката Google вече не е опция в десктоп версията на сайта, а в следващите месеци ще изчезне и от мобилната версия, съобщиха от компанията.

Досега човек можеше да "търкаля" страницата надолу, докато намери това, което му е нужно - без да прелиства безкрайни страници.

Функцията бе въведена сравнително наскоро - през 2021 г. за мобилни устройства и 2022 г. за стационарния сайт.

Според Google това ще позволява по-бързо зареждане на резултатите от търсачката. Първите резултати са често не най-точните, а най-добре рекламираните. След това следват най-добрите резултати от търсенето, още 2-3 страници от най-популярните, и изведнъж резултатите свършват - дори когато не търсим нещо рядко.

Най-популярната търсачка в света става все по-трудна за обща употреба, а самият Интернет се препълва със стари и нови страници. Растящото количество AI съдържание също затруднява търсачката и сваля качеството на резултатите й.

]]>
https://clubz.bg/151159 https://clubz.bg/151159 Wed, 26 Jun 2024 13:20:46 GMT Wed, 26 Jun 2024 17:49:50 GMT
Българските институции след ;гредата; с еврозоната: И сме най-добри, и сме най-напреднали България ще поиска извънредни доклади от Европейската централна банка и Европейската комисия, когато покрие всички критерии за присъединяване към еврозоната.

Това заяви служебният премиер Димитър Главчев в началото на правителственото заседание, след като Европейската комисия и Европейската централна банка обявиха конвергентните си доклади.

Подобно на финансовото министерство и БНБ, които също излязоха с идентични изявления, министър-председателят подчертава, че страната е спазила всички критерии за въвеждане на еврото, с изключение на този за ценовата стабилност.

"Очаквам до края годината страната ни да изпълни и този критерий и ще поискам извънредни конвергентни доклади от ЕЦБ и от ЕК и ще можем да покажем готовността си за присъединяване към еврозоната“, каза Главчев.

В сряда ЕК и ЕЦБ публикуваха оценките си за напредъка към еврозоната на всички шест страни членки, които имат правното задължение да приемат еврото някога. Това са България, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция.

На заседанието си днес служебният кабинет одобри Закона за въвеждане на еврото в България, който сега парламентът трябва да разгледа.

Присъединяването на България към еврозоната през 2025 г. остава реалистично, заяви гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев в интервю пред БТА. Той смята, че към задължителните икономически предпоставки за приемане на еврото през следващата година, които според него са намаляването на фискалната експанзия и ограничението на бюджетния дефицит за 2024 г. с 1%, следва да се добави и един политически критерий. По думите му това е "проевропейско правителство с достатъчно широка подкрепа и хоризонт на действие".

"В сравнение с останалите оценявани страни, България се намира в най-напреднал етап на подготовка за членство в еврозоната", коментира още шефът на БНБ.

Радев също смята, че България ще бъде в състояние да отговори на критерия за инфлацията до края на 2024 година. Позицията му демонстрира, че БНБ не смята за необходимо да въвежда мерки за затягане на кредитната експанзия на банките, за да охлади инфлацията.

Очаква се до края на годината инфлационният критерий да бъде изпълнен, посочва в прессъобщение и Министерство на финансите.

От ведомството се похвалиха, че бюджетното салдо през 2023 г. е било отрицателно в размер на 1,9% от БВП, при ограничение до 3% от БВП. Освен това съотношението брутен държавен дълг - БВП е в размер на 23,1%, което е значително под ограничението от 60 процента. Втори сме по най-ниска държавна задлъжнялост сред страните от ЕС, продължава финансовото министерство. А средният дългосрочен лихвен процент на България през периода март 2023 г. – април 2024 г. е 4 %, което също е под референтната стойност от 5,5 на сто.

"В докладите се отбелязва, че от шестте разглеждани държави само законодателството на България може да се счита за съвместимо с правото на ЕС при спазване на условията и тълкуванията, посочени в докладите", допълват от ведомството.

Министерство на финансите подчертава, че докладите на ЕК и ЕЦБ водят до извода, че България е най-напреднала от всички шест страни по пътя към въвеждане на еврото.

]]>
https://clubz.bg/151158 https://clubz.bg/151158 Wed, 26 Jun 2024 13:01:56 GMT Wed, 26 Jun 2024 14:39:37 GMT
Бита, криеща се в банята, без чанта... Нови ;подвизи; на Орлин Гигов, който уби жена Образът на изхвърления от МВР бивш шофьор на линейка Орлин Гигов, който е в ареста за убийството на украинката Силвия К., става все по-неприятен. Особено ако се зададат въпросите: как така системата е "проспала" дейността му в продължение на години.

Само от една правоохранителна институция днес ни разказаха, че има не 10, както писаха медии, а 18 производства от всякакъв характер, свързани с него: има задържане под стража от 19 август 2024 г., има производство по Закона за защита от домашно насилие, има административни от МВР, има производство за принудително вземане на отпечатъци и криминална регистрация, през м.г. има обвинение по квалифициран състав за хулиганство. Последното е именно случаят, който Клуб Z описа вчера: когато със Силвия К. си взимат хотелска стая, но там вместо да се сдобрят, започват да трошат. Това става, след като той току-що е излязъл от ареста, затова че е изхвърлил гола, боса и без вещите й жената по-рано в жк "Хаджи Димитър".

В крайна сметка Орлин Гигов я уби на 20 юни т.г. в "Красно село".

Както вече писахме - срещу него има една осъдителна присъда на първа инстанция за издеватества над друга жертва - Мила Пейкова. Която обаче после бива заменена от глоба - на база чистото му съдебно минало и обвинението.

Както и условна присъда за хулиганство, именно за строшения хотел със Силвия. А причината да е само хулиганство е, че тогава жената за пореден път отказва да свидетелства срещу него или да се освидетелства чрез медицинско.

Днес Клуб Z научи за друг случай, с друга потърпевша - дело, което би трябвало да продължи на 9 юли, а е имало насрочено съдебно заседание в Софийския районен съд за вчера, 25 юни.

В конкретния случай той е подсъдим за кражба, но в основата пак е садизмът срещу жена.

Според внесения на 11 март тази година обвинителен акт, през пролетта на 2022 г. Гигов се запознава с жена, която помолил да го откара до тях, затова че е пийнал. Тя го вози, тръгва си безпроблемно, а отношенията са, както ги описват и други жертви, "комуникирал културно и нормално". Разменили си координати и повече не се виждали, докато на 7 май 2022 г. той й пише по Вайбър - дали е свободна да отиде до тях.

Към 21:40 ч жената е на адрес, който досега не бе посочван в "подвизите" на Гигов - в кв. "Овча купел". Той я посрещнал любезно навън, качили се в апартамент, настанили се в хола, на дивана и той заключил дома отвътре.

Жената заявява, че носела в дамската си чанта портмоне със 185 лв., 220 щатски долара, 300 евро, ключове, чип за достъп, ключ за автомобил, дебитни карти и др.

Според показанията й, когато изминали няма и 2 мин., откакто се озовала на дивана, поведението на Гигов разко се променило - започнал да я обижда, увеличил музиката, започнал да се държи агресивно.

Неочаквано й ударил шамар, тя побягнала към банята, а мъжът започнал да я дърпа за якето и дрехите.

Жертвата успяла да се заключи в банята, онзи напъвал вратата, но безуспешно.

За щастие, взела телефона си и успяла да звънне на 112 и да подаде сигнал. Когато мъжът чул, че говори по телефона, решил... "джентълменски" да вземе дамската чанта с всичко нейно и напуснал жилището.

Щом настъпила тишина, жертвата излязла от банята, установила, че чантата й липсва и така й не я открила.

Пред блока вече посрещнала дошлия екип на 6-о РУ (всяко едно от издевателствата на Орлин Гигов е в различен полицейски район на София - б.р.).

Качили се, потърсили чанта, не я намерили. Така се стигнало до делото за кражба.

На първото съдебно заседание по този случай - насрочено за април, съдът установил, че Гигов не се явява. И аха да го обявят за издирване, на следващото вчера, 25 юни, вече станало ясно, че той е в ареста - именно заради убийството на украинката Силвия.

Вероятно ще бъде доведен от ареста на следващото заседание на 9 юли и тогава жертвата му от гореописаната история ще трябва да се срещне с него.

]]>
https://clubz.bg/151157 https://clubz.bg/151157 Wed, 26 Jun 2024 11:47:27 GMT Wed, 26 Jun 2024 16:25:45 GMT
Дебора една година по-късно: Вече не изпитвам нищо. Ако го срещна - нищо няма да му кажа С думите „Измина една година от случилото се, вече искам тази агония да приключи” Дебора Михайлова от Стара Загора коментира старта на четвъртото поред заседание по делото срещу нейния мъчител Георги Георгиев.

Както Клуб Z писа, делото крета едва-едва на първа инстанция, само че в Пловдивския районен съд, тъй като всички магистрати в старозагорския си направиха отвод.

Днес момичето, което миналата година бе нарязано нечовешки с макетно ножче, отново повтори очакването си процесът да се увенчае с максимална присъда за бившия охранител, с когото са били в интимна връзка до жестокото посегателство върху нея.

„Вече не изпитвам нищо към него, дори ако го срещна нищо няма да му кажа“, добави девойката, която тази година завърши училище, цитирана от БНР.

Междувременно, адвокатите на подсъдимия заявиха, че отново ще настояват за промяна на мярката му за неотклонение в по-лека, понеже вече цяла година той се намира в ареста (за разумен срок на предварителния арест в общия случай се приема 8 месеца, а както обвинението беше първо за "лека телесна повреда" - дори би бил 2 месеца, бел. ред.).

Задържането му е незаконно, настоя защитата на Георги Георгиев, като се позова на становището на Административния съд в Стара Загора, който се произнесе с такова решение (всъщност - само по повод полицейската заповед за задържане за 24 часа - бел. ред.).

Това обаче касае първоначалните действия на полицията и задържането му за срок от 24 часа, а сегашното решение за постоянен арест на Георгиев е взето от Районния съд, контрираха и представителите на старозагорската прокуратура.

Днешното заседание е за изслушване на свидетели и вещи лица, а следващото ще е на 8 юли.

]]>
https://clubz.bg/151156 https://clubz.bg/151156 Wed, 26 Jun 2024 11:05:03 GMT Wed, 26 Jun 2024 11:25:02 GMT
Софийският завод за отпадъци вече ще отделя чиста PET пластмаса Столичното предприятие за третиране на отпадъци вече има нова линия за отделяне на чист PET материал, похвалиха се от завода за преработка.

PET (полиетилен терефталат) е сред най-скъпите и най-популярните масови пластмаси. Те са сравнително лесни за сортиране и преработване и материалът се рециклира лесно, което ще доведе до повече приходи за предприятието.

"Отчитаме високо качество на отделените PET бутилки", пишат от ръководството. "Благодарим на всички механици, електротехници и технолози, които са намерили начин и решение на проблем, който стои настрани с години."

Отделянето на PET платмаса става в сградата за RDF производство и е една от първите стъпки в модернизацията на предприятието с ново ръководство.

През февруари новото ръководство на Столична община обяви, че заводът е оставен без подръжка и работещи системи за обезпрашаване по време на управлението на ГЕРБ. 2/3 от съоръженията са за основен ремонт, а СТПО произвежда два пъти по-малко RDF гориво от капацитета си.

Тогава новият кмет Васил Терзиев представи оздравителен план за общинското предприятие, със спешни, краткосрочни и дългосрочни мерки, като първо се създаде нова методика за комуникация между екипите в него.

]]>
https://clubz.bg/151155 https://clubz.bg/151155 Wed, 26 Jun 2024 10:58:59 GMT Wed, 26 Jun 2024 13:29:31 GMT
ЕС осъди забраната на европейски медии в Русия ЕС осъжда изцяло необоснованото решение на руските власти да блокират достъпа до повече от 80 европейски медии в страната.

Това се казва в разпространено днес изявление на върховния представител на Съюза за външната политика Жозеп Борел.

То е в отговор на обявената вчера от Русия забрана на достъпа до 81 европейски медии, сред които българските „24 часа“ и „Медиапул“.

27-те страни членки не са се споразумели за общо изявление, обясни говорителят на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) Петер Стано. Противопоставила се е една държава. Стано не я назова по име, но най-вероятно става дума за Унгария.

Изявлението на Борел е подкрепено от всички останали 26 страни от ЕС.

„Това решение ограничава още повече достъпа до свободна и независима информация и разширява вече съществуващата сурова медийна цензура в Русия. Забранените европейски медии работят в съответствие с журналистическите принципи и стандарти. Те дават фактическа информация, включително на руската аудитория, за незаконната агресивна война на Русия в Украйна.

За разлика от това, руската дезинформация и пропагандните медии, срещу които ЕС въведе ограничителни мерки, не представляват свободни и независими медии. Техните излъчвания в ЕС бяха спрени, тъй като тези медии са под контрола на руските власти и са инструмент за подкрепа на войната“, заявява Борел.

В заключение върховният представител изтъква, че свободата на изразяване и на медиите е основна ценност за ЕС. Европа ще продължи да подкрепя наличието на фактическа информация за аудиторията в Русия.

]]>
https://clubz.bg/151154 https://clubz.bg/151154 Wed, 26 Jun 2024 10:56:26 GMT Wed, 26 Jun 2024 11:03:35 GMT
US правителството обяви награда до 5 млн. долара за откриването на Ружа Игнатова Американското правителство обяви награда до 5 млн. щатски долара за информация, която доведе до откриването на Ружа Игнатова.

Това стана на съвместна пресконференция на посланика на САЩ в България Кенет Мертен, прокуратурата и шефа на ДАНС Пламен Тончев в София. Ще бъде повдигнато задочно обвинение на криптокралицата, което ще позволи и стартиране на процедура по конфискация на незаконно придобитото ѝ имущество, съобщи и.ф. главният прокурор Борислав Сарафов.

Досега наградата за следи към основателката на криптопирамидата OneCoin бе до 250 000 долара.

През юни 2021 г. в София беше задържана Ирина Дилкинска, която след това бе предадена на американските власти заради обвинение в участие в престъпна група, създадена с цел измама и пране на пари. Предполага се, че тя е била съучастничка на Игнатова.

По-късно на страницата на Държавния департамент беше публикувана информация за това как хора, разполагащи с информация за Игнатова, могат да я споделят с властите, като самоличността им бъде запазена в тайна.

Родена в България, но израства в Германия

Ружа Игнатова е родена в Русе, но израства в Германия. Учи в Шрамберг в Шварцвалд, следва право в Констанц, има и докторска степен. Кралицата на криптовалутите е с германско гражданство.

В основаната от нея през 2014 г. OneCoin, която все още функционира в отделни части на света, сред които и България, но ребрандирана, са били вложени около 4,5 млрд. долара.

През 2017 г. Ружа Игнатова изчезва с полет на Ryanair от София за Атина и оттогава не е виждана. Търсeна е в 194 държави, част е от списъка на най-издирваните престъпници на ФБР.

През 2020 г. властите в Дубай размразиха нейни сметки, въпреки повдигнатите по-рано срещу нея обвинения в САЩ и признаването на бившия ѝ сътрудник Марк Скот за виновен за изпирането на около 400 млн. долара.

В разследване на Би Би Си, което беше излъчено като документален филм в началото на юни тази година, се твърди, че Ружа Игнатова и Христофорос Аманатидис - Таки са били близки и е възможно тя да му е плащала около 100 000 евро за защита всеки месец.

В документи на Европол по случая "Ружа", разгледани от британските журналисти, се споменава и сложна сделка за продажба на парцел на българското Черноморие, свързваща една от компаниите на Игнатова със съпругата на Таки.

]]>
https://clubz.bg/151153 https://clubz.bg/151153 Wed, 26 Jun 2024 10:35:22 GMT Wed, 26 Jun 2024 18:39:22 GMT
;Величие; за кабинет на ГЕРБ: Не можем да подкрепим незнанието си Програмно правителство с ясни цели, задачи, хоризонт и отговорност.

За това се обявиха днес от "Величие" по време на консултациите на "Дондуков" 2 за съставяне на редовен кабинет. Със срещата на най-новата и най-малка партия в Народното събрание с президента, те приключват.

Радев попита представителите на "Величие" какви са намеренията им. Но не получи еднозначен отговор дали биха подкрепили предложеното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов правителство на малцинството, нито пък дали ще подкрепят експертен кабинет, за какъвто настояват от "Има такъв народ", ако вземат трети мандат.

Все пак, от казаното от председателя на партията Николай Марков се разбра, че подкрепа за Борисов трудно би била дадена, защото той така и не формулирал какви са идеите му за правителство, какви ще са неговите приоритети. Не се изказа ласкаво и за формулата експертен кабинет, която по думите му размива отговорността и се управлява от скрити коалиции.

"Още с влизането си в НС ние приложихме системен подход в нашите действия. За съжаление бяхме разбрани от твърде малко правни субекти в парламента. Поискахме среща с лидера на най-голямата политическа сила г-н Борисов с цел да има яснота по целите, какво очаква от това управление, за колко време. Не бяхме чути вероятно, защото такава среща беше отхвърлена и ние нямаме яснота какви ангажименти ще поема това правителство", заяви Марков, който поиска лична среща с лидера на ГЕРБ, отказа да преговаря с "дамския" екип на Борисов, но Деница Сачева публично му отказа.

"По-скоро посланията бяха чисто формални: ще подкрепите ли, няма ли, но какво да подкрепим - не се разбра. Ние не можем да подкрепим или не подкрепим незнанието си", даде заявка лидерът на "Величие".

По думите на Марков било важно обществеността да знае какви са целите на това правителство.

"Криенето зад експертно правителство не е полезната формула за България, това прикрива коалиционни взаимоотношения. Това е популизъм, липсва пряката отговорност", посочи той.

И даде заявка:

"Затова най-близко до нас стои програмно правителство с цели и задачи и хоризонт. Ако се стигне до нас с третия мандат, нямаме такива претенции, но това е ваше решение, за нас ще бъде комплимент и отговорност да предложим програмно правителство. Виждам все повече сили в НС, които не искат да носят отговорност и я прехвърлят."

]]>
https://clubz.bg/151152 https://clubz.bg/151152 Wed, 26 Jun 2024 10:02:24 GMT Wed, 26 Jun 2024 10:39:36 GMT
Проучване: Ниските съдии дават повече жълти картони Размерът има значение: поне когато става въпрос за съдийски решения за жълти и червени картони. Това са открили учени от Германия и Австрия.

Ако даден играч е с 10-25 см по-висок от съдията, вероятността да бъде наказан за нарушение е със 7-10% по-голяма. В проучването са анализирани 2340 мача в германската Бундеслига между 2014 и 2021 г. Това може да се обясни с факта, че съдия "с относително малък ръст на тялото се опитва да получи власт над тези наказания", обяснява Марио Лакнер от Университета в Линц пред радио SWR.

Изследователите са анализирали повече от 2000 футболни мача

Марио Лакнер от Университета в Линц и двама изследователи от Университета в Хаген са анализирали повече от 2340 мача в германската Бундеслига между 2014 и 2021 г. и са разгледали отблизо как играчите са били наказвани от различни съдии. Съдиите са по-склонни да свирят за фаул и да показват жълт картон на играчи, по-високи от тях самите. Ефектът е бил особено забележим през първото полувреме.

Ветераните рефери са по-малко склонни да се влияят несъзнателно

Това, което изненадва изследователите, е, че те успяват да докажат и обратния ефект на Наполеон. "Това означава, че не само съдиите, които са сравнително ниски, раздават повече наказания, но и че съдиите, които са сравнително високи в сравнение с играча, когото санкционират, раздават по-малко наказания."

Колкото по-дълго са работили съдиите, толкова по-малко се влияят от външния вид на играчите обаче, показва изследването.

Ето защо е разумно, особено за по-младите съдии, да се посочват такива фактори като част от обучението им и при преглеждането на мачове. Това може да помогне за подобряване на качеството на тези решения.

Силата на звука също оказва влияние върху решенията на съдиите

Силата на звука на стадиона или тъмният цвят на фланелките също могат да окажат отрицателно влияние върху решенията на съдиите.

]]>
https://clubz.bg/151151 https://clubz.bg/151151 Wed, 26 Jun 2024 09:53:34 GMT Wed, 26 Jun 2024 14:19:49 GMT
Десетокласниците не връзват дори 50 от 100 точки на НВО Учениците в 10-ти клас са изкарали средно 49,4 точки по български език и литература, и 33,1 точки по математика - от 100 възможни на Националното външно оценяване. Това разкри на брифинг министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

Резултатите са по-лоши от миналата година - тогава по БЕЛ средният резултат е 49,44, а по математика - 34,5. Прагът за тройка е 30 точки.

Според Цоков това е съизмерим резултат.

"Мога да допълня, че много от регионите са показали по-добри резултати от миналата година", добави той.

И разясни, че тази година 50% от задачите и по двата предмета за пръв път са с "практическа насоченост".

Основен проблем по математика е бил налице при изчисляването на лихви. По БЕЛ пък учениците се затруднявали да определят мотив в изучаван художествен текст. Десетокласниците ползвали и много думи неуместно - знак, че не знаят какво означават.

]]>
https://clubz.bg/151150 https://clubz.bg/151150 Wed, 26 Jun 2024 09:48:33 GMT Wed, 26 Jun 2024 10:48:33 GMT
ДАНС не отговаря има ли Марков връзки с руските служби - било тайна Държавна агенция "Национална сигурност" отказа да отговори на депутатско питане за това има ли информация за връзки на "Величие" и лидера й Николай Марков с руските служби. Т.е. дали някога изобщо е правила проверка и ако да - какво е показала тя. Формалният мотив за отказа: нямала правно основание да се обяснява, можело да касае класифицирана информация.

Това се разбира от отговор, пратен от председателя й Пламен Тончев до председателката на парламента Рая Назарян, с който Клуб Z разполага. Адресиран е до Назарян, тъй като самото питане бе отправено от Ивайло Мирчев в качеството му на депутат в 49-ото Народно събрание. Към днешна дата Мирчев вече не е народен представител и именно това изтъкват от ДАНС като една от причините да не дадат отговор.

Както Клуб Z писа, на 12 юни депутатът към онзи момент е отправил питане към Пламен Тончев, шефът на службата, със следните въпроси:

  • Има ли ДАНС информация за контакти на Николай Марков от политическа партия "Величие" с руски разузнавателни служби?
  • Ако да, откога датират те и какви мерки ще предприеме агенцията?
  • Ако не, извършвана ли е проверка за такива и кога?

Питането е отправено на основание чл. 139 от правилника за дейността на парламента: "Държавните и местните органи и техните администрации са длъжни да оказват съдействие на народния представител и да му предоставят при поискване сведения и документи във връзка с изпълнение на правомощията му в срок от 14 дни. Народният представител има право на достъп до държавните и местните органи и организации."

Малко по-късно самият Мирчев обяви в публичното пространство, че имал "данни от ДАНС, че е имало разследване срещу т. нар. полковник Марков, който е бил оперативно интересен за българското контраразузнаване по линия на връзка с руските служби". "Ако български политик е в зависимост от чужди разузнавания, без значение дали те са руски, американски, германски или други, това е изключително притеснително за страната ни", заяви Мирчев.

Освен питането му, и от гражданското движение БОЕЦ видяха руски троянски кон у нас в новата парламентарна сила и сезираха ДАНС.

С последните промени в конституцията Мирчев бе депутат до клетвата на новите 240, т.е. до 19 юни. ДАНС е решила да отговори днес, 26 юни (което е в срок). И първото, което изтъква в експозето си е, че след вота на 9 юни лицето Ивайло Мирчев не е в списъка с новите народни избраници, "поради което няма как той да бъде адресат на исканата информация".

Все пак, понеже "сезирането" е било законосъобразно, хората на Тончев решили да дадат някакъв отговор, се посочва още. Така в половин страница се описват правомощията на агенцията, т.е. какво работи тя, като се припомня, че придобитата от нея информация може да е и класифицирана. Описват и текста от Закона за защита на класифицираната информация, според който народен представител има достъп до такава, но "при взето по установения ред решение на парламентарна комисия или на Народното събрание или когато комисия или Народното събрание заседават в закрито заседание".

В случая с питането на Ивайло Мирчев няма решение на комисия или пък закрито заседание. Както стана ясно, той се е позовал на текст от правилника, според който ДАНС като държавна институция е длъжна да предоставя сведения и документи на депутат при поискване. В отговора на службата се подчертава обаче, че чл. 139 не касае предоставянето на класифицирана информация.

В резюме: или в действителност ДАНС е правила проверка на "Величие" и Марков и откритото е с гриф "секретно". Или пък просто не иска да даде отговор на питането, позовавайки се на правилника, закона за класифицираната информация, закона за ДАНС и пр. Все пак на финала се намеква, че при конкретни данни, агенцията сезира прокуратурата. Към момента не се е чуло прокуратурата да се е занимала с "Величие" и потенциални връзки с руските служби.

]]>
https://clubz.bg/151149 https://clubz.bg/151149 Wed, 26 Jun 2024 09:41:21 GMT Wed, 26 Jun 2024 18:10:41 GMT
Конфликтът във ;Величие; се задълбочи, за да стигне до щастлива развръзка Конфликтът между двете водещи фигури в партия "Величие" Николай Марков и Ивелин Михайлов продължи да се задълбочава и днес, след което се стигна до щастлива развръзка. В изявление Марков поиска от Михайлов да се извини за думите си, че има "пробити" депутати в парламентарната група. Михайлов каза това ден след като всички 13 депутати от "Величие" подкрепиха избора на Анна Александрова (ГЕРБ) за шеф на временната комисия по правилника.

Малко след изявлението на Марков Михайлов се извини за думите си.

Споровете във "Величие" и перспективата за евентуално разцепление в тази партия са изключително важни, защото както е известно само 6 гласа не достигат на ГЕРБ и ДПС, за да бъде избрано правителство с първия мандат със 121 гласа.

"Подложен на изпитание е моят личен, обществен и политически авторитет, както и на моите колеги, от изявленията на Ивелин Михайлов във връзка с това, че в парламентарната група на "Величие" има "пробити" депутати, които по някакъв начин са под влияние на някаква информация или зависими от външни въздействия, без значение какви са те", заяви Марков, който е председател на партията, в изявление пред медиите в парламента.

В тази връзка той призова Михайлов да се извини за казаното и вярва, че той ще намери сили да го направи.

"Още повече че направих лична среща с него и депутатите и го попитах пред всички дали има данни, които може да предостави на мен, на медиите или на прокуратурата за подобни въздействия", обясни Марков.

По думите му Михайлов е казал, че няма.

"Извинението е нужно, за да можем да продължим "на здраво" и повече да няма подобни съмнения, защото репутационната щета на "Величие" стана прекалено голяма", подчерта Николай Марков.

Михайлов е нещо като идеолот на "Величие", но вчера Марков изтъкна, че формално той е само член на партията и няма как да изключва когото и да е.

"Има потенциално разцепление в партията, това е направо предателство. Вчерашното гласуване е предателство срещу народа. Не можем да гласуваме за престъпници. Говорих с деветима от нашите депутати, които казаха твърдо, че няма да направят такова нещо, другите ми казват, че това е политика", заяви Михайлов в събота по време на събора в "Историческия парк".

Часове след като Николай Марков призова основателя на партия "Величие" Ивелин Михайлов да се извини за твърденията си, че има "пробити" депутати, които ще подкрепят кабинет на ГЕРБ и че групата се разпада, Михайлов се извини, като направи това в интервю пред БНР.

"Извинявам се и на полковник Марков, и на цялата Парламентарна група на партия "Величие". Като редови член на партията аз вярвам в тях. Обещали сме на хората, аз съм като гарант", каза Михайлов и добави: "Ето, извиних се!".

На консултациите при президента "Величие" се обяви за програмно правителство, Михайлов подчерта, че е съгласен с политическите позиции на Николай Марков:

"Аз съм обикновен член на партията. Всички хора в България биха подкрепили едно правителство, когато то излезе ясно и прозрачно. Да се каже какъв е планът за развитие на България. Искам да видя плана".

]]>
https://clubz.bg/151148 https://clubz.bg/151148 Wed, 26 Jun 2024 09:37:23 GMT Wed, 26 Jun 2024 11:40:12 GMT
Късат ли си в ДПС-Варна опашките? С любезното съдействие на прокуратурата В кратко съобщение на прокуратурата от днес се казва, че тече досъдебно производство срещу длъжностно лице от Министерството на образованието и науката за неизгодна сделка за закупуването на превозни средства (пълния текст вижте най-долу). Действията започват в условията на неотложност - от Комисията за противодействие на корупцията, която до ден днешен не е като да не е бивала често подозирана в политически, да ги наречем... изкушения.

Интересно е, че въпросното длъжностно лице А.Т. от МОН се споменава накратко в съобщението. Повече пише за двамата му помагачи З. О. и С.Т.,...

"... при които са намерени и иззети като веществени доказателства пари, злато и документи. От З.О. са иззети общо 547 000 евро и 50 000 лева. От С. Т. са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лева."

Научаваме, че те са и с второ повдигнато обвинение - за пране на пари.

С. Т. е доскорошият областен лидер на ДПС-Варна и общински съветник в морския град Сали Табаков.

Първото съобщение до медиите днес е от 11:27 ч.

Но - както се казваше в рекламата - това не е всичко!

В 16:18 ч следва ново съобщение на прокуратурата. То е, че при обиски на 21 юни с открити...

"... боеприпаси в голямо количество – 35 000 патрона за различно по вид огнестрелно оръжие, както и 2 броя гранати, без лицето, което ги държи, да има надлежно разрешение."

А пък наблюдаващият прокурор е постановил да бъде предявено обвинение на "С.Т., в чийто дом са намерени и иззети горепосочените боеприпаси". Бинго - познахте: варненските медии веднага разтръбиха, че това пак е... Сали Табаков.

Още през лятото и есента на м.г. започва "артилерийска подготовка", като през сайтове, известни със своято независимост, като "Афера" "изтичат" данни за разработки срещу Сали Табаков и Захи Османов - негов тъст (в момента първият вече е в ареста, а вторият - с гривна вкъщи поради напреднала възраст). А как разработките "изтичат", е друг въпрос - лично от "Афера" се похвалиха миналата година, че са жалбоподателите.

Оставяме изумителното количество патрони настрани и обсъждаме само "корупционната афера". Ако се следи информацията в медиите, става въпрос за сключени четири договора с Министерството на образованието за доставка на бусове марка АКИА, модел L9 с 35 места.

Както следва, четирите обществени поръчки със сключени договори с варненската фирма "Джеми" ООД с Министерството на образованието са за следните суми:

738 698, 40 лв

4 062 841, 20 лв.

2 216 095, 20 лв.

21 422 253, 60 лв.

Или общо варненската фирма Джеми ООД получава по тези четири договора 28 439 888, 40 лв. Фирмата се води на възрастния тъст Османов.

Дотук историята изглежда като чисто криминална. Но далеч не е. Само преди дни, на 24 юни, излизат заглавия като:

"Какво свързва Филиз Хюсменова и Сали Табаков с кмета престъпник от Омуртаг Ешреф Ешрефов. Скрита лимонка на "опозицията" в ДПС ли е водачката на варненската листа."

За улеснение на читателите Филиз Хюсменова е наречена протеже на Табаков. В т. нар. "медии" се обнародват снимки на Табаков - или с Хюсменова, или с бившия председател Мустафа Карадайъ, "разжалван" малко преди да изтече лидерския му мандат, за да бъде заменен от Делян Пеевски и Джевдет Чакъров (по заръка на почетния председател Ахмед Доган).

"Афера" пише още:

"Пожелалите анонимност податели свързват катастрофално ниския изборен резултат на Движението във Варна с необяснимата близост между Хюсменова и обвиненият (пълният член не е на редакцията - бел. ред.) за ръководител на организирана престъпна група в Омуртаг кмет Ешреф Ешреф, чийто избор бе касиран с определение на Варненския апелативен съд от 30 май т.г."

Кметът на Омуртаг, който се отцепи от ДПС, бе ударен от прокуратурата на 19 февруари т. г. На първи линия тогава също е Комисията за противодействие на корупцията, а обратно на написаното - към днешна дата не само че не е признат "престъпник", а дори няма обвинителен акт.

В допълнение - Сали Табаков е брат на един от малцината осъдени у нас ефективно за корупция, особено пък от ДПС - бившия кмет Митхат Табаков.

На фона на това действията на прокуратурата срещу лидери от такъв ранг в ДПС не изглеждат много случайни.

Изненадваща оставка и още рокади

Същите и присъдружни медии обаче лавинообразно продължават да пишат за Табаков в контекста на това, че Хюсменова била разпъвала чадър над него. Как - не се посочва. Така вчера, изненадващо, доскорошната зам.-председателка на парламента и бивш евродепутат на Движението депозира оставка като народен представител, гласувана днес без никакъв дебат. Отказът й от НС идва ден преди прокурорското съобщение за тримата арестувани.

На страницата във фейсбук на ДПС-Варна се появи лично обръщение от Хюсменова, в което тя мотивира решението си с: "Резултатите не са това, което ни се искаше и очаквахме". Става въпрос за изборните резултати на партията на парламентарния вот, представени от някои медии като "катастрофални".

Всъщност, няма нищо подобно. Да, те са по-ниски от тези през април миналата година - с "цели" 1711 гласа. Но са съпоставими с резултата на Движението в годините назад. Отделно, на този вот ДПС увеличи гласовете си като абсолютна стойност. Отчете обаче нисък интерес в Турция (но за това после).

Любопитен щрих е, че днес вече обръщението на Хюсменова не може да се открие на страницата на ДПС-Варна. Набързо е било изтрито.

Но пък научаваме за нова рокада в Морската столица - за провело се заседание на Областния съвет на ДПС-Варна, на което...

"Присъстващите бяха запознати с решението на председателя на ДПС: г-н Делян Пеевски за определяне на временно изпълняващ длъжността Председател на Областния съвет на ДПС Варна - Ерджан Ебатин."

Но и в шуменската организация текат промени. И там Областният съвет се е събрал, като новината от него е отстраняването на лидерката си Айсел Руфад. Обвинението: пак слаби изборни резултати - този път в Турция, където факт, за разлика от друг път Движението не можа да амбицира гласоподавателите и бе регистрирана ниска избирателна активност.

Айсел Руфад е народен представител в 50-ото Народно събрание, в което ДПС има 47 депутати. Изненадващо тя стана и един от зам.-председателите на ДПС на последната национална конференция.

Формално Руфад няма право да ръководи регионална структура, ако е влязла в парламента, но вече в централата приемат, че слабите резултати се дължат на нейното предизборно поведение сред изселническата общност, написа кърджалийският сайт "24 Родопи", който активно следи процесите в ДПС и публикува също така броженията на изселническите организации срещу Руфад.

"От Кърджали и Хасково фиксираха проблемите на стотиците хиляди нашенци, а тази жена от Шумен държеше да научат, че е била на рождения ден на Ахмед Доган, показвайки нейна снимка с него. Всичко това вероятно е хубаво за нейната кариера, но 350 хиляди искаха да чуят от зам.-председателя на партията как ще бъдат решени натрупани проблеми, свързани с работата на социални институции, здравеопазване и т. н.", посочва пред сайта активист от най-влиятелната организация – "Балгьоч".

Предстои да видим дали и тя, като Хюсменова, няма мистериозно да подаде оставка заради изборни резултати. След като се е заклела вече като депутат и не се е възползвала от правото си да се откаже преди окончателното обявяване на списъка с 240-те.

Ето и пълния текст на прокуратурата от днес:

На 21.06.2024 г. разследващ инспектор от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) образува досъдебно производство с първо действие по разследването - претърсване и изземване, за това, че в периода от 2018 г. до 2023 г. длъжностно лице от Министерство на образованието и науката (МОН) съзнателно е сключило неизгодна сделка за закупуването на превозни средства.

Извършени са множество претърсвания и изземвания, при които са намерени и иззети като веществени доказателства пари, злато и документи. От З.О. са иззети общо 547 000 евро и 50 000 лева. От С. Т. са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лева. Разпитани са свидетели.

Трима са привлечени в качеството на обвиняеми. Длъжностно лице от МОН с инициали А.М. и двама души - З.О. и С.Т., които са му помогнали съзнателно да сключи неизгодна сделка за закупуването на превозни средства, като от това е произлязла значителна вреда за МОН и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 220, ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс. Същевременно З.О. и С.Т. са привлечени в качеството на обвиняеми и за пране на пари.

Софийски градски съд е постановил задържане под стража спрямо З.О. и С.Т.

Разследването по случая продължава.

]]>
https://clubz.bg/151147 https://clubz.bg/151147 Wed, 26 Jun 2024 09:12:03 GMT Wed, 26 Jun 2024 13:46:37 GMT
Очаквано: Ицо Хазарта и Никола Минчев станаха либерали Очаквано: двамата евродепутати от квотата на "Продължаваме промяната" в обединението с "Демократична България" Никола Минчев и Христо Петров - Ицо Хазарта, станаха част от групата "Обнови Европа".

Третият български представител на ПП-ДБ в ЕП - Радан Кънев, в групата на Европейската народна партия, където бе и в предходния мандат. Формацията му ДСБ (ДБ) е член на ЕНП.

Разделението на християндемократи и либерали в обединението бе предизвестено още преди вота на 9 юни.

"Днес евродепутатите от партия "Продължаваме промяната" бяха приети за пълноправен член на парламентарната група "Обнови Европа" (RENEW).

Така ПП застава в едно либерално семейство с Марк Рюте, Емануел Макрон и Кая Калас" - съобщиха от ПП във фейсбук страницата си.

Цитиран е и Никола Минчев, който бе водач на листата на обединението.

"Ние с Христо Петров ставаме част от това уважавано европейско семейство", заяви Никола Минчев. „Дадохме и своята подкрепа за избора на председателя на парламентарната група - Валери Айер."

Членството на евродепутатите на ПП в "Обнови Европа" е незвисимо от АЛДЕ. Никола Минчев и Христо Петров стават членове на „Обнови Европа“ като самостоятелни депутати, по същия начин в политическото семейство членуват и депутатите на френския президент Еманюел Макрон. ПП ще има собствена делегация в "Обнови Европа", подчертават от партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Към момента ПП все още не е член на АЛДЕ, където от България членува единствено ДПС. Неофициално се знае, че партията смята да се присъедини към европейските либерали, но отлагаше това заради изборите - за да не бъде пакетирана с Движението на Делян Пеевски.

Очаквайте подробности

]]>
https://clubz.bg/151146 https://clubz.bg/151146 Wed, 26 Jun 2024 08:51:57 GMT Wed, 26 Jun 2024 09:15:43 GMT
Започва делото в Русия срещу ;шпионина на ЦРУ; Евън Гершкович 15 месеца след ареста започва делото срещу репортера на "Уолстрийт джърнъл" Евън Гершкович, когото руската прокуратура обвинява в шпионаж, предаде Асошиейтед прес. 32-годишният журналист се появи в съда в стъклена клетка, с обръсната глава и облечен в черно-синя карирана риза.

Властите настояват, че роденият в Америка син на имигранти от СССР е събирал секретна информация в полза на американското разузнаване от фабрика за оръжия в Екатеринбург. Досега така и не са представени доказателства в подкрепа на твърденията на руската прокуратура.

След задържането му на 29 март 2023 г. Гершкович беше изпратен в ползващия се с мрачна слава московски затвор Лефортово.

"Евън демонстрира забележителна издръжливост и сила в лицето на тази ужасна ситуация", обяви посланичката на САЩ Лин Трейси на първата годишнина от ареста му.

Гершкович може да получи до 20 години затвор, ако съдът го признае за виновен, което почти сигурно ще се случи. Руските съдилища осъждат над 99% от обвиняемите, по данни на Асошиейтед прес. Освен това руската интерпретация на това какво представлява шпионаж е широка. Игор Сутягин, експерт по контрол на оръжията в мозъчен тръст на Руската академия на науките, беше осъден за шпионаж и държан зад решетки в продължение на 11 години за разпространение на информация, която по думите му е публично достъпна. Пол Уилън, бивш морски пехотинец и специалист в корпоративната сигурност, беше арестуван в Москва за шпионаж през 2018 г. и излежава 16-годишна присъда.

Арестът на Гершкович бе извършен година след като президентът Владимир Путин прокара закони, които де факто криминализираха всички критики срещу руската армия и това, което Кремъл нарича "специална военна операция" в Украйна. В резултат множество чуждестранни журналисти напуснаха страната.

Руската прокуратура разкри този месец, че Гершкович е обвинен в "събиране на секретна информация" по нареждане на ЦРУ за Уралвагонзавод - фабрика на около 150 километра северно от Екатеринбург, в която са произвеждани и ремонтирани танкове и друго военно оборудване.

Русия не изключва размяна на затворници с участието на Гершкович, но подчерта, че това би станало възможно едва след произнасянето на присъдата по делото му, което вероятно ще продължи с месеци. Въпреки че отношенията между Русия и САЩ са силно затруднени покрай конфликта в Украйна, Москва и Вашингтон успяха да договорят размяна през декември 2022 г. Благодарение на нея осъдената на 9 години и половина затвор заради притежание на медицински канабис баскетболистка Бритни Грайнър, която излежаваше 9 години и половина затвор, бе пусната на свобода. В замяна Вашингтон позволи на най-ценния руски затворник на американска територия, търговеца на оръжие Виктор Бут, който изтърпя 10 години от 25-годишната си присъда заради финансиране на терористични атаки срещу американски граждани в чужбина, да се прибере у дома. Путин проявява интерес към освобождаването на Вадим Красиков, руснак, затворен в Германия за убийството на лидер на чеченските бунтовници, но не е ясно дали Берлин ще откликне на молба на американските власти за съдействие при освобождаването на Гершкович.

Администрацията на Байдън също не би желала да създаде впечатлението, че твърде лесно се съгласява да пуска на свобода закоравели престъпници в замяна на американски граждани с по-изчистено досие - демократът бе подложен на сериозни критики, след като одобри размяната на Грайнър за Бут. Президентът все пак може да действа по-енергично в случая с Гершкович, след като основният му конкурент на изборите през ноември - републиканецът Доналд Тръмп - изтъкна, че с лекота би постигнал сделка за освобождаването на журналиста.

"Той (Путин) ще направи това за мен, но не и за никой друг", похвали се бизнесменът през май.

]]>
https://clubz.bg/151145 https://clubz.bg/151145 Wed, 26 Jun 2024 08:48:09 GMT Wed, 26 Jun 2024 12:32:33 GMT
;Кофас; прогнозира по-висок световен икономически ръст Френският кредитен застраховател "Кофас" коригира нагоре прогнозата си за световния икономически ръст за тази година до 2,5 процента. За 2025 г. очакванията са БВП да нарасне с 2,7 на сто.

Предвижда се умереният растеж в САЩ и Китай да бъде компенсиран от ускоряването на икономиката в няколко бързо развиващи се страни, анализират експертите на компанията, цитирани от БТА.

Въпреки забавянето на най-голямата икономика - тази на САЩ, американският трудов пазар се е върнал към предпандемичните нива, което свидетелства за по-добър баланс между търсенето и предлагането на труд, коментират от “Кофас“.

Икономическото възстановяване на Китай остава неравномерно, а БВП надмина очакванията през първото тримесечие на тази година, благодарение на инвестициите в производството. Китайските производители ще трябва да намират външни пазари заради слабото вътрешно търсене. Постоянният дефлационен натиск може да продължи да ограничава приходите на компаниите и доходите на домакинствата, смятат анализаторите на компанията.

Европа излиза от рецесията с ръст на БВП от 0,3% през първото тримесечие на 2024 г. и подобрения, дължащи се на сектора на услугите, отбелязват от "Кофас".

В анализа се казва още, че забавянето на дезинфлацията в САЩ потвърждава, че последната крачка в борбата с инфлацията е най-тежка. Причината за това е в трайно високите цени в сектора на услугите и в жилищния сектор.

В Европа инфлацията нарасна през май до 2,6 на сто, след спад до 2,4 % през април.

"В един все по-несигурен геополитически пейзаж, ескалацията на митническите бариери би довела до по-високи разходи за бизнеса, допринасяйки за риска от по-инфлационно бъдеще", предупреждава "Кофас".

Кредитният застраховател припомня, че на 14 май Съединените щати обявиха рязко увеличение на митата върху вноса на китайски стоки, подчертавайки решимостта си да противодействат на Пекин в стратегически сектори. По подобен начин преди две седмици Европейският съюз наложи допълнителни мита до 38 на сто върху китайските електрически превозни средства.

]]>
https://clubz.bg/151142 https://clubz.bg/151142 Wed, 26 Jun 2024 08:38:56 GMT Wed, 26 Jun 2024 09:41:53 GMT
Марк Рюте е избран за нов генерален секретар на НАТО Марк Рюте е новият генерален секретар на НАТО.

Нидерландският премиер бе избран днес от Северноатлантическия съвет – посланиците на 32-те страни членки на пакта.

Той ще наследи на поста норвежеца Йенс Столтенберг, който оглавява алианса вече 10 години.

Рюте ще встъпи в длъжност на 1 октомври.

Той е

57-годишният Марк Рюте бе премиер на Нидерландия от 2010 г. насам. Той трябва да сдаде поста тази седмица, когато най-после ще встъпи дясно коалиционно правителство, формирано след 7-месечни преговори.

До 2002 г. Рюте се занимава с бизнес и работи за британската мултинационална компания „Юнилевър“. След това влиза в правителствата на Ян Петер Балкененде. В тях е държавен секретар първо за социалните въпроси и заетостта, а по-късно – за образованието, културата и науката.

През 2006 г. Рюте оглавява Народната партия за свобода и демокрация (НПСД). Четири години по-късно става първият либерал от почти цял век насам, достигнал до премиерския пост в Нидерландия.

Нито едно от правителствата на Рюте не изкара пълен мандат. Кабинетите му падаха заради различни скандали. Един от тях избухна през 2013 г. Тогава стана ясно, че български мигранти получавали от властите в Ниската земя детски помощи чрез измами. Следствието продължи години.

Въпреки скандалите Рюте неизменно печелеше предсрочните избори.

През 2020 г. Марк Рюте си спечели прякора Господин Не. Причина бе непреклонната му позиция за приемането на Многогодишната финансова рамка (МФР) – европейския бюджет за периода 2021-2027 г. Нидерландия заедно с Австрия, Дания и Швеция образува групата на пестеливите“. Тя успя да се пребори за промяна на баланса между грантовете и заемите във Фонда за възстановяване на ЕС от коронавируса. Тя си извоюва запазване на отстъпките във вноските в европейския бюджет. Благодарение на „пестеливите“ страните членки ще задържат за себе си 25 на сто от митническите приходи.

Всичко това бе решено след изтощителни преговори, продължили 5 вместо планираните 2 дни. На моменти се стигна до изпускане на нервите. А тогавашният български премиер Бойко Борисов заяви, че Рюте иска да бъде „полицаят на Европа“.

Рюте обитава скромен апартамент в Хага вместо Къщата на Кац, където се помещава премиерската резиденция. Той ходи на работа с велосипед, а личният му автомобил е стар „Сааб“. Някои дори подхвърлят, че от пестеливост той така и не е пожелал да се ожени и да създаде поколение.

Конкурент на Рюте за поста генерален секретар на НАТО бе румънският президент Клаус Йоханис. Нидерландският премиер обаче успя да си спечели подкрепата на всички страни членки, включително на източноевропейските, заради откритата си проукраинска позиция. Същевременно той бе критикуван за това, че неговата страна дълги години не е изпълнявала целта да изразходва за отбрана най-малко 2 на сто от своя БВП.

Говори се, че българската подкрепа за Марк Рюте е осигурена срещу свалянето на ветото на Нидерландия за присъединяването ни към Шенгенското пространство. То падна чек в края на 2023 г.

]]>
https://clubz.bg/151141 https://clubz.bg/151141 Wed, 26 Jun 2024 08:36:02 GMT Wed, 26 Jun 2024 10:17:08 GMT
;Ще стане много по-добре от преди;. Главчев обещава ремонт на ;Петрохан;, ако ТИР-овете го разбият "Ще стане много по-добре от преди. "Петрохан" ще бъде ремонтиран, ако има поражения по настилката."

С тези думи служебният министър-председател Димитър Главчев опита да тушира напрежението, породено от решението на пътната агенция, подкрепяно от ресорното министерство, през прохода да бъдат пуснати ТИР-ове, докато текат строителните дейности по отсечката Ботевград-Мездра.

24-километровият проход през планината е стръмен и с много завои, в голямата си част остри, и е изключително натоварен и в делничните, и в почивните дни. Решението на кабинета "Главчев" да пусне тежкотоварната техника там изкара на протести жителите на селата Бързия и Гинци, намиращи се от двете страни на "Петрохан". Пътят минава и през двете населени места. Освен разбиването на настилката, те виждат опасност и за собствените си домове, за населението, както и предпоставки за ПТП заради трудното взимане на завоите от тежките камиони.

"Сложена е и специална настилка срещу приплъзване на тировете. От петък до неделя няма да се движат ТИР-ове, в периодите, когато хората пътуват за работа през делничните дни също няма да се движат тежкотоварни камиони" , успокоява обаче Главчев.

"Нямаше друг вариант. Нашата цел беше по-рано да затворим. Направихме обстойни анализи, няма как да осигурим безопасност на пътуването и едновременно безопасност за строителните работници", цитирана е от пресцентъра на Министерския съвет и регионалната министърка Виолета Коритарова.

Днес двамата инспектираха строителните дейности по Ботевград-Мездра - събитие, обявено от МС като "ще проверят днес необходимостта от затварянето на отсечката".

Така от последвалата инспекция се разбра, че необходимост има, ТИР-овете ще минават през "Петрохан" и това положение вероятно ще трае половин година. Последното следва от изказването на служебния премиер, че "до края на годината ще бъде завършен ремонтът на отсечката Ботевград-Мездра. След това строителите обещаха движението да бъде пуснато в една лента."

"Нека проявим разбиране и толерантност, за да се случат нещата", заяви той.

А Коритарова обеща глоби за строителната фирма при забавяне.

Припомняме, че и двамата са част от служебно правителство с кратък хоризонт на работа.

]]>
https://clubz.bg/151140 https://clubz.bg/151140 Wed, 26 Jun 2024 08:27:19 GMT Wed, 26 Jun 2024 09:16:09 GMT
Два големи астероида ще преминат край Земята тази седмица Два големи астероида ще преминат край Земята тази седмица в рамките на по-малко от 48 часа, съобщи Европейската космическа агенция (ЕКА) на сайта си. Това е рядко явление, което съвпада с отбелязването на Деня на астероидите тази година, посочват от пресслужбата на институцията, предава БТА.

Космическите обекти не представляват риск за планетата. Един от тях обаче е открит едва преди малко повече от седмица, което отново подчертава необходимостта от подобряване на способностите на човечеството да засича своевременно потенциално опасни космически обекти.

Астероидът 2024 MK, който е с размери 120 метра на 260 метра, е засечен за пръв път на 16 юни 2024 г. Той ще премине покрай Земята на 29 юни, в разгара на събитията, организирани в чест на Деня на астероида, посочват от ЕКА. Астероидът е голям за намиращ се близо до Земята космически обект (NEO) и ще прелети на 290 000 километра от земната повърхност, което е около 75 на сто от разстоянието между Земята и Луната. Няма риск астероидът да порази планетата ни. Но обект с такива размери може да предизвика значителни поражения, ако падне на Земята, отбелязват от ЕКА.

Заради размерите и близостта си до планетата ни, 2024 MK ще може да се наблюдава при ясно нощно небе на 29 юни с малък телескоп от някои части на света, посочват от ЕКА.

Астероидът (415029) 2011 UL21 е по-голям от 2024 MK. Ширината му е 2310 метра, което го прави по-голям от над 99 на сто от известните NEO. Той ще е най-близо до Земята на 27 юни, на разстояние, над 17 пъти повече от разстоянието между Земята и Луната. Този астероид се движи по силно наклонена орбита около Слънцето, което е необичайно за толкова големи обекти. Повечето големи обекти в Слънчевата система, включително планетите и астероидите, се движат около Слънцето по или близо до екваториалната равнина. Това може да се дължи на гравитационни взаимодействия с големи планети като Юпитер, която би могла да отклони иначе безопасни астероиди към Земята, затова познанието за тези процеси е важно, посочват от ЕКА.

Денят на астероида е утвърден от ООН и се отбелязва по повод падането на Земята на най-големия астероид - в района на река Подкаменная Тунгуска на 30 юни 1908 г.

]]>
https://clubz.bg/151139 https://clubz.bg/151139 Wed, 26 Jun 2024 08:03:27 GMT Wed, 26 Jun 2024 13:57:16 GMT
Старозагорец, уринирал върху трикольора, е разлепил и некролозите на жив съдия Софийската районна прокуратура предава на съд М.С. за прословутия случай, в който на няколко пъти през м.г. бяха разлепени некролози на съдия Станислав Седефчев от районния съд. Това става ясно от прессъобщение на държавното обвинение.

Съвсем лесна проверка на Клуб Z установи, че това е старозагорецът Михаил Михайлов Стефанов (при предишните си издевателства той се представяше като "Михайлов", бел. ред.). Той се титулува издател, журналист и т.н.

Но не са само некролозите - особено "остроумно" той се заснел на видео как депозира в деловодството на Софийска районна прокуратура „Искане“, включващо следното текстово съдържание:

„..Видях лично как днес около 0 часа и 0 минути съдия Станислав Седефчев възкръсна… убеден съм, че скоро ще се появи на работа."

Към депозираното „Искане“ били приложени 2 „антинекролози“, на които имало снимка на съдия Седефчев. На „антинекролозите“ пишело „Блага Вест !!!“ и „на 12.12.2023 г. възкръсна нашият любим съдия Станислав Седефчев Амин!“.

Акциите му срещу съдията, които започнаха през юли 2023 г., възмутиха правните среди и дори доведоха до декларации от Съюза на съдиите.

Стефанов бе подсъдим по друго дело в закрития спецсъд, защото на няколко пъти уринира върху българския флаг - включително пред Съдебната палата в София и пред самата сграда на Спецсъда. И тогава, както и сега - публикува "подвизите" си в YouTube канала си, наречен "Обществен враг номер 1" (а това, че има над 11 хиляди абонати ще оставим без коментар - бел. ред.).

Макар че съдът тогава му назначи психиатрична експертиза, той очевидно е здрав и може да отговаря за действията си.

Откъде съдия Седефчев влиза в "радара" му

И този отговор се оказа лесен. Срещу Стефанов в СРС тече трето дело - пак за хулигански прояви. То пък е, защото надраскал некролозите на починал съдия от Спецсъда, които били върху сградата на институцията.

Съдия по това му дело е именно Станислав Седефчев.

Ето и официалното съобщение на прокуратурата от днес:

Софийска районна прокуратура предаде на съд мъж за хулигански действия, извършени с изключителен цинизъм, отправени към съдия от Софийски районен съд

Прокурор при Софийска районна прокуратура внесе обвинителен акт срещу 44-годишен мъж за хулигански действия.

На 12.12.2023 г. в сградата на Софийски районен съд на бул. „Ген. Михаил Д. Скобелев“ в гр. София обвиняемият М.С. извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Той депозирал в деловодството на Софийска районна прокуратура „Искане“, включващо следното текстово съдържание: „..Видях лично как днес около 0 часа и 0 минути съдия С.С. възкръсна…убеден съм, че скоро ще се появи на работа…“. Към депозираното „Искане“ били приложени 2 „антинекролози“, на които имало снимка на съдия С.С. от Софийски районен съд. На „антинекролозите“ пишело „Блага Вест !!!“ и „на 12.12.2023 г. възкръсна нашият любим съдия С.С. Амин!“, като на горепосочените два „антинекролози“ било отбелязано, в долния им десен ъгъл, че били от „Прокуратурата“.

Деянието по своето съдържание се отличава с изключителен цинизъм – в сграда на български съд е било демонстрирано неуважение към различни органи на съдебната власт, както и неуважение към човешкия живот. То е извършено с изключителна дързост - обвиняемият М.С. разпространил видеоклип в интернет платформата, в който било заснето депозирането на „Искането“ и на който се виждат и други листа, наподобяващи некролози, със следните заглавия: „Скръбна вест“ и с текстово съдържание, съобщаващо за настъпилата смърт на „съдия С.С.“; „Скръбна вест 40 дена без съдия С.С.“, както и „Помен 3 месеца без нашия любим С.С.“, като на всички тях имало снимка на съдия С.С. от СРС. Същите некролози били заснети и разлепени в близост до сградата на Софийския районен съд, а впоследствие разпространеният видеоклип бил гледан стотици пъти.

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 325, ал. 2 във вр. ал. 1 от НК. В хода на разследването са разпитани свидетели, иззети са веществени доказателства и са направени множество експертизи.

Предстои делото срещу М.С. да продължи в Софийски районен съд.

]]>
https://clubz.bg/151138 https://clubz.bg/151138 Wed, 26 Jun 2024 07:55:38 GMT Wed, 26 Jun 2024 08:53:11 GMT
Разследват хърватския президент, вдигнал държавен самолет да гледа мач от Евро 2024 Комисията за конфликт на интереси разследва хърватския президент Зоран Миланович за това, че е използвал заедно със съпругата си Саня Миланович държавен самолет, за да гледа футболния мач от ЕВРО 2024 Хърватия-Италия в Лайпциг, предаде ХИНА, съобщава БТА.

Комисията получи жалба, защото президентът и първата дама са използвали държавния самолет за лични цели.

"Сега следва проверка на всички факти и определяне дали има основания за започване на производство", каза говорителката на комисията Миа Юринич пред Хина.

Ако се установи, че има основания за по-нататъшни действия, Миланович ще бъде помолен да даде обяснение.

Комисията преди това започна проверка, защото председателят на парламента Гордан Яндрокович взе сина си с държавния самолет на футболния мач Хърватия-Испания.

]]>
https://clubz.bg/151137 https://clubz.bg/151137 Wed, 26 Jun 2024 07:54:59 GMT Wed, 26 Jun 2024 08:24:08 GMT
ИТН при Радев: в дружески разговор за третия мандат и президентска република ИТН отиде при президента Румен Радев в сряда, за да повтори готовността си да прави експертно правителство, ако получи третия мандат. Както и да обяви колко хубаво нещо е президентската република.

Това е шестата или предпоследна партия, която пристигна на "Дондуков" 2 на консултации за съставяне на кабинет.

"Сами усещате как ниската избирателна активност постави редица предизвикателства пред българската политическа система и поставя под въпрос легитимността на българските държавни институции. Вие вече повдигнахте темата за третия мандат, други партии също се включиха в тази тема. От ГЕРБ са готови за правителство на малцинството. Вашите колеги от "Възраждане" предложиха анти-ГЕРБ правителство, БСП също има по-големи амбиции за включване. Как изобщо гледате на този отход на българските избиратели от урните, както и на всичките тези варианти, които изброих до момента", попита Радев в началото.

"Не отсега говорим за експертен кабинет в условията на политическа криза като единствен възможен начин за излизане от нея", обяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов. И отново разви познатата вече теза - експертно правителство, макар и да няма яснота какво точно се влага в този термин, с предварително одобрена програма със срокове, които се следват.

"Партиите ще си носят последствията, ако отново излъжат брутално", добави Йорданов. "За първия и втория мандат няма широка политическа подкрепа. Затова според нас най-разумният, най-практичен и верен ход на парламента е да се пристъпи към изготвяне на програма и експертно правителство, което да я реализира. Мислим си, че на първо място трябва да е българският народ, а след това всичко останало. Ние като член на ЕС не трябва да сме само изпълнители, да сме като добре дресирани кучета", продължи още той.

Йорданов обясни пак, че независимо от личната неприязън към определени хора, били готови да говорят с всяка партия, че във всяка партия имало добри експерти.

По-късно от ИТН отново повториха, че няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат - съответно на ГЕРБ и ДПС.

Радев попита и за идеите, които вече бяха лансирани, за промяна на избирателната система - гръцкият модел (от Бойко Борисов) или смесена мажоритарна система, или напълно мажоритарна система дори.

"Ние имаме ясна теза по този въпрос, ако трябва да сме по-конкретни, има трети вариант - президентската република", отговори Тошко Йорданов.

"Сега ще кажат, че почваме да си подаваме топката. Да уточня, че това вие го повдигате", каза тук Радев, без да изглежда недоволен.

След което Йорданов отново повтори известните опорни точки на ИТН за референдума, как се провалил, но как те винаги били готови и не са се отказали от позицията за президентска република.

Час по-късно на излизане от президенството Тошко Йорданов добави, че ако третият мандат отиде при "Възраждане", ще водят разговори с тях. Но засега от партията на Костадин Костадинов не ги били потърсили.

"Ако продължава тази каша, не съм сигурен, че след една година няма да съберем необходимия брой подписи", добави той по отношение на референдума за президентска република.

]]>
https://clubz.bg/151136 https://clubz.bg/151136 Wed, 26 Jun 2024 07:52:47 GMT Wed, 26 Jun 2024 09:23:09 GMT
;Кръв, пот, екскременти;: Алисия Викандер така и не свикнала с ;отблъскващата; миризма на Джъд Лоу Алисия Викандер така и не свикнала с "отблъскващата" миризма на Джъд Лоу по време на снимките на "Firebrand".

35-годишната Викандер си партнира заедно с британската звезда в историческата трилър-драма, в която двамата влизат в ролите на Катрин Пар и Хенри Осми, уточнява "Индипендънт".

Лоу се обливал с парфюм, в който се смесвали "кръв, пот и екскременти", докато снимал филма за прочутия крал.

Актьорът обясни причината да прави това по време на пресконференция на фестивала в Кан. Имало много исторически сведения, в които се казвало, че "можеш да подушиш Хенри през три стаи".

"Кракът му е гангренясвал, а той се е опитвал да прикрие лошата миризма, като го е обливал с розово масло. Мислех, че ще помогне за образа, ако мириша ужасно", коментира тогава решението си Джъд Лоу.

В ново интервю за Business Insider, Лоу казва, че персонализираният аромат – направен от специалист парфюмерист – е „отблъскващ“ и „някак обобщава състоянието, в което се е намирал Хенри Осми, според мен, емоционално, духовно и физически по това време: разлагащо се и отвратително ".

След това той добавя, че Викандер е "привикнала с миризмата", но шведската актриса се намесва и го опровергава: "Всъщност не, беше много гадно!"

Тя обяснява, че се е справяла с влизането в образ, като слушала много музика. "Винаги държах AirPod-а близо до себе си и си пусках музика между дублите.“ После сравнява използването на специфична миризма, както и на музика като средство, с което актьорът да се настрои за снимките.

„С музиката е същото като с миризмата. Просто в момента емоционално те отвежда някъде“, смята Алисия Викандер.

„Джо Райт всъщност направи това и на "Анна Каренина". Пускаше музика, техно, например, между сцените в дубълите само за да ни създаде определено настроение", добавя тя.

Режисьорът на Firebrand Джо Райт преди това е работил с Викандер по адаптацията от 2012 г. на едноименния роман на Лев Толстой от 1878 г.

Лоу обяснява, че прибягва до миризма, за да проникне в мисленето на даден герой.

"Това е ритуал. Който може просто да ви настрои, да ви създаде определено настроение. Може да помогне", смята актьорът.

Известно е, че Лоу е клиент на британския "стилист на аромати" Ази Гласър. Гласър е създал персонализираната миризма, която така е измъчвала Викандер на снимките.

По-рано този месец Лоу се пошегува, че съжалява, че не е могъл да "изиграе" младежкия си добър външен вид сега, когато вече е "отпуснат и оплешивяващ". След което обаче уточни, че за него е било "удовлетворяващо" да влезе в непривлекателния образ на Хенри. Във филма той е стар, с дълга сребриста брада и дълбоки бръчки.

]]>
https://clubz.bg/151135 https://clubz.bg/151135 Wed, 26 Jun 2024 07:29:55 GMT Wed, 26 Jun 2024 16:03:11 GMT
Борисов щял да предложи правителство „изцяло на ГЕРБ“, но не очаквал да мине ГЕРБ ще предложи правителство на малцинството. То ще бъде изцяло на ГЕРБ. Това искат нашите избиратели.

Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов по повод последната му инициатива за правителство на малцинстото.

И допълни, че не желае подкрепа от отделни депутати, а от партия или парламентарна група.

"Аз никога не съм участвал в такъв разговор. Това е лъжа. 100% лъжа, че който и да е от ГЕРБ е разговарял с някой да напуска групата си.

Всички се готвим за избори. Няма как да дойдат 6 човека", каза Борисов пред репортери в Народното събрание.

Този коментар бе по повод това, че ГЕРБ и ДПС, които заявиха официално, че ще подкрепят правителството на малцинството, имат 115 човека и 6 гласа не достигат за парламентарно мнозинство.

"Някои нарочно го направят, за да има правителство и да ни сочат с пръст. Аз ще покажа отговорност, всичко останало е спекулации. Няма никаква договорка с ДПС. В смесените райони нашата битка е с ДПС.

Ще предложа правителство на отговорността. Ако излезе партия с физиономията си и го подкрепи, ще избегнем избори. Но ми трябва партия, не ми трябват няколко човека, които вие да пишете... Не съм Кирил Петков. Не пазарувам депутати", заяви Борисов.

В първия му управленски мандат обаче имаше сериозни съмнения, че депутати напускат своите групи, гласуват заедно с ГЕРБ, декларират, че субсидията, която по онова време им се полагаше на тях, а не на партията им, отива към ГЕРБ, а след това ГЕРБ им връща парите. Това бе един вид "пазараруване" на депутати, и то чрез държавната субсидия.

От ГЕРБ отказваха да предизвикат разследване по въпроса. Тогавашният финансов министър Симеон Дянко също отказваше конкретна информация с мотива, че това са лични данни. Тогавашният зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов обаче призна, че партията връща парите на съответните депутати.

По повод охраната на дома му Борисов заяви, че е имало много сериозен сигнал от една от най-влиятелните служби в света за много сериозна заплаха.

Той заяви, че е притеснен от информации в медии, според които се е скарал със съпредседателя на ДПС Делян Пеевски и именно за това има заплахи към него.

"Това ми дойде в повече", заяви той.

И допълни:

"ГЕРБ и ДПС да ни опаковат в едно просто няма да го видите".

Лидерът на ГЕРБ обясни, че има много сходства, но и много различия с Пеевски, като същото важи и за съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Според Борисов заплахата е заради това, че неговата партия категорично подкрепя Украйна.

]]>
https://clubz.bg/151134 https://clubz.bg/151134 Wed, 26 Jun 2024 06:57:39 GMT Wed, 26 Jun 2024 09:19:14 GMT
Tesla отново изтегля всички пикапи Cybertruck Още при представянето си пикапът Cybertruck на Tesla направи впечатление с огромната си предна чистачка - една-единствена, която изглеждаше твърде голяма - с дължина около 1,20 м, за да работи нормално.

Е, точно това се случва в момента - Tesla обяви поредно изтегляне на всички продадени досега пикапи, тъй като моторът на предната чистачка може да спре да функционира "поради електрически стрес върху компонента за задвижване".

"Нефункционираща чистачка може да намали видимостта при определени условия на работа, което може да увеличи риска от сблъсък", пишат от Tesla.

Добрата новина е, че за момента няма данни за ПТП-та, причинени от този проблем. Лошата е, че отново трябва да се върнат 11 000 автомобила в сервизите на Мъск и проблемът да се отстрани.

Това е трето поредно пълно изтегляне на Cybertruck. Най-опасно бе първото през април - проблем с педала на газта, при който той можеше да се заключи напълно натиснат надолу заради чисто механично запиране на гумената обложка. Второто изтегляне е заради декоративна част от купето на пикапа, която може да се разхлаби и да падне.

Въпреки скандалните изтегляния на автомобила, продажбите на Cybertruck продължават и Tesla планира да увеличи производството. Автомобилът се продава често с много екстри и е печеливш за компанията на Мъск.

]]>
https://clubz.bg/151133 https://clubz.bg/151133 Wed, 26 Jun 2024 06:49:24 GMT Wed, 26 Jun 2024 09:28:49 GMT
Отива на съд ливанец, призовавал от София за джихад срещу евреи и американци Софийската градска прокуратура предава на съд ливанския гражданин Бахжат Махмуд Ал-Макуаси по сравнително рядко използвания член от НК за пропаганда на война - престъпление против мира и против републиката. Както е известно, СГП наследи закритата Спецпрокуратура, включително по отношение на правомощията й срещу тероризма.

Макуаси е завършил английска литература в Дамаск. Днес от държавното обвинение напомнят, че на 25 октомври в София той...

"... извършил пропаганда за война,... като създал и разпространил видеозапис, на който заснел себе си с поставена на главата традиционна арабска кърпа и отправил към всички мюсюлмани по света призив на арабски език към разрушения и убийства спрямо лица с американски и еврейски произход."

Нещо повече - във видеото си ливанецът заявява, че той ще предприеме необходимите действия на територията на България - ще излезе на улицата и ще убива всеки евреин.

В клипа е използвал религиозни послания и е призовавал за отмъщение заради случващото се в Газа.

По време на гледането на мярката му за неотклонение на 28 октомври 2023 г. стана ясно, че във видеото той е бил раздразнен и агресивно настроен. Макуаси е от палестински произход и се смята, че има връзки с "Народния фронт на освобождение на Палестина" и то с високопоставени лица от въпросната организация.

Още при задържането му обаче хора споделиха пред БНТ:

"Той е първо психически болен. Няколко пъти е бил в болница. Преди няколко години е бил наркозависим. Според мен този човек е за болница, а не за арестуване", каза тогава Ибрахим Халед, председател на Арабски комитет за интегриране в България.

Според съседите му в "Люлин" събитията около Газа са обострили състоянието му и той се е влошил.

От октомври той е неизменно в ареста.

Той отива на съд и с обвинения за още две престъпления - закани за убийство и за телесна повреда по терористични подбуди.

Ето и съобщението на прокуратурата от днес в оригинал:

Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт за престъпление против мира и против републиката

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд обвинителен акт по дело, образувано на 25.10.2023 г. за пропаганда за война – престъпление по чл. 407 от Наказателния кодекс.

На съд е предаден Б. Ал-Макуаси за това, че на 25.10.2023 г. в гр. София извършил пропаганда за война в нарушение на чл. 20, т. 1 от Международния пакт за граждански и политически права на ООН, като създал и разпространил видеозапис, на който заснел себе си с поставена на главата традиционна арабска кърпа и отправил към всички мюсюлмани по света призив на арабски език към разрушения и убийства спрямо лица с американски и еврейски произход и заявил, че той ще предприеме необходимите действия на територията на България - престъпление по чл. 407 от НК.

Обвиняемият е предаден на съд и за още две престъпления по чл. 111 от НК. За това, че на 25.10.2023 г. за времето от 12,39 ч. до около 15,15 ч. в гр. София се заканил да извърши престъпление по чл. 108а, ал.1 от НК, а именно - убийство по чл. 115 от НК и телесна повреда по чл. 128 от НК, с цел да създаде смут и страх в населението, като това заканване би могло да предизвика основателно опасение за осъществяването му.

Обвиняемият е с мярка за неотклонение „задържане под стража".

За престъплението по чл. 407 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода до 8 години.

Предстои провеждане на разпоредително заседание по делото.

]]>
https://clubz.bg/151132 https://clubz.bg/151132 Wed, 26 Jun 2024 06:49:20 GMT Wed, 26 Jun 2024 08:37:10 GMT
Парламентът освободи Филиз Хюсменова. Стоян Михалев се закле като депутат Парламентът прекрати пълномощията на Филиз Хюсменова като народен представител от ДПС от 3-ти Многомандатен избирателен район-Варненски. "За" гласуваха 212 депутати, един бе "въздържал се".

Председателят на парламента Рая Назарян посочи, че заявлението, с което Хюсменова подава оставка като депутат в 50-ото Народно събрание, е от 25 юни. Оттеглянето й вчера бе изненадващо, като то бе аргументирано с неочаквано нисък вот за ДПС във Варненско. Филиз Хюсменова бе едно от изявените лица на партията. Тя бе и зам.-председател на предния парламент. Хюсменова обаче не влезе в новото тясно ръководство на ДПС след избора на Делян Пеевски за (съ)председател на партията.

Председателят на Народното събрание обяви още, че днес е постъпило заявление от парламентарната група на ДПС и за заместник-председател на групата е избран Байрам Байрам.

Стоян Александров Михалев от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ППДБ) положи клетва като народен представител.

Председателят на парламента Рая Назарян прочете решението на Централната избирателна комисия, с което се обявява изборът на Стоян Михалев във връзка с решение на Народното събрание от 21 юни 2024 г., с което са прекратени пълномощията на Христо Иванов като народен представител.

Михалев е член на ръководството на ДСБ.

]]>
https://clubz.bg/151131 https://clubz.bg/151131 Wed, 26 Jun 2024 06:35:04 GMT Wed, 26 Jun 2024 06:56:35 GMT
Официално от съда: Асандж вече е свободен човек Джулиан Асандж бе пуснат на свобода от Федералния окръжен съд на САЩ на о-в Сайпан, след като съдийката по делото одобри споразумението, сключено между основателя на "Уикилийкс" и американската прокуратура. С това се слага край на 14-годишната съдебна драма на Асандж, предаде Ройтерс.

"Работех като журналист и насърчих мой източник да ми предостави информация, за която се казваше, че е класифицирана, за да публикувам тази информация", каза той пред съда. "Смятах, че Първата поправка защитава тази дейност, но приемам, че това е било в нарушение на Закона за шпионажа".

Той бе осъден на лишаване от свобода за същото време, което вече е излежал в британски затвор и което ще бъде приспаднато от присъдата, така че създателят на "Уикилийкс" ще бъде пуснат на свобода.

"С тази присъда, изглежда, ще можете да излезете от тази съдебна зала като свободен човек", заяви съдия Рамона Манглона, след като Асандж пледира "виновен" пред съда, намиращ се в американската територия Северни Мариански острови.

Той призна вината си по обвинението в заговор за получаване и публикуване на класифицирани документи, отнасящи се до националната сигурност на САЩ. Вашингтон обвинява Асандж, че е откраднал и публикувал секретни документи от военните операции в Ирак и Афганистан и по този начин е застрашил живота на източници на американското разузнаване.

След като се укриваше в продължение на 7 години в посолството на Еквадор в Лондон, еквадорските власти отмениха през 2019 г. решението си за предоставяне на политическо убежище. Това даде възможност на британската полиция да го арестува по искане на САЩ. Той прекара последните 5 години зад решетките, докато чакаше решението на британски съд дали да бъде екстрадиран в САЩ.

]]>
https://clubz.bg/151130 https://clubz.bg/151130 Wed, 26 Jun 2024 06:17:48 GMT Wed, 26 Jun 2024 06:34:43 GMT
Главчев отказа да отговаря за рокадите в службите, за да инспектира път Служебният премиер Димиитър Главчев отказа да се яви днес в парламента, за да отговаря за масовите рокади в службите, които воденият от него Министерски съвет предприе ударно и без обосновка.

Това се разбра минути преди началото на пленарното заседание от думите на председателя на парламентарната група на "Продължаваме промяната-Демократична България" Николай Денков. "Министър-председателят избяга от изслушването" - констатира Денков. То е по искане на групата на ПП-ДБ.

По думите на Денков председателката на парламента Рая Назарян е обявила, че Главчев е дал заявка да присъства. Но един час след това "е пуснал съобщение, че няма да може да дойде в Народното събрание".

"Вероятно причината е, че някои от смените, които са направени, са меко казано скандални. Например в ДАНС остана този заместник-председател, който носи основна вина за това, че нямаше машини на първия тур на местните избори", посочи бившият премиер.

А съпредседателят на ДБ Атанас Атанасов допълни, че всички назначения на бившия кабинет в службите сега били изтривани "с гумичката".

Наши и ваши

Както е известно, едно от първите решения на кабинета на Главчев бе освобождаването като заместник в ДАНС на кадъра на ПП и бивш депутат от партията Петър Петров. Това се случи още на 11 април. За да бъде освободен зам.-председател на агенцията, трябва да има писмено предложение от председателя до МС. В случая с Петров такова е постъпило от Пламен Тончев. А формалното основание: "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на агенцията". Какви са били те - не се разбра.

Така на 19 юни сред спуснатите до медиите резюмета на решенията на Министерския съвет, се появиха три решения за рокади в Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) и Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).

Така в ДАНС заместник стана кадърът на службата Георги Георгиев с мандат до юли 2028 г., който трябва да довърши този на уволнения на първото заседание на служебния кабинет Петров.

Иначе бившият премиер Денков визира оставането в службата като заместник на Деньо Денев - авторът на така наречената справка на ДАНС от 26 октомври, която даде основание на Централната избирателна комисия да отмени машинния вот на местните избори поради съмнения в манипулации. (Макар по-късно съдът да намери друго основание да оправдае решението на ЦИК: че вместо министерски, подписът под удостоверяването на устройствата бил зам.-министерски). Тогава Денков поиска от Тончев да предложи Денев за освобождаване, но това, разбира се, не се случи. Самият Тончев бе в немилост пред ПП-ДБ, но бе горещо бранен и от президента, и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, и от партньора му Делян Пеевски.

Освен новото попълнение в ДАНС Министерски съвет освободи и Калин Цеков като зам.-председател на ДАР. От МС уточниха тогава, че промяната е направена след постъпило заявление от Цеков за освобождаването му от длъжността. Случайно или не, той бе назначен на поста през март 2022 г. - когато на власт бе правителството на Кирил Петков.

Третата институция с промени в ръководството е Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Сменени бяха шефът ѝ, както и всички членове, които са с изтекъл мандат. За нов председател е назначен Петър Грошлев, а за зам.-председател - Ивайло Конакчийски. Като нови членове са определени Богдан Богданов, Динко Лулев и Атанас Райдовски.

Любопитното и в този случай е, че бившият вече председател Цвятко Георгиев бе сред имената, предложени за министър на вътрешните работи по времето, в което ПП-ДБ и ГЕРБ преговаряха за кабинета "Денков-Габриел". И до днес тази информация остава неофициална, като Клуб Z писа тогава за нея. Георгиев е бил лично предложение на Атанас Атанасов.

С други думи, и трите рокади в трите служби в действителност касаят хора, близки до ПП-ДБ.

Къде е Главчев?

И все пак, къде е служебният премиер? Отговорът е: на инспекция на път. "Министър-председателят Димитър Главчев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова ще проверят днес необходимостта от затварянето на отсечката Ботевград-Мездра и изпълнението на строителните дейности на отсечката", се посочва в съобщение от пресслужбата на МС, разпространено късно снощи. Заради инспекцията бе променен и часът на редовното заседание на кабинета в сряда.

Казусът е една отделна сюжетна линия. Заради затварянето на отсечката бе решено да се допускат тирове през прохода Петрохан, като за всички е известно, че той е стръмен, с много завои, натоварен с леки автомобили и тежкотоварните возила предпоставят ПТП.

Заради решението на Агенция "Пътна инфраструктура" жителите на село Бързия, през което минава пътят, излизат периодично на протест. Подкрепят ги и тези на село Гинци, разположено също от двете страни на пътя за Петрохан.

]]>
https://clubz.bg/151129 https://clubz.bg/151129 Wed, 26 Jun 2024 06:14:01 GMT Wed, 26 Jun 2024 07:22:45 GMT
Бразилия узакони притежанието на марихуана за лична употреба Върховният съд на Бразилия узакони притежанието на марихуана за лична употреба, като този ход може да спомогне за намаляване на пренаселеността на затворите в страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В бъдеще притежанието на малки количества канабис ще бъде смятано единствено за административно нарушение, което няма да влече след себе си правни последици, реши най-висшата съдебна инстанция в южноамериканската страна.

Сега предстои в идните дни съдиите да определят граници на количествата, които ще попадат в обхвата на новия режим.

"С това решение ние не узаконяваме употребата на наркотици, нито казваме, че това е нещо хубаво", посочи председателят на Съда Луис Роберто Барозо.

Напротив, каза той, съдиите са водени от намерението да намерят на най-ефективния начин за справяне с "наркоепидемията" в Бразилия с оглед на това, че предишните стратегии за ограничаване на употребата и трафика на наркотици не сработиха.

Канабисът остава и занапред незаконна субстанция и няма да може да се употребява на обществени места, допълни Барозо.

Узаконяването на марихуаната в Бразилия може да спомогне за намаляване на пренаселеността на затворите, отбелязва ДПА. В момента в местата за лишаване от свобода в южноамериканската страна има около 840 000 души, много от които изтърпяват присъди за притежание на малки количества наркотици.

Бразилия, която е с население от приблизително 210 милиона жители, е на трето място в света по брой на затворниците. Пред нея по този показател са само САЩ и Китай.

]]>
https://clubz.bg/151128 https://clubz.bg/151128 Wed, 26 Jun 2024 05:37:34 GMT Wed, 26 Jun 2024 05:49:48 GMT
Шести ден бурно море и необичаен сологан в Бургас Традиционно през месец август се появяват опасните явления в морето - мъртво вълнение и сологан (когато вятърът образува големи подводни вълни). Тази година обаче те са подранили и от няколко дни на плажа в Бургас е поставен червен флаг на спасителните постове, предаде днес БНТ.

Според сигнализацията влизането в морето е забранено, тъй като има силно вълнение.

Медията посочи, че сутрин макар морето да изглежда спокойно, ситуацията не остава такава през целия ден. Вълнението през последните дни достигна до 3 бала, което се равнява на двуметрови вълни, опасни най-вече за малките деца, но и за възрастните, тъй като вълните се разбиват с голяма сила о брега.

Пред медията спасител разказва, че се е появил сологан.

"Шести ден морето е бурно, има мъртво вълнение и сологан. За съжаление, тази година много рано ни изпревари сологанът.

По принцип това време в момента е за август месец или след Илинден (20 юли).

Тази година просто заради климатичните промени се получи този сологан. От 1 до 20 юни беше хубаво времето, но след това се появи северен и североизточен вятър и се появи т. нар. мелтем, който е ветрова вълна плюс мъртво вълнение. Морето започна да дърпа", описа Петър Русев - старши спасител в Бургас.

]]>
https://clubz.bg/151127 https://clubz.bg/151127 Wed, 26 Jun 2024 05:37:09 GMT Wed, 26 Jun 2024 07:11:42 GMT
Заради ожулена боя: зверски пребиха шофьор на автобус пред пътниците Шофьор на туристически автобус е пребит жестоко пред очите на пътниците. Причината е лек инцидент преди това, причинен от водач на автомобил, който след това е извикал подкрепление от местни хора.

Идвайки, те също нападат водача на автобуса. Пострадалият все още е в болница със счупена челюст и множество травми, предаде тази сутрин Нова тв.

„Поводът за възникналата случка е леко ПТП – ожулване на боята на двете превозни средства на завой. След това превозните средства спират и започва спор между водачите, който е прераснал във физическа саморазправа.

Шофьорът на автомобила чрез телефонно обаждане е извикал свои близки, които да се включат в разрешаването на конфликта”, заяви началникът на районното управление в Луковит Георги Георгиев.

Според данните на полицията по видеозаснемане са установени баща и двамата му синове. Единият от тях, който е участвал в ПТП-то, е извикал останалите, които пристигат и се включват в бруталния побой. Първоначално са били човека правостоящ, след това го свалят на земята и продължават действията си.

Нападението приключва, когато чуват, че някой се обажда на полицията, отбелязва пред медията полицейският инспектор. След получаването на сигнала на мястото пристигат два екипа на полицията от Луковит и Ябланица. Там заварват участниците в инцидента, които се оказва, че са от с. Карлуково.

След като властите събират информация, успяват да установят и преките участници в побоя – двама мъже, които са задържани за 24 часа в районното управление. Към днешна дата те вече са на свобода.

Образувано е досъдебно производство за нанесена телесна повреда на шофьора на автобуса.

Полицейският шеф отправи апел към гражданите да се подават сигнали своевременно към телефон 112.

„Всяка секунда е важна за нашите реакции, за да не се стигне до фатален край”, добави той. „Това, което видях на видеоклипа, е закъснялата реакция на свидетелите. Ако беше подаден по-навреме този сигнал, не съм сигурен, че щеше да се стигне до тези последствия за шофьора на автобуса”, добави Георгиев.

Пред Нова тв собственичката на фирмата превозвач Елица Михайлова казва, че шофьорът е със счупена челюст, счупено ребро, процеп на главата и все още се храни и пие течности със сламка.

„Лично звъннах на телефон 112 може би 20 минути след като е започнала сцената и оттам ми отговориха, че току-що първият патрулиращ автомобил е пристигнал на място. Линейката още не беше изпратена”, посочи тя и уточни, че вече е имало подадени... пет сигнала.

Михайлова подчерта, че на видеоклипа се чува как туроператорът разговаря с властите още преди да започне побоят.

По-късно и прокуратурата разпространи официално съобщение. А именно - че повдига обвинения срещу баща и син за средна телесна повреда - счупената челюст.

Двете лица са задържани за срок до 72 часа и е внесено искане в Районен съд-Луковит за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ и на двамата.

Ето и пълния текст:

Района прокуратура – Ловеч ще поиска постоянен арест за двамата мъже, нанесли побой на шофьор на автобус, превозващ туристи

Под ръководството на Районна прокуратура-Ловеч се извършва разследване от РУ МВР – Луковит за извършен побой в близост до с.Карлуково, общ.Луковит, обл.Ловешка, от две лица на шофьор на автобус, превозващ туристи, сред които и деца.

На шофьора А. А. е била причинена средна телесна повреда, изразяваща се в травматично счупване на челюстта му.

Двете лица - баща и син, са установени от органите на полицията. Бащата - С.П. и синът - Р.П. са привлечени като обвиняеми за това, че на 22.06.2024 г. около 15,30 часа на път LOV-1095, км.7+860 в землището на с.Карлуково, обл.Ловешка в съучастие, като извършители умишлено и по хулигански подбуди са причинили средна телесна повреда на А.А., изразяваща се в травматично счупване на челюст.

С постановление на наблюдаващия прокурор двете лица са задържани за срок до 72 часа и е внесено искане в Районен съд-Луковит за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ и на двамата.

Разследването продължава под ръководството на Районна прокуратура-Ловеч.

]]>
https://clubz.bg/151126 https://clubz.bg/151126 Wed, 26 Jun 2024 05:27:54 GMT Wed, 26 Jun 2024 13:56:44 GMT
ЕК ни попари – още не сме готови за еврото България не изпълнява условията за приемането на еврото.

Това се казва в доклада за конвергенцията, огласен днес от Европейската комисия. Той се отнася за шестте страни членки на ЕС, които не са част от еврозоната - България, Румъния, Унгария, Чехия, Полша и Швеция.

„В светлината на оценката на правната съвместимост и изпълнението на критериите за конвергенция и като се вземат предвид допълнителни фактори, свързани с икономическата интеграция и конвергенцията, Комисията смята, че България не изпълнява условията за приемането на еврото“, се казва в документа.

Българското законодателство може да се смята за съвместимо със задълженията за изпълнение по член 131 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС). България не изпълнява само един от критериите – този за ценовата стабилност. Останалите три, които страната ни изпълнява, са за стабилни и устойчиви публични финанси, за стабилност на валутните курсове и за дългосрочни лихвени проценти.

Страната ни е единствената, която не изпълнява само едно от общо 4 изисквания и където в същото време законодателството може да се счита за съвместимо с правилата на икономическия и валутния съюз.

Общите заключения на доклада.

Швеция изпълнява критерия за ценова стабилност.

България и Швеция изпълняват критерия за публичните финанси. Очаква се Чехия да го изпълни въз основа на доклада на ЕК по член 126, алинея 3, от 19 юни

България, Чехия и Швеция изпълняват критерия за дългосрочните лихвени проценти.

България изпълнява критерия за стабилност на валутните курсове. Нито една от другите страни кандидатки за еврозоната не е част от т.нар. чакалня за еврото. Това е ERM II – Европейският валутен механизъм, в който една държава трябва да бъде най-малко две години преди въвеждането на единната валута.

Докладът на ЕК е допълнен и от този на Европейската централна банка (ЕЦБ) за конвергенцията, който също бe разпространен днес.

Какви са настроенията

България е на предпоследно място по процент на хората, които искат въвеждане на еврото. Това показва последното проучване на Евробарометър.

„За“ у нас са се изказали 49 на сто от респондентите, или малко по-малко от половината. Същият е процентът и в Чехия. Делът е по-нисък само в Полша – 47%.

Най-голяма подкрепа еврото има в Румъния (77%) и Унгария (76%). Швеция е по средата с 55 процента.

България е страната с най-висок дял на гражданите (71%) смятащи, че еврото ще бъде въведено до пет години.

Същевременно почти две трети – 64 на сто, у нас смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до поскъпване. 44 процента са на мнение, че единната европейска валута ще има положителен ефект за страната ни.

Пътят на България към еврозоната

България се присъедини към ERM II през юли 2020 г. Това стана, след като тя изпълни предварителните ангажименти, които пое през 2018 г., когато изяви желание да влезе в „чакалнята“. Властите в София изпълниха и други ангажименти, поети след присъединяването към механизма. Те целят запазване на икономическата и финансовата стабилност и постигането на висока степен на устойчива икономическа конвергенция.

Намерението на България е да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г. По-рано тази година председателят на Еврогрупата Паскал Донахю намекна, че страната ни може да въведе еврото по-късно през 2025 г. Експерти, цитирани от „Политико“, обаче смятат, че по-вероятна дата е 1 януари 2026 г. Причина са техническите затруднения при преминаването от националната валута към европейската по средата на годината.

Същевременно служебното правителство ще обсъди и гласува днес проект на Закон за въвеждане на еврото, съобщи БТА.

Това предвижда дневният ред на редовното седмично заседание.

Със законопроекта ще се регламентира процесът по въвеждането на еврото в България. След одобрението му от правителството той ще влезе за обсъждане в Народното събрание.

Брюксел: София може да поиска допълнителен доклад

Няма специфична дата за влизането на България в еврозоната, отговори на журналистически въпрос говорителката на ЕК Веерле Нойц.

“В днешния доклад отбелязахме, че България не изпълнява всички необходими изисквания за присъединяване към еврозоната. Ние обаче продължаваме да работим много конструктивно с България и приветстваме продължаващата от нейна страна амбиция да се присъедини към еврозоната веднага щом изпълни всички критерии. България също така може да поиска специален доклад, с който да се оцени изпълнението на критериите за конвергенция, когато реши, че ги е изпълнила“, допълни Нойц.

]]>
https://clubz.bg/151125 https://clubz.bg/151125 Wed, 26 Jun 2024 05:24:19 GMT Wed, 26 Jun 2024 10:42:39 GMT
Англия, Дания и Словения продължават напред, Сърбия отпадна от Евро 2024 Англия не успя да победи Словения в последния си мач от груповата фаза на UEFA EURO 2024.

Мачът в Кьолн завърши при резултат 0:0, но точката осигури първата позиция на „трите лъва” и място на осминафиналите в надпреварата в Германия.

Футболистите на Гарет Саутгейт доминираха през целия мач срещу своя противник, но така и не успяха да се възползват от малкото си възможности пред словенската врата.

В другия мач от група С тимовете на Дания и Сърбия също приключиха при нулево равенство, което означава, че на втора позиция в крайното класиране завършва тима на „червения димамит“, а трети остава тимът на Словения.

При така стеклите се обстоятелства напред във фазата на елиминациите продължават както словенците, така и датчаните.

Двата тима завършиха борбата в групата с абсолютно равни показатели, но Дания заема второто място заради по-предното си класиране в ранглистата на УЕФА.

Словения е сред четирите класирали се напред трети отбори в групите. Причината е, че поне два тима, заели трето място - Унгария и Хърватия, са с по-лоши показатели.

]]>
https://clubz.bg/151124 https://clubz.bg/151124 Wed, 26 Jun 2024 05:11:49 GMT Wed, 26 Jun 2024 09:10:09 GMT
Министрите на отбраната на САЩ и Русия с първи телефонен разговор за Украйна след повече от година Министрите на отбраната на Русия и САЩ са провели телефонен разговор за първи път от повече от година, съобщи Ройтерс. Агенцията отбелязва, че двете страни са представили дълбоко различаващи се версии на разговора, информира БТА.

Пентагонът съобщи, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и неговият руски колега Андрей Белоусов са обсъдили значението на отворените линии за комуникации. Разговорът е проведен по инициатива на Остин и е първият на подобно равнище от март миналата година, заяви пред репортери говорителят на Пентагона ген.-майор от ВВС Патрик Райдър.

Министерството на отбраната на Русия заяви, че Белоусов е предупредил Остин за опасните последици от продължаващите американски оръжейни доставки за Украйна по време на продължаващия вече 28 месеца конфликт с Русия, предаде ТАСС.

„Белоусов посочи опасността от по-нататъшното ескалиране на ситуацията заради продължаващите доставки на американски оръжия на Въоръжените сили на Украйна“, пише в изявление на министерството, публикувано в социалната мрежа „Телеграм“. Министерството съобщи, че двамата министри са обсъдили и други теми.

Инвазията на Русия в Украйна, анексирането от нея на четири украински области и бавното ѝ напредване в източната част на съседната страна доведоха отношенията между Вашингтон и Москва до най-ниското им равнище от Кубинската ракетна криза през 1962 г. насам, отбелязва Ройтерс.

Миналия уикенд Москва заяви, че САЩ са отговорни за украинската атака над анексирания от Русия Кримски полуостров, нанесена с пет доставени от Съединените щати ракети, при която загинаха четирима души. Оръжейните доставки от САЩ за Украйна бяха подновени през април, когато Конгресът одобри пакет помощ в размер на 61 млрд. долара за Киев. САЩ заявиха, че подкрепят исканията на Украйна руските сили да се изтеглят от територията на страната и нейните граници от 1991 г. да бъдат възстановени.

По време на последния си подобен разговор с тогавашния руски министър на отбраната Сергей Шойгу Остин е посочил рискованото поведение на руските пилоти на бойни самолети, които причиниха разбиването на американски дрон в Черно море край бреговете на Украйна.

]]>
https://clubz.bg/151123 https://clubz.bg/151123 Wed, 26 Jun 2024 04:15:07 GMT Wed, 26 Jun 2024 04:19:30 GMT